Vi gør Danmark grønnere - et hus ad gangen
Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 18. februar 2021

Danmarks vedvarende energikort

Vedvarende energi i Danmark

Hvor i landet giver vejret de bedste forudsætninger for udnyttelse af vedvarende energi?

    • Er det bedre at etablere en varmepumpe i Nordjylland end på Fyn?
    • Skinner solen mere i Sønderjylland end på Sjælland?
    • Er det rigtig at blæsten er kraftigere ved Vestkysten end i resten af landet?

GreenMatch har udarbejdet et Danmarkskort, hvor det fremgår, hvilken vedvarende energikilde du har bedst forudsætning for at udnytte afhængigt af, hvor i landet du er bosat. Få et et godt indblik i nedenstående infografik.

GreenMatch er en portal, hvor du kan modtage tilbud på forskellige grønne energiløsninger som varmepumpe, jordvarme og solceller.

Danmarks Vedvarende Energikort

Som man kan se på kortet er det især de private husejere, som kan bidrage til, at Danmarks mål om 30 % vedvarende energi bliver nået.

Vedvarende energi i Danmark

På den seneste opgørelse over produktionen af energi i Danmark kunne man se, at vedvarende energi stod for 19,7% i 2013. Foreløbige tal fra 2014 viser en fremgang på 1,3%.

Hvis udviklingen fortsætter i dette tempo, vil vi i år 2020 kun kunne dække 28,8% af Danmarks energiproduktion med vedvarende energi og derfor altså ikke helt nå det opsatte mål.

Kigger man på, hvor energien i de private hjem kommer fra, er sagen lidt anderledes. Af den energi som de danske husstande forbruger kommer kun 13% fra vedvarende ressourcer.

At tallet ikke er højere skyldes ikke, at det i Danmark er svært for private at benytte sig af vedvarende energi. Der er gode forhold for at få en grøn el og eller varmeregning i Danmark, og der er penge at spare. Hvis man ønsker at benytte sig af vedvarende energi kan det dog have betydning, hvor man er bosat.  

Hvorfor er det ene område “bedre” end det andet?

Som det kan ses på kortet over vedvarende energi i Danmark, kan det, især ved kystområderne, betale sig at etablere en husstandsvindmølle. At det ved kystområderne blæser mere end i midten af landet, er noget som de fleste danskere er bekendt med og har accepteret som almen viden.

Bornholm har med rette fået navnet “Solskinsøen”. I 2013 skinnede solen 308 timer mere over Bornholm end over Sønderjylland, som var den region i Danmark med det lavest antal solskinstimer. Det svarer til, at Bornholm har haft 13 soldage mere end Sønderjylland i år 2013. Solenergi er derfor især anvendeligt på Bornholm.

At solen skinner eller om vinden blæser er relevant, hvis man ønsker at etablere en strømproducerende husstandsvindmølle eller et solcelleanlæg. Det er dog ikke nødvendigt at bo et bestemt sted i landet, hvis man vil bruge vedvarende energi til at opvarme sin bolig med enten jordvarme eller en varmepumpe.

Ved et jordvarmeanlæg spiller solens stråler også en rolle for, hvordan den energi man “høster” bliver produceret. Dog ikke mere end at det altid vil kunne svare sig at etablere et jordvarmeanlæg, ligemeget om man er bosat i region Syddanmark, Nordjylland eller Bornholm, såfremt andre faktorer er opfyldt. For at få det bedste udbytte, kan det være fordelagtigt at tjekke boligens isolering.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner

Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?

Bliv samarbejdspartner