Sammenlign priser på vedvarende energi
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Grøn energi - Få op til 4 gratis tilbud på grønne energiløsninger
Det tager kun 2 minutter.
Det tager kun 2 minutter.
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 15 juli 2021

Husstandsvindmølle: 3 krav du ikke kan undgå

Vær opmærksom på

Der stilles strenge krav til opsætning af en husstandsvindmølle på privat ejendom. Grundet disse er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at indhente tilbud på husstandsvindmøller hos GreenMatch.dk.

Der er nogle meget konkrete og skrappe krav, som du skal overholde, før du kan installere en privat vindmølle på din grund. Det er kommunen, der i første omgang skal godkende, om du opfylder disse krav, inden du kan opstille en husstandsvindmølle. Bemærk først, at møllerne egner sig bedst til afsides ejendomme med langt til nærmeste nabo eller landejendomme.

Det er dig, der som ejer bærer det fulde ansvar for, at husstandsvindmøllen overholder bestemmelserne i bekendtgørelsen omkring støj. Disse bestemmelser overholdes ved hjælp af drift, etablering samt vedligeholde. Du kan læse mere om bekendtgørelsen om støj fra vindmøller på Retsinformation.

Vi gennemgår de 3 vigtigste krav nedenfor:

  • Afstandskrav
  • Støj
  • Skyggekast

1. Afstandskrav til en husstandsvindmølle

Der stilles afstandskrav til en husstandsvindmølle. Kravet lyder således, ifølge Energitjenesten, at husstandsvindmøllen skal opstilles i en umiddelbar tilknytning til den eksisterende bebyggelse. Det kan være forskelligt fra kommune til kommune, hvordan den umiddelbare tilknytning defineres. Som regel betyder det blot, at husstandsvindmøller maksimalt må sættes 25-30 meter fra din egen bebyggelse.

Det er de lokale vindforhold og lægivere fra eksempelvis hegn, bygninger, træer, der påvirker, hvor en husstandsvindmølle kan få en optimal placering. En optimal placering er, hvis møllen kan stå på et åbent landskab i den rigtige vindretning, som typisk er mod vest til sydvest.

Faktisk kan et læhegn på 10 meter, der står 100-200 meter væk, halvere husstandvindmøllens energiproduktion. Derfor er det vigtigt, at du undersøger, hvor meget det blæser, hvor du bor, om der er noget, der blokerer vinden, og om du overhovedet kan få godkendelse.

2. Støj fra en husstandsvindmølle

Vær opmærksom på, at en husstandsvindmølle støjer. Støjen kan påvirke dig mere, end du tror. Af hensyn til naboer, samt for din egen skyld, stilles der krav til, hvor meget en husstandsvindmølle må larme. Grænsen på vindmøllens støj er udregnet ud fra en vindstyrke på 6 m/s og 8 m/s, idet der er de vindhastigheder, der larmer mest. Ifølge retsinformation.dk forholder det sig således, at en husstandsvindmølle ikke må have et støjniveau, der overstiger følgende:

  • I by- og sommerhuszonen: Boligområder, sommerhusområder og lignende støjbelastede områder: 39 dB (ved 8 m/s) og 37 dB (ved 6 m/s). Det svarer til lyden af hviske eller sagte tale.
  • I landzonen: Nabobeboelse i det åbne land: 44 dB (ved 8 m/s) og 42 dB (ved 6 m/s).

Støjniveauet er en meget vigtig faktor, når en husstandsvindmølle skal godkendes. Sundhedsstyrelsen har nemlig vurderet husstandsvindmøller til at falde i samme kategori som andre støjkilder, der påvirker os i vores hverdag. Det betyder også, at din nabo har mulighed for at søge om erstatning for larmen. Derfor skal du sikre dig imod dette.

3. Skyggekast fra en husstandsvindmølle

Møllerne på en husstandsmølle kan lave skyggekast, der er generende. Især for naboerne kan dette være et problem. Der findes programmer, der kan foretage de nødvendige beregninger, så du mindsker generne. Heldigvis er det kun i korte tidsrum i løbet af dagen og tæt på møllen, at det forekommer. Desuden kan møllen programmeres, så den automatisk stopper, når en nabo er udsat for rotorskygge, som det også kaldes.

Har du brug for en grøn energiløsning som f.eks. varmepumpe, jordvarme eller solceller? Du kan her på GreenMatch.dk bestille op til 4 skræddersyede tilbud på netop den løsning, du ønsker. Udfyld formularen øverst - gratis og uforpligtende.

Bestil tilbud på grønne energiløsninger

Det tager kun 2 minutter