Vi gør Danmark grønnere - et hus ad gangen
Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 9. oktober 2023

Miljø nyheder: 5 interessante artikler fra juni

Hvilke interessante miljø nyheder har der været i løbet af juni?

På GreenMatch.dk forsøger vi at holde os opdaterede på nyheder indenfor grøn energi, miljø og klima. Derfor læser vi også en hel del nyheder. De bedste af de nyheder, som vi falder over, vil vi gerne dele med jer.

I dette indlæg har vi derfor ligesom de foregående måneder samlet de fem mest interessante klima nyheder. Indlægget er bygget op den på måde, at vi først skriver en kort introduktion til artiklen og derefter deler vi linket, så du kan læse hele artiklen, hvis du er interesseret.

Dernæst finder vi også nogle fremtidige begivenheder, som du kan holde øje med i juli. Læs med her og se, hvilke fem artikler, som vi mener, er værd din tid.

Skal du vælge økologi, hvis du vil være klimavenlig?

Debatten om, hvorvidt du skal vælge økologi, hvis du vil gå den klimavenlige vej er igen blusset op. Hvordan er det nu lige med økologi og klima? Sidste år kunne en række forskere fra Sverige vise, at økologi er op til 70% mere belastende for miljøet, men Økologisk Landsforening skriver, at klimaaftrykket er det samme.

Det er heller ikke helt enkelt at svare på, om det ene er bedre end det andet, ifølge Jørgen E. Olesen, professor på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet. Ser man på, mængden af drivhusgasser et økologisk landbrug udleder i forhold til arealet, er økologi det mest klimavenlige valg. Ser man derimod på klimaaftrykket for én produceret enhed, er der næsten ingen forskel.

"Økologi er mindre areal-effektivt, det er helt sikkert. Men de har ikke medregnet, at det konventionelle landbrug over tid udpiner muldlaget. Det kan føre til øget ørkendannelse, så man til sidst ikke kan dyrke jorden." - John Thøgersen, professor på Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus Universitet.

Du kan læse mere om økologi vs. konventionelt landbrug i dr.dk’s artikel: FAKTATJEK Skal du købe økologisk, hvis du vil være klimavenlig?

Norge støtter satellitovervågning af klima

Norge har i en fælles indsats med FN og bilaterale aftaler afsat 3 milliarder norske kroner årligt til at støtte regnskovene. Det skal blandt andet gå til udviklingen af satellitbilleder af regnskoven, så forskere tæt kan følge udviklingen af klimaforandringer.

"De katastrofale ødelæggelser vi ser i dag må simpelthen ikke få lov til at fortsætte. Dette projekt skal give os alle bedre indsigt i, hvad der sker i regnskovene, og i hvad vi kan gøre for at redde dem," siger den norske klima- og miljøminister, Ola Elvestuen.

Læs mere om Norges milliardstøtte til regnskovene i Nordjyskes artikel: Norge giver milliarder til satellitovervågning af klima.

Fire argumenter til at handle klimaklogt i hverdagen

Det kan virke uoverskueligt, når man igen sidder over snakken om, hvordan man kan gøre sin livsstil lidt mere klimavenlig. Og med de dystre prognoser vi hører om i medierne, kan man hurtigt komme til at tænke, om det overhovedet nytter noget - det med at tage cyklen eller vælge bøffen fra.

Danmarks Naturfredningsforening har i samarbejde med klimasociologen Anders Blok, lektor ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet samlet fire argumenter for, det nytter noget, når vi enkeltvis gør noget for klimaet.

For det første er din indsats med til at inspirere andre. Dernæst skubber din indsats til de sociale normer, da det sætter en samtale i gang, som kan flytte tanker hos venner og bekendte. For det tredje sender det et signal til samfundet og endelig giver det mening for dig selv, at du rent faktisk gør noget og handler på din overbevisning.

Kvalitet af badevand

Det nye badevandskort fra EU viser, at Danmark bevarer sin 11. plads på ranglisten over lande med det bedste badevand i Europa. Badevandsrapporten udgøres af mere end 9.000 vandprøver

På Danmarks over 1.000 strande lever 97,9% af dem op til EU’s krav til badevand. Du kan se den aktuelle status på badevandskvalitet på kommunes hjemmeside, da de fører tilsyn med badevandet i Danmark.

Læs mere om den europæiske badevandsrapport og status på de danske strande på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside.

Test om din grillfest er grøn

Sommerens grillfester står for døren, men hvordan sikrer du, at du ikke futter regnskoven af, når du vælger kul? Og hvad er mest grønt pølser eller bøffer? Dr.dk har lavet en sjov lille test, hvor du prøve din grillaften af.

Hvilken slags alkohol skal du servere for dine gæster? Hvilket kød skal du grille? Og hvilken slags grill skal du vælge? Både når du køber ind af drikkevarer, mad og kul, kan du foretage klimavenlige valg. Test din viden af med DR’s test: Klimatest: Hvor grøn er din grillfest?

Det sker i juni måned

På mandag d. 1. juli udvides pantsystemet til at også at indbefatte juice, saft, most og smoothies, skriver Dansk Retursystem. Samtidig søsættes en ny kampagne, der skal sætte fokus på plast.

Danmark har allerede et ret velfungerende pantsystem, men fra på mandag træder vi endnu et skridt i den rigtige retning, når pantsystemet udvides. Efter 1. november er det ikke længere tilladt at sætter produkter på markedet uden pantmærkning.

Frem til den 1. november vil forbrugerne stadig kunne møde produkter uden pantmærkning. Dette skyldes, at butikkerne skal have mulighed for at sælge ud af deres lagre. Men efterhånden vil flere og flere produkter få pantmærker på.

"I Danmark har vi ret godt styr på den plastik, der bliver brugt til drikkeemballager med pant. Faktisk kommer 93% af plastikflasker med pant retur og bliver genanvendt til nye emballager til drikke- eller fødevarer. Så når der er pant på, ender flasker og dåser som udgangspunkt ikke i naturen," siger vicedirektør og direktør for cirkulær økonomi i Dansk Retursystem, Heidi Schütt Larsen.
Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner

Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?

Bliv samarbejdspartner