10. marts 2015
Green Award 2015

På GreenMatch arbejder vi på, at informere og levere løsninger til virksomheder og private, inden for vedvarende og bæredygtig energi. Da miljøvenlighed er en vigtig ting for os, beundrer vi samtidig andres initiativer for at sætte fokus på miljøet. I Danmark findes der mange spisesteder, som netop sætter fokus på det, at være bæredygtige i dagligdagen.

GreenMatch præsenterer hermed stolt, de 50 grønneste spisesteder i Danmark. Hvert spisested sætter hver især fokus på bæredygtighed, at undgå ressourcespild og sørge for, at de råvarer som anvendes, overholder klimavenlige standarder. Listen omfatter restauranter, caféer og catering, og fælles for alle nominerede er, at de bidrager til at sætte fokus på miljøet i en branche, som kan være meget CO2-producerende.

Listen er hermed en hyldest til dem, som gør en indsats for at være mere ansvarlige i deres virksomhedsprofil. Det er samtidig en oversigt over grønne spisesteder, der er værd at besøge for deres gode mad og indsats for miljøet.

Er du interesseret i grøn energi? Bestil op til 4 tilbud på en varmepumpe her.

Listen skal ikke ses som de bedste fra 1-50, men blot som en oversigt over gode, klimavenlige spisesteder.

De nominerede spisesteder kan vælge, at sætte vores award-diplom på deres hjemmeside ved at bruge følgende kode:


1. SimpleRAW

SimpleRawDen gamle lejlighed der danner ramme om det lille, men hyggelige spisested SimpleRAW, har tidligere huset en pibemager og senere hen en skrædder. SimpleRAW har bevaret stedets originale charme og har kun ændret på interiøret. Menukortet byder på et varieret og lækkert udvalg af rawfood, som bygger på det princip, at maden skal være naturlig og forarbejdet mindst muligt, og aldrig opvarmet til over 42 grader.

"Vi har valgt udelukkende at servere plantebaseret menuer og på den måde er vi med til at nedbringe CO2 udslippet. Hver og en gæst som spiser hos os, bidrager til mindre CO2 udslip, det er en gevinst for os alle og miljøet.

www.simpleraw.dk / SimpleRaw på Facebook

2. BioMio

BioMioTæt på Halmtorvet i den gamle Boschbygning ligger det økologiske spisehus, BioMio. Spisehuset serverer lækker økologisk mad til fair priser, i moderne og afslappede omgivelser. Udover deres hyggelige atmosfære, værner deres koncept om miljøet, og BioMio indtænker økologi og bæredygtighed i alle aspekter af deres drift.

Vi deler vores affald, så alt organisk affald sorteres fra. Herfra bliver det afleveret til en virksomhed, der konverterer det til biobrændstof. Vi har aftaler med vores leverandører om at tage alt pap, plast og træemballage, som vores varer bliver leveret i, tilbage.

www.biomio.dk / BioMio på Facebook

3.Café Nutid

NutidCafé Nutid er en aktiv og hyggelig studie‐ og eventcafé, med priser hvor alle kan være med. Cafeen danner rammen om et godt studiemiljø om dagen, og om aftenen afholdes gratis kulturelle events som koncerter og foredrag. Café Nutid er dannet gennem et samarbejde mellem Folkekirkens Nødhjælp og Nødhjælpens Ungdom. De er udelukkende baseret på frivillige kræfter, således at overskuddet kan gå ubeskåret til Folkekirkens Nødhjælps arbejde for verdens fattige.

Som café arbejder vi for at mindske madspild, hvilket afspejles i håndteringen af vareindkøb og tilberedelsen af produkter. Cafeen er med til at skabe et øget fokus på madspild gennem madspilds arrangementer, som afholdes i samarbejde med Nødhjælpens Ungdom.

www.cafenutid.dk / Café Nutid på Facebook

4. Gustavs Bistro

Gustavs-BistroGustavs Bistro på Østerbro er et sted, hvor tanke på bæredygtighed er gennemtrængende i alle dele af den daglige drift. Indehaveren Gustav lægger vægt på, at der passes på jordens ressourcer. Det betyder mindre ressourcespild i bistroen, hvor man sørger for at anvende råvarerne fuldt ud, og tilstræber sig på at bruge de råvarer der passer til sæsonen.

De ureelle stykker på dyret er også god mad. Sørg for at bruge så bredt fra dyret som evnerne rækker ... som spisested skal man tilstræbe, at få majoriteten af sine råvarer fra nærområdet. Mindre transport, flere penge til producenten og friskere og sundere råvarer."

www.gustavsbistro.dk / Gustavs Bistro på Facebook

5. Le Sommelier

LesommelierLe Sommelier har siden 1997 kombineret et kompromisløst fransk køkken med ekstraordinære vine. Deres madlavning er meget kreativ og innovativ, hvilket til dels skyldes deres ønske om at spare på energien i dagligdagen, samt at udnytte hver enkelt del af de enkelte råvarer.

Det er vigtigt at gøre noget for miljøet fordi man skal ikke forvente, at det er de andre der vil gøre det. Miljøet er det vi arbejder med, kvalitet af vores råvarer er afhængige af et rent miljø. Vi er rollemodel for at vise respekt for det, og hvad vi vil videregive til de næste generationer.

www.lesommelier.dk / Le Sommelier på Facebook

6. Manfreds & Vin

ManfredsI Jægersborggade på Nørrebro finder du Manfreds & Vin. Scenen er rustikke og enkle lokaler krydret med en afslappet og hyggelig stemning. Stedet oser af liv, og da man sidder tæt sammen, er det en meget intim oplevelse. Menuen er en blanding af nynordisk køkken med elementer fra de sydligere egne. Derudover varierer den alt efter årstiden, hvor der er fokus på at servere sæsonens grøntsager. Køkkenet kendetegnes ved at være moderne og naturligt.

www.manfreds.dk / Manfreds på Facebook

7. Restaurant Relæ

RelaeRestauranten Relæ er storebror til Manfreds & Vin, og den er placeret et stenkast derfra. Den har en Michelin-stjerne, og er flot indrettet i sin rå og minimalistiske stil. Hos Relæ er du sikret gastronomi i høj klasse, og en atmosfære som er varm og imødekommende. Menuen er baseret på det naturlige og enkle, hvor økologiske kvalitetsprodukter og biovin er fremtrædende elementer.

www.restaurant-relae.dk / Relæ på Facebook 

Synergi mellem Relæ og Manfred

Ens for både Relæ og Manfred, er deres mærkesag omkring at være bæredygtige i alle dele af driften. Deres arbejde med nøje udvalgte leverandører har gjort, at de har opnået et certificeret økologisk guldmærke. Det betyder, at mere end 90 procent af deres råvarer kommer fra gårde og landmænd, der arbejder miljøvenligt og ikke bruger sprøjtegift. På den måde sikrer man sig, at alle råvarer er biodynamiske og økologiske.

8. Bæst

BaestSom en del af “relæ-familien” er der stillet høje gastronomiske krav til kvalitet og udførsel. Restaurant Bæst lever på alle måder op til disse, og giver dig det bedste fra det italienske køkken. Der er godt gang i deres træfyrende pizzaovn fra Napoli, og med en af byens bedste surdeje, lavet af deres eget bageri Mirabelle, er der skabt et godt fundament. Derudover har de indrettet hele deres første etage til et pølse- og ostemageri, hvor stort set alt laves fra bunden. Alle deres produkter er økologisk certificerede, og bæredygtighed er gennemgående for produktionen og valg af leverandører.

www.baest.dk / Bæst på Facebook

9. GRØD

GroedI 2011 åbnede Københavns første grødbar, med placering i Jægersborggade. Her er målet simpelt - at redefinere grød-begrebet og vise, at det kan være delikat, sundt    og billigt. Udover at have lokale friske sæsonvarer i sortimentet, så er der her ligeledes fokus på at strukturere menuer der mindsker madspild.

Det er som udgangspunkt hele tiden vigtigt at tænke på miljøet. En on going proces om man vil. I GRØD udskifter vi jævnligt menuen, så vi konstant sørger for at bruge de mest friske og lokale råvarer, som er et eksempel på hvordan man skåner miljøet.

www.groed.com / Grød på Facebook

10. Runes mad

RunesmadHos Runes mad er kvalitetsvarer og bæredygtighed i højsædet. I den daglige drift anvendes der strøm fra vedvarende energikilder, og alt organisk affald bliver hentet af Daka Refood, der sørger for at forarbejde det videre til medicin. Dertil er alle råvarer valgt med omhu, for at værne om kvalitet og miljøet, hvilket betyder, at deres cateringmenuer er særligt klimavenlige.

Man skal tænke sæson, friland/øko og lokalt, men man er også nødt til at se på hvad der er sket inden råvarerne er kommet i hus og få fordelt rester og affald rigtigt, så det kan komme videre til genanvendelse.

www.runesmad.dk / Runes mad på Facebook


11. DØP

DoepDØP står for ”Den Økologiske Pølsemand”. Idéen til en 100 % økologisk og mere bæredygtig pølsevogn opstod, da indehaveren Claus var i gang med sin professionsbachelor i Ernæring og Sundhed. DØP har respekt for traditionen, så man stadig kan få en ristet eller en fransk hotdog osv. Maden er blot gjort sundere med kvalitetspølser, groft brød, rodfrugtmos m.m.

Et bæredygtigt miljø er vigtigt for alles sundhed. Derfor bør alle gøre, hvad de kan for miljøet, også pølsevognene. Hos DØP er alle fødevarer 100 % økologiske og alt service er af bio-nedbrydeligt- eller genbrugsmateriale.

www.døp.dk / DØP på Facebook

12. Green Sushi

Green-SushiKarsten Svendsen, som står bag Green Sushi i Grønnegade, har bæredygtighed og økologi i tankerne. Der anvendes tun fra certificeret bæredygtig fangst, kongerejer fra MSC-certificeret opdræt, og laks fra label rouge-certificeret opdræt i Skotland. Desuden arbejder Green Sushis køkken konstant på at tage nye, bæredygtige arter ind. I dag er overfiskeri udbredt, men dette kan undgås ved, at man er omhyggelig med sit valg af råvarer. Det er netop hvad Green Sushi gør, og som har betydet en kåring af WWF, som den mest bæredygtige sushi restaurant i Danmark."

For at undgå ressourcespild bør man tænke på 2 ord: Ansvar og omtanke - sværere er det ikke.

www.greensushi.dk / Green Sushi på Facebook

13. Kiin Kiin

Kiin-KiinRestauranten Kiin Kiin er med sin Michelin-stjerne et sted, hvor du er sikret madoplevelser ud over det sædvanlige. I starten var der ingen som troede på idéen om en thailandsk gourmetrestaurant i en nedlagt hashklub på Nørrebro. Derfor blev der via bagdøren solgt thailandsk takeaway, for at få det til at hænge sammen. I dag er alt gennemrestaureret, og restauranten fremstår elegant med sin østlige indretning. En af deres mærkesager er at stoppe madspild, hvilket de arbejder på gennem deres støtte til den danske organisation “Stop Madspild”, som netop kæmper for dette.

www.kiin.dk / Kiin Kiin på Facebook

14. Burger & Bun

Burger-and-BunDen populære burger bar, Burger & Bun, er genopstået i nye lokaler ved Sankt Hans Torv. Burgerbaren har hentet sin inspiration fra Taylors Roadside, som var en original amerikanske burger-joint. Kvalitet er i højsædet, råvarerne er økologiske og bollerne er hjemmelavede. Deres burgere er et sundere alternativ til fastfood, og man kan spise dem uden at skulle have alt for dårlig samvittighed.

Burger & Bun laver alt fra bunden, og vi producerer et fast antal hver dag, så vi lukker når der er udsolgt. Det giver en kæmpe besparelse samtidig med at alle råvarerne bliver udnyttet.

www.burgerogbun.myshopify.com / Burger Bun på Facebook

15. Restaurant Snekken

SnekkenRestauranten er en perle, som ligger med en fantastisk udsigt til Roskilde fjord, i forlængelse af Vikingemuseet.  Siden januar 2012 har restauranten med dens koncept “Ny nordisk Vikingemad”, gjort en dyd ud af at servere en gastronomisk oplevelse, som bringer dig mange hundreder år tilbage til vores forfædre, vikingerne. Snekken gør meget ud af at bruge sæsonbetonede grøntsager, og finde måder hvorpå de kan udnytte deres råvarer mest muligt.

Det er vigtigt at gøre noget for miljøet, fordi vi har et fælles ansvar for den verden vi lever i, og for de fremtidige generationer der skal overtage den efter os.

www.snekken.dk / Snekken på Facebook

16. Ché Fè

Che-FeChé Fè er en ærkeitaliensk restaurant som efterlever de vigtige italienske dyder om at udnytte alle naturens forunderlige smage, dufte og stemninger. De er nysgerrige og kompromisløse i deres søgen efter hele tiden at forbedre danskernes fornemmelse af Støvlelandets køkken, og det betyder først og fremmest at formidle glæden ved den gode smag ved kun at servere sublime råvarer. Hos Ché Fè har man gjort doggybags “fancy” og som en del af deres kamp mod madspild vil kunden altid blive tilbudt dette.  

I tråd med den italienske tradition genbruger vi rester og smider ikke noget ud - ALT bruges, helt fra majroetoppene og suppeskroget fra kyllingen til kaffegrumset, som genbruges til enten rengøring eller som gødning til vores planter.

www.chefe.dk / Ché Fè på Facebook

17. The Living Room

TheLivingRoomMidt i storbyens trummerum kan der ofte være brug for en pause til at hvile benene. The Living Room er med sin centrale placering på hjørnet af Studiestræde et oplagt valg til dette. Caféen er blevet et hotspot for unge mennesker, som enten fører lavmælte samtaler eller arbejder på deres MacBooks. Atmosfæren er afslappet og lyset er dæmpet, hvad enten du vælger at sidde i deres bløde lædersofaer, eller i puderne i deres Maroccan Tea Room. De produkter der tilbydes er nøje udvalgt med både fairtrade og økologi for øje. Du kan få økologisk kaffe, lækre smoothies, cocktails, kage eller en sandwich.

Vi vil gerne skabe en atmosfære hvor en bæredygtig, økologisk og sund livsstil kan kombineres med god stil og være et godt eksempel for vores kunder.

The Living Room på Facebook

18. Café Phister

CafephisterCafé Phister er en café i Vanløse, som har ligget der i mange år. Den nuværende ejer, Bo, overtog caféen i 2007 og har sidenhen gennemført en grøn profil for den daglige drift, hvor der tænkes meget over valg af bæredygtige råvarer, og det at tage hensyn til miljøet.  

Vi har gennem flere år, forsøgt at producere bæredygtigt mad. F.eks. ser vi på, hvor råvarer er produceret - og følger gerne grønthjulet, hvor det handler om at købe/bruge danske råvarer mest muligt.

www.cafephister.dk / Café Phister på Facebook

19. Madsvinet

MadsvinetMadsvinet åbnede i januar 2012, i en gammel slagterforretning på Enghavevej. Restaurantens hjerte er det store åbne køkken, hvor maden tilberedes og anrettes – roligt, åbent og ærligt. Madsvinet er med sine rå flisevægge, store åbne køkken og langborde, blevet en darling på Vesterbro. Menuen holdes enkel, rå og elegant, og sammensættes fortrinsvis af danske økologiske råvarer, tilført små twists fra hele verden.

Man påvirker og påvirkes her og nu og således giver det sig selv, at man skal gøre noget godt for miljøet. Hvis man vel at mærke gerne vil leve sundt og i harmoni med sine omgivelser.

www.madsvinet.dk / Madsvinet på Facebook

20. Café Retro

RetroCafé Retro er en non-profit café i det indre København, som sammen med sin søstercafé, RETRO Nørrebro, sender al overskuddet fra driften til tre humanitære projekter i Sierra Leone. Hos Retro tager man ansvar for at gøre noget for miljøet, og som en socialøkonomisk virksomhed, sætter man værdi i at arbejde for mindre privilegerede mennesker, som ofte er dem, der rammes hårdest af miljø- og klimaforandringer. For at undgå ressourcespild, tænker caféen over, hvordan man bruger sin ressourcer mest optimalt – og det gælder alt fra mælk, til sæbe på toiletterne. Derudover er man opmærksomme på hvad der kan genbruges, alle møbler købes brugt, så levetiden forlænges og der undgås spild af ressourcer.

www.cafe-retro.dk / Café Retro på Facebook


21. Botaniq Food & Juice

BotaniqBotaniq Food & Juice er et økologisk spisested på Frederiksborggade i København. Bettina, som startede Botaniq, har hjertet på det rette sted, og hun har en vision om en grønnere verden. Hun bestræber sig på, at alle dele af driften skal være bæredygtig; derfor er menuen udelukkende baseret på ingredienser fra planteriget, som er købt fra økologiske leverandører. 

”... En stor del af ingredienserne, vi bruger til mad og juicer i Botaniq var ikke “pæne” nok til at blive solgt i supermarkederne. Vi mener, at verden skal fokusere på det vanvittige madspild. Alt vores spiselige affald bliver brugt til dyrefoder, biogas og biobrændstof. Vi tror på en grønnere verden..”

www.botaniq.dk / Botaniq på Facebook

22. Restaurant Odd Fellow Palæet

OddFellowPalaeetRestaurant Odd Fellow ligger i helt unikke omgivelser i Palæet på den eksklusive adresse, Bredgade, i hjertet af København. Palæet har en lang historie, hvor der gennem tiderne er blevet serveret mad til flere prominente gæster fra hele verden. Restauranten vægter bæredygtighed højt, og er derfor del af både Greenkey, Refood, fødevarestyrelsens økologi mærkning og en klimapartner i Dong.

Det vigtigste for miljøet som helhed, er at bevare naturen samt de lokale miljøer og være en del af det. At bevare mulighederne for at bruge sine lokale produkter, uden at det bliver påvirket af masse produktion og forurening.

www.bredgade28.dk/da

23. L’estragon

LestragonMidt i det latinske kvarter i Århus, finder man den lille fine restaurant, L’estragon. Den har plads til 22 spisende gæster, der alle kan nyde mad fra det franskinspirerede køkken i hyggelige omgivelser. Køkkenet bestræber på udelukkende at bruge danske og lokale råvarer, som er gennemført økologiske og produceret under bæredygtige forhold. Det betyder, at økologi er en gennemgående del af restauranten, som har resulteret i, at de har modtaget det økologiske guldmærke.

Som restauration har vi mulighed for virkelig, at kunne gøre en forskel på valg af fødevarer. Vi har en stor omsætning af fødevarer, og vores fokus er at bruge dansk, og gerne lokalt. Økologi er en forudsætning.

www.lestragon.dk / L'estragon på Facebook

24. Café GLAD!

Spis-Dig-GladEt andet sted i Århus, nærmere bestemt på Frederiks Alle, finder man den bæredygtige og økologiske café, GLAD!. Her er konceptet “spis dig sund i fast food”, som bygger på filosofien om, at man ikke behøver gå på kompromis med kvalitet og sundhed.

Til maden anvendes friske økologiske råvarer, som passer til årstiden, og som er tilberedt samme dag. Brødet er hjemmebagt, og der er et stort udvalg af sund take away; sandwiches, supper, tærter, salater og sunde kager. GLAD! går op i at undgå madspil, så alt madaffald genanvendes til biogas, og der anvendes emballager af bæredygtigt materiale. Dertil har caféen fået det økologiske guldmærke for brug økologiske råvarer i maden.

www.spisdigglad.dk / GLAD! på Facebook

25. 1. th

1thPå Herluf Trolle Gade i København K, findes 1. th. En gourmetrestaurant, placeret i en herskabslejlighed på første sal. Her får man følelsen af at være i hjemlige rammer, og at man kan forvente mad, der er lavet med omtanke. 1. th har fokus på miljøet og prøver hermed at undgå ressourcespild i køkkenet, hvilket betyder, at alle dele af de forskellige råvarer anvendes i madlavningen.

 “Vi tænker altid i sæsonens råvarer, som gør at vi på den måde arbejder med råvarerne på deres præmis. Vi udnytter stort set alt på de råvarer vi benytter."

www.1th.dk / 1. th på Facebook

26. Morgenstedet

MorgenstedetI et lille hvidt murstenshus på fristaden Christiania, ligger den hyggelige café, Morgenstedet. Indretningen er en blanding af gamle knirkende møbler, og de har et åbent landkøkken med en antik ovn. Caféen er drevet af frivillige kokke, som alt efter hvem der er på arbejde, tilbyder et varieret køkken fra hele verden. Der bliver udelukkende serveret økologisk vegetarmad, og råvarerne der bruges, er leveret fra økologiske og bæredygtige gårde. Filosofien bag spisestedet er, at deres gæster selv skal bidrage til at vedligeholde deres café, for at være med til at holde priserne nede. Du skal derfor selv hente bestik og vand, samt rydde deres borde, når de er færdige med at spise.

www.morgenstedet.dk / Morgenstedet på Facebook

27. Steensgaard Spiseriet

Steensgaard-SpiseriDet økologiske spiseri, Steengaard, serverer enkel hverdagsmad med råvarer fra deres egen gård. Her opdrættes grise, kvæg, får og ænder, som lever under gode forhold med adgang til det fri. Steensgaard står selv for slagtning, og sætter en ære i at bruge alle dele af dyret, så intet går til spilde. Derudover ejes der skove, som man driver efter økologiske principper, og som er FSC/PEFC-certificerede. Naturværdi og biodiversitet vægtes derfor højt.

“Ressourcerne på vores planet er begrænsede...så vi producerer mad på en måde, hvor der tages hensyn til både dyr og natur. I sidste ende er det vores mål at efterlade jorden i en lidt bedre tilstand, end den vi overtog.”

www.steensgaard.dk / Steengaards på Facebook

28. Kent Kaffe Laboratorium 

Kent-Kaffe-LaboratoriumKaffebarens udtryk er minimalistisk og den er sparsommeligt indrettet med danske designmøbler. Med navne som V60, Syphon og Aeropress, kan man godt blive i tvivl om hvorvidt det faktisk er kaffe, der bliver serveret. Heldigvis er der hjælp at hente hos deres meget imødekommende baristaer. De hjælper dig med at vælge en kaffebønne, samt måden din kaffe skal brygges på. Hos Kents Kaffe Laboratorium er der fokus på både miljø og bæredygtighed, og alle deres kaffebønner er økologiske og ristet på deres eget risteri. Der tilbydes også et udvalg af lækre kager og sandwiches fra deres organiske køkken.

http://www.kentkaffelaboratorium.com / Kent Kaffe på Facebook

29. Kalles Kaffe

Kalles-KaffeDet hele startede i 2009, hvor “Kalle” kom hjem fra London med en mission om at udbrede kvalitetskaffe til folket. Kaffen skulle serveres på farten fra mobile enheder, og valget faldt på en grøn scooter. Sidenhen er hans grønne scooter blevet til mange, og de er en fast del af gadebilledet. Kalle har serveret kaffe til et hav af events for nogle af de største virksomheder i Danmark, og har en lang referenceliste af glade kunder bag sig.

Kalle Kaffe har et stort fokus på værdier som bæredygtighed og kvalitet. Han gør en dyd ud af arbejde med social ansvarlighed, og hjælper gerne til ved forskellige velgørenhedsarrangementer.

www.kalles-kaffe.dk / Kalles Kaffe på Facebook

30. Tight

TightTight Café og Restaurant, ligger i hyskenstræde, i hjertet af København. Når du træder ind bliver du med det samme klar over at stedet har en unik atmosfære. Blandingen af deres rå murstensvægge, synlige træbjælker samt levende lys sætter rammen for en god aften, og som de siger, “du går ind som en fremmed, men forlader som en ven.” Hos Tight ønsker man at alle skal bidrage i kampen om miljøet, og derfor har man valgt, at lave maden af lokale råvarer. Menuen er tilpasset sæsonen, så der ikke bruges unødvendige ressourcer på transport.

www.tight-cph.dk / Tight på Facebook


31. Sweet Surrender

Sweet-SurrenderCafé Sweet Surrender er non-profit café, der er ledet af frivillige, som har hjertet på det rette sted. Deres koncept byder op til at værne om fællesskab, alle skal have råd til at gå på café, og det behøver ikke koste en formue. Alt fra deres køkken er hjemmelavet og det meste er økologisk, og som de siger, det smager bedre, det er sundere og det giver god samvittighed. Udover deres arbejde med miljøet arbejder Sweet Surrender sammen med Mødrehjælpen på Vesterbro, og giver forældre, der ikke har råd til at holde fødselsdag for deres barn, muligheden for at få en fest med mad, drikke og gaver.

www.sweetsurrender.dk / Sweet Surrender på Facebook

32. BioM

BiomDet lille spisested Biom der ligger i Nyboder fik i 2008, som den første restaurant i Danmark, et økologisk guldmærke, dette opnås ved at 90-100 procent af de råvarer man bruger er økologiske. I køkkenet falder valget også på danske producenter, hvilket er med til at nedsætte mængden af co2, da deres råvarer ikke skal transporteres lige så langt. Dette afspejles i menuen som er sæsonbetonet, og sammensat af de råvarer som årstiden tillader. Til trods for at høj kvalitet af råvarer kan man få spise et godt måltid samt få en økologisk øl eller et glas vin til en tilforladelig pris.

www.biom.dk / BioM på Facebook

33. Organic India

OrganicIndiaOrganic India er et lille take-away sted på Vesterbro, de kunne som det første indiske køkken bryste sig af, det certificerede guld øko mærke, der indikerer at mellem 90-100 procent af deres råvarer er økologiske. Deres koncept byder på moderne indisk mad med et twist som gør maden lidt lettere end den traditionelle. Deres mad er tilberedt med kærlighed og faglig stolthed samt et naturlige råvarer valgt med omhu. Udover de klassiske indiske retter, kan du også vælge en  palæo version af dem,  som kun består af kød og grønt uden ris og brød.

www.organicindia.dk / Organic India på Facebook

34. Café Kaffegal

Cafe-kaffegal-logoI det livlige Nørregade-kvarter i Århus C ligger Café Kaffegal, en socialøkonomisk virksomhed med fokus på bæredygtighed og socialt ansvar. Caféen drives af både frivillige og skånejobbere, og bærer som et af de eneste spisteder i Danmark det røde ØKO-mærke for sin 100% økologiske profil. I 2014 fik Café Kaffegal Refood-certifikatet, der er udviklet i samarbejde med StopSpildAfMad.

"I Café Kaffegal har vi konstant fokus på bæredygtighed og at reducere spild af enhver art. Vi sorterer alt affald og fritureolien genbruges til biobrændsel. Vores tilgang er helt enkel: Jo bedre vi behandler hinanden, dyrene og miljøet, desto bedre fremtid skaber vi - sammen."

www.cafekaffegal.dk / Café Kaffegal på Facebook

35. Take Me Home

TakemehomeJohn Danielsson er ejer, og daglig leder af Take Me Home, har en mission om at man skal få den maksimale smag ud af råvarerne, og undgå spild, hvilket også er grunden til at du kan finde dem på kommunens liste over klima+ restauranter. Hvis du vil have lækre økologiske specialiteter eller take-away som er lavet fra bunden så er Take Me Home på frederiksberg det helt rigtige sted. Derudover tilbyder de også både catering til selskaber samt en produktrække af økologisk marmelade, kompot og syltede løg som forhandles i flere butikker og caféer.

www.take-me-home.dk / Take Me Home på Facebook

36. Aamanns Deli

Aamans DeliAdam Aamann har med sin deli nyfortolket definitionen på dansk smørrebrød, og succesen har bredt sig til både New York og Shanghai. Du finder dog stadig Aamanns originale deli i lyse lokaler på Øster Farimagsgade i København. Udvalget af gode råvarer er stort, og tæller blandt andet lakserilette, leverpostej og hønsesalat, som du kan vælge at tage med hjem. Du kan også vælge den nemme løsning, og få serveret deres lækkerier på hjemmebagt økologisk malt-surdejsrugbrød. Til maden kan du nyde en øl eller en snaps lavet på årstidens ingredienser. Aamanns har fundet deres vej ind på kommunens liste over klima+ restauranter, grundet deres arbejde for at undgå madspild.

www.aamanns.dk / Aamans på Facebook

37. Restaurant Zeleste

Restaurant-ZelesteI Nyhavn, ikke langt fra Amalienborg, ligger den lille oase, Restaurant Zeleste. Bygningen er en af de ældste i København, og de har med succes bevaret bygningens originale charme. Du kan enten sidde indendørs i en af husets mange hyggelige kroge, eller i deres brostensbelagte gårdhave, hvor der er mulighed for at sidde i bløde kurvestole foran en åben pejs. Ordet “zeleste” blev brugt af de gamle grækere, om et sted der er fredfyldt og himmelsk, hvilket er meget rammende for stedets atmosfære. Deres køkken byder på menuer, der er både økologiske og sæsonbetonede.

www.zeleste.dk / Zeleste på Facebook

38. Nose2Tail

Nose2TailI en kælder, der tidligere har huset en slagter, i den efterhånden meget “hippe” del af Vesterbro, Kødbyen, finder du madbodegaen Nose2Tail. Restauranten har bibeholdt elementer fra den gamle slagter, og har stadig hvide klinker på væggene, og træbjælker i loftet. Indretningen med genbrugsmøbler og stearinlys på bordene fremstår simpel men hyggelig, og hører ind under deres koncept omkring bæredygtighed. I køkkenet har man valgt at fokusere på økologi og velfærdsprincipper, omkring hvordan dyr og grøntsager er opdyrket. De gør meget ud af, at man ikke skal smide noget ud, men at man i stedet skal bruge alle dele på grisen; heraf navnet Nose2Tail.

www.nose2tail.dk / Nose2Tail på Facebook

39. Café Allehånde

AllehaandeEn moderne husbåd og oplevelser for både mave og øjne, er hvad der danner rammer om Café Allehånde. En Café, som er kendetegnet ved at være en såkaldt socialøkonomisk virksomhed, som har det formål, at give døve muligheden for at komme i arbejde. Dertil er der et stort fokus på bæredygtighed i deres madfilosofi, som betyder, at der eksempelvis kun anvendes fisk fra udvalgte fiskere i Nordjylland. Fiskere som har specialiseret sig i at fiske skånsomt og forhindre spild.

www.allehaandecafe.dk / Café Allehånde på Facebook

40. Pintxos Tapas

PinxtosTapasRestauranten og tapasbaren, Pintxos, er et godt sted at få en autentisk oplevelse af Spanien. Den er hyggeligt indrettet med sofahjørner, og både tjenere samt kokke er spanske. Hos Pintxos er klimahensyn en del af menuen, man har bl.a. valgt at lave en tapas-klimamenu, som er udarbejdet i samarbejde med Grønne Erhverv. Det betyder, at kun nøje udvalgte råvarer, der har fokus på bæredygtighed, finder vej til til tallerkenen. Frosne varer er bandlyst, og man vælger i stedet at bruge friske lokale råvarer. Restaurantens omtanke for klimaet har betydet, at de er blevet optaget som en Klima+Restaurant.

www.pintxostapas.dk / Pintxos på Facebook


41. Riz Raz

RizRazRizRaz er et populært sted at nyde specialiteter fra middelhavslandene. Der er to filialer, Steaks’n’Veggies og Sticks’n’Veggies, men kendetegnet for dem begge er den populære buffet. Den består af kolde og varme retter, inspireret af alverdens køkkener, hvor klassikere såsom humus, tzatzaiki, falafel og lasagne, altid er blandt udvalget. Det suppleres med enkelte danske retter og asiatiske salater. Restauranten er indrettet i enkle og lyse lokaler, og byder på fornuftige priser til de 400 gæster, som der er plads til. RizRaz er en del af Københavns Kommunes miljøtiltag, Klima+, som betyder, at man i restauranten arbejder for at forbedre miljø- og energiforholdene i virksomheden.

www.rizraz.dk

42. Café L'Orange

Cafe-OrangeCafe L'Orange har fokus på et koncept, der bygger på ærlig mad og gode råvarer. Med et lille klistermærke på døren signaleres det, at der serveres klimavenlig mad. Da man fik tilbuddet om at være medlem af Københavns Kommunes Klima+ initiativ, sagde man ja med det samme. Et initiativ som betyder, at caféen værner om miljøet i sin drift. Det indebærer, at råvarer indkøbes friskt fra lokale leverandører, i stedet for at importere varer. Derudover anvendes svanemærkede rengøringsartikler, og strømmen leveres gennem vind- og naturenergi. Maden som laves, er lavet fra bunden med økologiske ingredienser, og man har helt særligt valgt at lave en klimamenu.

www.cafelorange.dk / Café L'Orange på Facebook

43. Spisehuset Rub & Stub

Rub-og-StubForeningen RETRO startede spisehuset Rub & Stub, men siden januar 2015 har Dansk Flygtningehjælp haft ansvaret for stedet. De er det første spisehus i Europa, der aktivt har gjort en indsats for at komme madspild til livs. Bortset fra en køkkenleder, en kok samt en projektleder, er størstedelen af menneskene bag madlavning og servering frivillige. De fortjener derfor en hyldest for deres indsats mod netop at minimere spild af mad og ressourcer. Rub & Stub får overskudsvarer fra forskellige leverandører, og menuen sammensættes alt efter hvilke råvarer de får. De er dog fortsat nødt til selv at købe nogle ingredienser selv, men håber på sigt, at kunne realisere deres koncept om at alt skal komme fra overskudsvarer.

www.spisrubogstub.dk / Rub & Stub på Facebook

44. Go Away

Go-AwayGo Away er et take away-sted med adresse på Amager og Nørrebro. Her er der fokus på sund mad og smagsoplevelser, baseret på gode råvarer. Go Away opstod, da folkene bag konceptet følte, at der var for meget usund junkfood i omløb, hvorefter de besluttede sig at ændre denne tendes. Menuen består af forskellige gryderetter fra hele verden, hvis fællestræk er et fokus på sund og nærende kost. Skulle man have lyst, kan disse kombineres med forskellige salater, relishes, chutneys eller sushi. Som en del af driften, er Go Away medlem af Klima+ initiativet lavet af Københavns Kommune. Det betyder, at der tænkes bæredygtigt.

www.go-away.dk

45. Restaurant Kronborg

Restaurant -KronborgI natursmukke omgivelser på Egholm, finder man restauranten Kronborg. Her sættes der en ære i at benytte økologiske råvarer, som fås fra små lokale leverandører i området, såsom Bundgaardens Økologi; en leverandør som producerer 100% økologisk og tænker miljøansvarligt. Ved at handle lokalt, betyder det, at restauranten henter mange af deres varer selv og mindsker transport. Det tætte samarbejde med producenter er samtidig noget der værdsættes, og man udvider jævnligt med nye. Målet for restauranten er at komme op over 60 % økologi i løbet af 2015. Dette fokus har sikret restauranten en økologimærkning, som de eneste i Nordjylland.

www.kronborg-egholm.dk / Kronborg på Facebook

46. Neighbourhood

NeighbourhoodØkologi og gourmetpizza, er kendetegnene for Neighbourhood på Vesterbro i København. Her tager man udgangspunkt i de klassiske italienske pizzaer, og har gjort dem lettere og grønnere. Det betyder, at man har skåret dejindholdet ned, så pizzaen bliver mere sprød og let, og sørget for, at råvarene der anvendes er mindst 90 % økologiske. Enten er råvarerne lavet af Neighbourhood selv, ellers bruges produkter fra små råvareproducenter, bryggerier, kafferisterier, vinproducenter osv. Udover lækre pizzaer, serveres der cocktails lavet på økologisk spiritus tilsat organisk frugt, krydderurter og grøntsager. 

www.neighbourhood.dk / Neighbourhood på Facebook

47. Restaurant Julian

Restaurant-JulianNationalmuseets restaurant, Julian, har i mere end 10 år arbejdet ud fra principper om beliggenhed, bæredygtighed og begejstring. De har som restaurant spillet en stor rolle i Københavns kommunes klima+ koncept, og været med til at afholde events, for at sætte fokus på miljøet. De har opsat et dogme omkring valg af råvarer og leverandører, som de kalder “fra jord-til-bord”-princippet, det går ud på, at de kun arbejder med grøntsager der har groet under naturlige forhold. Derudover handler de kun med lokale ildsjæle, der lever op til deres krav om miljøvenlighed.  

www.restaurantjulian.com / Restaurant Julian på Facebook

48. KROGs fiskerestaurant

KrogsfiskerestaurantKROGs fiskerestaurant har i mere end 100 år serveret fiskeretter til de københavnske indbyggere. Restauranten er placeret midt i København på Gammel Strand, hvor både unge som gamle, er på besøg til gode smagsoplevelser i de hyggeligt indrettede lokaler. Menuen byder på klassiske fiskeretter, lavet med de bedste råvarer fra den aktuelle årstid. Kendetegnet ved råvarerne er, at de er valgt med tanke på bæredygtighed. I samarbejde med Grønne Erhverv og anbefalinger fra WWF, har KROGs udvalgt fisk, som er særligt bæredygtige og miljømærkede, og som er indfanget ved hjælp af skånsomme fangstredskaber.    

www.krogs.dk / Krogs på Facebook

49. Tingstedets Smørrebrød

TingstedetsSmørrebrødsforretningen Tingstedet ligger midt i Valby i København. Her serveres der velsmagende og traditionelt smørrebrød, til enhver der kommer forbi butikken. Alle råvarer er friske, og smørrebrødet er smurt samme dag. Tingstedets Smørrebrød tilbyder samtidig udbringning af festmenuer til selskaber, hvor der kan vælges mellem deres mange lækre buffeter. For at værne om miljøet, har man valgt at blive en KLIMA+Restaurant, hvilket betyder, at der arbejdes på at nedsætte klimapåvirkningen fra den mad der serveres.   

www.tingstedets.dk / Tingstedet på Facebook

50. Suppesteg og Is

SuppestegogisSuppesteg og Is, som ligger ved Aarhus å, har et økologisk guldmærke, da 90-100 procent af deres råvarer er økologiske. Det store fokus på økologi og nøje udvalgte råvarer har gjort dem til en oplagt kandidat på vores liste. Spisestedet med deres hyggelige atmosfære og gode beliggenhed har vundet manges hjerter. De har fokus på simple retter, og du finder både salater og smørrebrød på deres menu. Om sommeren kan du sidde helt ned til åen, under deres parasoller og nyde hjemmelavet italiensk is.

www.suppestegogis.nu / Suppesteg og Is på Facebook