Vi gør Danmark grønnere - et hus ad gangen
Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 13. december 2023

Hvad koster et passivhus?

Du kan blive klogere på de fire energiklasser samt hvilken isolering, de kræver, her: Her er de vigtigste krav til isolering: BR10, 2015, 2020 og Passivhuse.

Der er flere forskellige parametre, der påvirker den endelige pris på et passivhus. Denne artikel præsenterer ikke et endeligt beløb, men derimod de faktorer, der påvirker beløbets størrelse.

Du skal vurdere, om du ønsker at købe en tom grund, købe en grund med et gammelt hus, der er klar til nedrivning eller en grund med et hus der er klar til ombygning. Det kan også være du allerede i forvejen ejer én af mulighederne.

Ønsker du et mere energivenligt hus? Du kan i så fald se nærmere på luft til luft varmepumpe eller luft til vand varmepumpe. Vi hjælper dig godt i gang.

Renovering af hus + grund

Det er muligt at nyindrette og energirenovere et energi-tungt hus til at være et passivhus. Ifølge Nordisk Folkecenter er det faktisk nemmere at opgradere end man tror. De lavede selv nogle eksperimenter med dette tilbage i 2008.

Eksempel på ombygning og dets økonomi: Et energi-tungt enfamiliehus fra 1963 hvor der laves en fuld renovering dvs. inkl. den indvendige del af huset (bad, gulve, køkken mm.):

  • Renovering så det opfylder BR08 (energiklasse B) krav: 9.500-11.500 kr. pr. m2.
  • Renovering så det opfylder passivhus (energiklasse +A) krav: 10.500-12.500 kr. pr. m2.

Det er således en forskel på 10%, hvilket må siges at være et beskedent beløb når fremtidige energibesparelse tages i betragtning. Desuden kan du gøre det billigere, ved at vælge de billigste byggematerialer der stadig lever op til kravene. Du får et bedre indeklima i et passivhus, end du vil få i et BR08. Ved at ombygge et hus, har du mulighed for at bevare husets charmerende udseende, samtidig med at du investerer i fremtiden.

Husk dette kan blive en dyr omgang, hvis du ikke ejer et hus + grund i forvejen. Huset skal trods alt have en vis standard, før det kan betale sig at ombygge det frem for at rive det ned. Et relativt godt hus + grund, der er klar til renovering koster alt fra 1.000.000 kr. til 3.000.000 kr. afhængig af den geografiske beliggenhed.

Vil du vide, hvordan du kan opvarme din bolig med grøn energi? Så kan du læse alt om hvad koster jordvarme og om varmepumper.

Grund + nedrivningsklart hus/tom grund

Lad os starte med at kigge på, hvilke muligheder du har:

  • Grund + nedrivningsklart hus: Du skal først anskaffe dig en nedrivningstilladelse og derefter en byggetilladelse. Prisen på grund + nedrivningsklart hus varierer meget fra landsdel til landsdel, men du skal forvente en pris på mellem 700.000 – 2.000.000 kr.
  • Tom grund: En byggegrund med byggetilladelse ligger på mellem 300.000 til 2.500.000 kr afhængig af, hvor i landet du køber.

Nu kan vi opstille prisen for et nybygget hus der opfylder den tyske passivhusstandard. Prisen er fra 14.500 kr pr. m2. Denne pris er kun for huset, dermed ekskl. tilslutningsgebyrer, udenomsarealer, carport, terrasse mm. Herudover har du mulighed for at tilkøbe regnvandsopsamling og solcelleanlæg, som heller ikke er en del af m2 prisen. Du kan forvente, at et passivhus med bygherrens individuelle materialevalg koster normalt fra kr. 16.000 til 18.000 kr. pr. m2. Materialevalg som køkken, sanitet, gulve og udvendig facadebeklædning, har en stor indflydelse på den endelige pris.

En certificering af dit passivhus koster cirka 50.000 inkl. diverse beregninger. Der er flere der bygger huse det opfylder kriterierne men som sparer certificeringen væk.

Sådan kan du finansiere et passivhus

Inden du kan få dit drømme passivhus, skal du regne ud, om du har eller hvordan du får råd. Det vil vi nu guide dig igennem.

Ren økonomi

Når du vælger at investere i et passivhus, behøver du ikke at have til den fulde udbetaling. Det er det jo de færreste mennesker der har. Du har derfor mulighed for at låne pengene. Vi vil nu beskrive hvordan denne proces forløber.

Når du køber et hus, og du låner, er der som regel en tredeling i finansieringen. Først og fremmest skal du altid selv lægge en pengesum som ‘egen udbetaling’. Dernæst er den største del af finansieringen et realkreditlån – det er det lån man helst vil have. Slutteligt kan du få et boliglån i banken, som dækker den sidste del af finansieringen. Således fordeles de 3 poster: 5 % af købesummen til egen udbetaling, 80% købesummen til realkreditlån og 15% købesummen til banklån.

Har du muligheden for at lægge en større udbetaling end de 5 %, kan du nøjes med et mindre boliglån eller pantebrev. På den måde falder huslejen automatisk.

Fast, variabel eller kombineret rente?

Du bør optage lån med en fast rente, hvis renten er lav. Når renten er lav betyder det som regel, at den kan stige på et tidspunkt. Et fastforrentet lån ændrer sig ikke dvs. du kender præcis den månedlige ydelse gennem hele lånets løbetid. I den forstand er en fast rente det sikre valg. Du skal vælge dette lån, hvis du tænker langsigtet og ønsker stabil økonomi.

Du bør optage lån med en variabel rente, hvis renten er høj. En høj rente vil givetvis falde. Det variable lån bliver påvirket af markedet. Det er derfor uklart, hvad du skal betale gennem lånets løbetid, idet det både kan stige og falde. I den forstand er en variabel rente det risikable valg. Du skal vælge dette lån, hvis du har luft i økonomien og is i maven.

Mange ved ikke at de kan kombinere de to rente-typer. Du har faktisk mulighed for at få en fast rente på en del af lånet og variabel på en anden del. Du vil her i efterfinanskis-fasen, kunne nyde fordel af en meget lav variabel renten samtidig med en fast rente der sikre en stor kursgevinst. Du sikrer dig således en gevinst uanset om renterne stiger eller ej.

Fradrag, afgift og tilskud

Som boligejer/køber af et passivhus har du rettighed til at få håndværkerfradrag. Fradraget gives til håndværkernes løn og kan dække alt fra energirenoveringer til håndværkeropgaver samt meget andet. Er du over 18 og boligejer eller beboer kan du få op til 15.000 kr. i skattefradrag dvs. 30.000 kr. til et ægtepar.

Der er som sådan ikke nogen afgifter, der er tilknyttet investeringen i et passivhus. MEN det sikrer, at du i 2020 er fri for at betale den forventede fremtidige ‘grønne afgift’.

Du har mulighed for at ansøge om et tilskud til energirenovering hos diverse energiselskaber. Staten har pålagt energiselskabet (gas, el, fjernvarme og olieselskaberne, at hjælpe med at sikre, at danskerne energiforbrug falder. Derfor er denne tilskudsordning lavet. Du kan derfor søge om et tilskud, afhængig af hvor stor din energivenlige renovation er. Du skal vide, det er ikke alle energiselskaber, der henvender sig til private boliger.

Inden du ansøger om et tilskud fra energiselskabet bør du rådføre dig med en håndværker, som vil give dig et tilbud på omfang og pris. Husk at søge og få accept fra selskabet inden du begynder at renovere. Nybyggerier er desværre ikke dækket af denne ordning, men få energiselskaber yder alligevel et tilskud, så længe byggeriet lever op til nogle konkrete energikrav.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?