Indhent tilbud på en husstandsvindmølle her
Modtag op til 4 tilbud på en husstandsvindmølle
Spar tid

Udfyld kun 1 formular og modtag op til 4 tilbud fra særligt udvalgte samarbejdspartnere

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Husstandsvindmølle - Få op til 4 gratis tilbud på husstandsvindmøller
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 08. marts 2018

Husstandsvindmølle: 3 krav du ikke kan undgå

Du må ikke blæse på kravene til afstand, støj og skyggekast. De har nemlig stor betydning når kommunen og naboen skal godkende, om du må installere en husstandsvindmølle.

Der er nogle meget konkrete krav, som du skal overholde, før du kan installere en vindmølle på din grund. Det er kommunen der i første omgang skal godkende, om du opfylder disse krav, inden du kan opstille din husstandsvindmølle.

Det er dig der som ejer bærer det fulde ansvar for, at husstandsvindmøllen overholder bestemmelserne i bekendtgørelsen omkring støj. Disse bestemmelser overholdes ved hjælp af drift, etablering samt vedligeholde. Du kan finde bekendtgørelsen på retsinformation.dk. De bliver gennemgået nedenfor:

  • Afstandskrav
  • Støj
  • Skyggekast

Læs mere: Info om husstandsvindmølle

Afstandskrav til en husstandsvindmølle

Der stilles afstandskrav til en husstandsvindmølle. Kravet lyder således ifølge energitjenesten, at husstandsvindmøllen skal opstilles i en umiddelbar tilknytning til den eksisterende bebyggelse. Det kan være forskelligt fra kommune til kommune, hvordan den umiddelbare tilknytning defineres. Som regel betyder det blot, at husstandsvindmøller maksimalt må sættes 25-30 meter fra din egen bebyggelse.

Det er de lokale vindforhold og lægivere fra eksempelvis hegn, bygninger, træer der påvirker, hvor en husstandsvindmølle kan få en optimal placering. En optimal placering er, hvis møllen kan stå på et åbent landskab i den rigtige vindretning som typisk er mod vest til sydvest.

Faktisk kan et læhegn på 10 meter, der står 100-200 meter væk halvere husstandvindmøllens energiproduktion. Derfor er det vigtigt, at du undersøger, hvor meget det blæser, hvor du bor, om der er noget der blokerer vinden og om du overhovedet kan få godkendelse.

Støj fra en husstandsvindmølle

Støjen fra en husstandsvindmølle kan påvirke mere end du tror. Af hensyn til naboer samt for din egen skyld stilles der krav til, hvor meget en husstandsvindmølle må larme. Grænsen på vindmøllens støj er udregnet ud fra en vindstyrke på 6 m/s og 8 m/s, idet der er de vindhastigheder der larmer mest. Ifølge retsinformation.dk forholder det sig således, at en husstandsvindmølle ikke må have et støjniveau der overstiger følgende:

  • I by- og sommerhuszonen: Boligområder, sommerhusområder og lignende støjbelastede områder: 39 dB (ved 8 m/s) og 37 dB (ved 6 m/s). Det svarer til lyden af hviske eller sagte tale.
  • I landzonen: Nabobeboelse i det åbne land: 44 dB (ved 8 m/s) og 42 dB (ved 6 m/s).

Støjniveauet er en meget vigtig faktor når en husstandsvindmølle skal godkendes. Sundhedsstyrelsen har nemlig vurderet husstandsvindmøller til at falde i samme kategori som andre støjkilder, der påvirker os i vores hverdag. Det betyder således også at din nabo har mulighed for at søge om erstatning for larmen. Derfor skal du sikre dig imod dette.

Skyggekast fra en husstandsvindmølle

Møllerne på en husstandsmølle kan lave skyggekast, der er generende. Især for naboerne kan dette være et problem. Der findes edb-programmer, der kan foretage de nødvendige beregninger således, at du mindsker generne. Heldigvis er det kun i korte tidsrum i løbet af dagen og tæt på møllen at det forekommer. Desuden kan møllerne programmeres således, at den automatisk stopper når en nabo er udsat for rotorskygge, som det også kaldes.