Vi gør Danmark grønnere - et hus ad gangen
Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 6. september 2023

5 trin: Sådan nedsætter du dit daglige CO2-udslip

Sådan nedsætter du dit CO2-udslip i hverdagen

content ikon

Selvom Danmark gerne vil fremstå som et klimaland, er det langt fra tilfældet. Vi har rigtigt nok en høj andel af vindenergi, men til gengæld ødelægger vores tårnhøje materielle forbrug, vores rejsevaner og vores bilvaner det idylliske billede.

Når du tænker på at nedsætte dit CO2-udslip, tænker du måske kun på at springe den røde bøf over, som man ofte hører i medierne - men der er faktisk mange andre ting, du kan gøre, hvis du vil gøre en indsats.

Hvis vi for alvor skal komme vores tårnhøje udslip af CO2 til livs, må vi alle gøre en indsats. Vi har derfor samlet en række gode råd til dig, der gerne vil ændre dine vaner til nogle grønnere af slagsen - uden at føle, at du går på kompromis med komfort i dagligdagen.

1. Tjek isoleringen, og udskift din varmekilde

Det er måske ikke det, du først tænker på, men din bolig udleder faktisk en stor del CO2, hvis den ikke er energirenoveret. Du kan starte med at efterisolere din bolig med den rette type isolering. Det sørger for, at den varme, din boligs varmekilde producerer, bliver inde i boligen. Har du et ældre hus som er opført før 1979, og derved før isoleringskravene blev skærpet, kan du opnå store besparelser på varmeregningen. 

Du kan dernæst udskifte din varmekilde med en mere energivenlig model. Har du et gammelt olie- eller gasfyr, kan du med fordel udskifte det med en varmepumpe eller et jordvarmeanlæg. Disse er drevet af strøm, hvilket selvfølgelig giver en lille udledning af CO2. Kombinerer du derfor disse varmekilder med solceller, kan du være næsten selvforsynende i mange år fremover. Via GreenMatch kan du modtage tilbud på varmepumpe fra danske installatører, helt gratis og uforpligtende.

2. Tænk på transporten

Danskerne køber flere og flere biler, og det belaster ikke bare vores vejnet, men også vores CO2-udledning. Små biler har især vundet indpas hos danskerne i de seneste år. Årsagen skal findes i, at danskerne i høj grad har skiftet små dieselbiler ud med små benzinbiler. Derudover har danskerne i 2019, ifølge Danmarks Statistik, købt mere end. 225.589 nye personbiler. Det betyder, at vi i høj grad prioriterer friheden ved at have et privat køretøj.

Vil du gerne sikre dig, at din nye bil lever op til et ønske om en grøn profil, bør du gøre dit forarbejde ordentligt. Det er især i købsprocessen, at du sikrer dig, at din bil er både brændstoføkonomisk og har en lav udledning. 

Du kan få hjælp til alt fra synsrapporter, gæld, kilometerfusk og meget mere, ligesom du kan få rådgivning, så du vælger en bil med en grøn profil. Det kan du f.eks. gøre her: https://www.tjekbil.dk/bilvurdering.

3. Skru ned for varmen og på med sokkerne

Danskerne er storforbrugere af varme, da vi har mange kolde måneder. Mange af os bor i boliger med ikke-optimal isolering, hvilket også betyder, at varmen ofte lige får et ekstra hak opad. Du bør dog huske på, at selvom du f.eks. har fjernvarme, er dette afbrænding af affald.

Sørg derfor for at slukke for varmen, når du ikke er hjemme. Og tager du et par varme hjemmesko eller uldne sokker på, kan du skrue 2 grader ned for radiatoren uden at miste følelsen af et varmt hjem.

4. Hold forbruget på et minimum

I Danmark er vi glade for at fejre, hvad der kan fejres - juleaften, konfirmationer, bryllupper og fødselsdage. Derudover kan vi også godt lide at forkæle os selv og rejse til eksotiske destinationer. Vi overvejer dog ikke altid, at vores forbrug faktisk er en kæmpe belastning for klimaet.

Danskerne har et af verdens højeste forbrug af tøj, og som bekendt udleder tøjindustrien massive mængder CO2. Derudover flyver vi også gerne på weekendture og sommerferie, som var det et livsvilkår. Overvej derfor, om du kan undvære et par nye jeans og en tur til Bali, selvom det virker fristende.

5. Se efter energimærkning

Hvis du alligevel har besluttet dig for at købe noget nyt, bør du se efter energimærkningen på produkterne. Mærkningen går fra A til G, hvor A er bedst, og viser dig det årlige energiforbrug. Derudover kan du i nogle tilfælde også finde informationer om støjniveau og vandforbrug på produktets energimærkning.

Produkterne, hvor du kan se efter energimærke, tæller bl.a. elpærer, opvaskemaskiner, vaskemaskiner og køleskabe.

Hvad er sponsoreret indhold?

Indhold på GreenMatch.dk udarbejdes altid af vores eget team af skribenter og eksperter. Er indhold markeret som sponsoreret eller kommercielt, vil det derfor udelukkende være udgående links til andre sider, som denne angivelse repræsenterer.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner

Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?

Bliv samarbejdspartner