Bestil tilbud på varmepumpe her
Udfyld formularen, og modtag op til 4 tilbud på en varmepumpe
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Varmepumpe - Få op til 4 gratis tilbud på varmepumper
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 14. juni 2019

Kan du begrænse støj fra varmepumper?

Kulden er så småt begyndt at røre på sig og efteråret har efterhånden meldt sin, lidt for tidlige, ankomst. Efterårets komme betyder ofte en forøget varmeregning, men det er der råd for.

En varmepumpe er ofte en billigere løsning end både olie- og gasfyr og der er ofte penge at spare ved et skifte til en varmepumpe. Dog er der forskellige overvejelser at gøre sig inden, henholdsvis kvalitet, holdbarhed, ydeevne og eksempelvis støjniveauet. Støj fra varmepumper har længe været et af de mest omdiskuterede emner i forbindelse med indkøb af energikilden og med fin grund.

Støj fra varmepumper varierer

Der er mærkbar forskel på støjniveauet mellem luft til luft varmepumper og eksempelvis luft til vand varmepumper. Begge varmepumpetyper kan fås i mere støjsvage modeller og oftest oplyser leverandøren støjniveauet i forbindelse med andre specifikationer.

Støjniveauet bliver normalt omtalt som lydeffektniveau (LwA) og bliver målt i decibel (dB). Leverandørerne kan dog også gøre brug af en ekstra måleenhed, som kan gøre støj fra varmepumper en mere besværlig affære end som sådan; nemlig afstanden til varmepumpen.

Kvalitet koster - men det betaler sig

Undersøgelser påviser sammenhængen mellem stress og søvnbesvær og den lavfrekvente støj - den selvsamme støj fra varmepumper. Ofte har de billigere varmepumpeinstallationer et lydeffektniveau på op til 10 dB højere end de dyrere modeller. Det er derfor vigtigt at have flere ting in mente, når man vil investere i denne energiløsning.

Især luft til luft varmepumper har vist sig at have et markant større lydeffektniveau end eksempelvis luft til vand varmepumper. Der er eksempler på varmepumper med støjniveau omkring 60 dB, hvilket især bliver problematisk i villaområdet med støjgrænser på 35-40 dB.

Dette kan resultere i klager fra naboerne, som kan tvinge dig til at tage den ned igen og dermed risikerer du, at tabe penge på investeringen. Ved luft til luft varmepumper skal man være opmærksom på både ude- og indedelen, da lydniveauet kan være gennemtrængende og dermed forstyrrende både ude og inde.

Støj fra luft til vand varmepumper er ligeledes mindre markant end luft til luft varmepumper, men kan stadig virke forstyrrende. Der findes dog tips og tricks til hvordan man kan nedbringe støjniveauet ved varmepumpeinstallationen.

Sådan begrænser du støjen fra varmepumper

 • Underlaget:

  Der er mærkbar forskel mellem brugen af græs eller jord som underlag end eksempelvis sten og beton. Hvor græsset vil kunne optage en del af støjen i form af den blødere overflade vil beton derimod forstærke larmen.

 • Støjskærme og vibrationsisolatorer:

  Dette kan enten tilkøbes til selve varmepumpen, men kan også fungere i form af et nærliggende skur eller carport og kan begrænse støjniveauet mellem 5-10 dB. Vibrationsisolatorerne kan placeres i hvert af hjørnerne på varmepumpen og dermed begrænse vibrationerne og den tilhørende støj.

 • Benyt hverken tag eller lette vægge:

  Undgå for alt i verden at anbringe varmepumpen på et tag, eksempelvis garagetaget. Dette vil forøge støjniveauet og tilgangen til installationen bliver besværliggjort markant. Tungere konstruktioner formindsker allerede støjniveauet, så undgå derfor brugen af træ- eller gipsvægge ved installationer.

 • Vælg placering med omhu:

  Dette gælder både for dig selv og for dine naboer. Du skal for alt i verden undgå at placere varmepumpen nær soveværelset, stuen og terrassen, altså steder hvor man typisk vil opholde sig. Dog skal du også undgå at flytte støjen for tæt på naboerne - man siger, at en passende afstand er på 5-10 meter fra skellet til naboen. Så undgår du støjklager, både internt og eksternt.

 

Hvis du heller ikke har lyst til at sidde en eftermiddag i oktober måned, med en velbrygget kop kaffe, den behagelige lyd af fuglekvidder, for derefter at få det hele ødelagt af en markant summen fra varmepumpen, så kan du med rette gøre brug af de ovenstående råd.

Har bloggen ligeledes vendt dine tanker og overvejelser mod en billigere varmeregning eller blot forøget din interesse for varmepumper, kan du med rette udfylde en kontaktformular på siden og derefter blive kontaktet af op til fire leverandører. Uforpligtende, nemt og gratis.

Et alternativ til varmepumper er jordvarme, som du kan læse mere om her: Jordvarmeanlæg