Luft til vand varmepumpe

Sammenlign pris og kvalitet på luft til vand varmepumper - Bestil flere tilbud her!

Spar tid

Udfyld kun 1 formular og modtag op til 4 tilbud fra særligt udvalgte samarbejdspartnere

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Varmepumpe - Få op til 4 gratis tilbud på varmepumper
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!

Info om luft til vand varmepumper

Hvad er en luft til vand varmepumpe?

Luft til vand varmepumper er et rigtig godt alternativ i forhold til varmeproduktion, hvis du går og drømmer om at få store besparelser på dine varmeudgifter. De økonomiske besparelser er især til at tage og føle på, hvis du skifter fra et olie- eller naturgasfyr, da varmepumpen efter installationen stort set passer sig selv. Luft til vand varmepumper er desuden et godt alternativ til et jordvarmeanlæg, da luft til vand varmepumper ikke stiller de samme store krav til dit hus og din have, som jordvarmeanlægget gør.

En luft til vand varmepumpe er en rigtig fornuftig investering, da den både kan bruges til rumopvarmning og til opvarmning af vand, i modsætning til en luft til luft varmepumpe som kun kan opvarme rum. Det foregår på den måde, at luft til vand varmepumpen optager varmeenergi fra udendørsluften, hvorefter pumpen omdanner varmen til væske, som føres videre til varmtvandsbeholderen. Herefter ledes det varme vand ud i husets radiatorer, som sørger for at opvarme dit hus i forhold til dit temperaturønske.

Luft til vand varmepumpen består af to overordnede dele:

 • En indedel
 • En udedel

Udedelen er den del af varmepumpen som optager energien i udeluften, og som sender den videre til indedelen og varmtvandsbeholderen.

I Danmark har vi en offentlig instans, der arbejder med energibesparelser - både for pengepungen og miljøet. De hedder EnergiTjenesten, og du kan besøge deres side om varmepumper her.

Hvordan fungerer en luft til vand varmepumpe?

Luft til vand varmepumpen virker på den måde, at den optager varmeenergien fra udeluften. Gennem et lukket kredsløb med et kølemiddel og en kompressor er luft til vand varmepumpen i stand til at øge temperaturen i den optagne energi. Processen fungerer ligesom i et køleskab, hvor køleskabet trækker varmen ud af fødevarerne og ud af selve køleskabet. Med luft til vand varmepumpen trækkes varmen ud af luften og føres videre ind i huset, hvor den bruges til at varme rummene op og levere varmt vand til forbrug.

Rent teknisk går processen gennem luft til vand varmepumpens fire indre elementer:

 1. Fordamperen, der optager varmen i luften
 2. Kondensatoren, der afgiver den optagne varme
 3. Kompressoren, der øger trykket og dermed temperaturen
 4. Drøvelventilen, der regulerer mængden af kølemiddel

Fordamperen optager varmen i luften, som får kølemiddelet i pumpen til at dampe. Dernæst presses dampen sammen af kompressoren, hvorved trykket og temperaturen øges. Herefter afgives varmen fra kondensatoren til husets varmtvandsbeholder, og den damp der ikke udvindes energi af, bliver igen til væske som løber tilbage gennem drøvelventilen. Til sidst starter processen forfra igen, således at processen hele tiden påbegyndes og afsluttes i et loop.

Se vores egen video om varmepumper her eller læs mere omkring luft til vand varmepumper på denne side, og find ud af, hvordan de virker.

Hvad er prisen på en luft til vand varmepumpe?

Som nævnt, er luft til vand varmepumpen, en lidt dyrere løsning. Prisen vil bl.a. afhænge af hvilken effekt den skal kunne levere til din husstand, din boligstørrelse, omfanget af installationen og andre forhold såsom levetid. Men typisk kan du forvente en pris på mellem 70.000 og 100.000 kroner for en varmepumpe af god kvalitet. Et større hus kræver en højere ydeevne på varmepumpen, hvilket prisen dermed også vil afhænge af – jo højere ydeevne, desto højere pris. Hvor stor en ydeevne dit hus kræver til varmepumpen, vil en varmepumpeleverandør kunne hjælpe dig med at afklare.

Hvis du søger yderligere information om prisen på en luft til vand varmepumpe, kan du læse vores blogindlæg: Hvad koster en luft til vand varmepumpe?

Hvornår er en varmepumpe luft vand noget for mig?

Hvis du går og overvejer at udskifte dit olie- eller naturgasfyr, vil en luft til vand varmepumpe være en ideel løsning. Rent økonomisk vil du kunne spare omkring halvdelen af din varmeregning, blot ved at anvende en luft til vand varmepumpe.

Der er to primære faktorer der afgør, om en luft til vand varmepumpe er en god løsning for dig: din haves størrelse og dit forbrug.

Hvis din have ikke er stor nok til at kunne rumme de slanger der følger med jordvarme, er en luft til vand varmepumpe den bedste løsning som din primære varmekilde. Typisk siger man, at ens haves areal skal være tre gange så stort som husets, hvis du ønsker jordvarme. Er haven ikke det, er en luft til vand varmepumpe en bedre løsning. Hvis du har en stor have, men et forbrug på under 20.000 kWh, kan det også i nogle tilfælde bedst betale sig med en luft til vand varmepumpe.

LÆS OGSÅ: Varmepumpe

Fordele ved en luft til vand varmepumpe

Luft til vand varmepumpen har nogle helt klare fordele. Den mest iøjnefaldende er naturligvis, at du kan spare omkring 50 procent på din varmeregning. Udover dette figurerer der følgende fordele:

 • Du skal ikke tænke over påfyldning af brændsel på en luft til vand varmepumpe
 • Luft til vand varmepumpen er enormt driftsikker
 • Luft til vand varmepumpen er nem at betjene
 • Luft til vand varmepumpen er lugtfri
 • Luft til vand varmepumpen er særlig gunstig i forhold til huse med en lille have
 • Luft til vand varmepumpen er særlig gunstig til huse med gulvvarme

Du kan også læse mere om fordelene ved en luft til vand varmepumpe på denne side.

Fordele ved skift til en luft til vand varmepumpe

Mange mennesker med oliefyr lever et liv, hvor de konstant skal tænke på at købe og påfylde brændsel på deres oliefyr. Med en luft til vand varmepumpe bliver de fri for at skulle tænke på dette, da luft til vand varmepumpen er selvkørende. Med en luft til vand varmepumpe skal du ydermere vedligeholde anlægget i meget mindre grad, end ved andre opvarmningsformer.

Med en luft til vand varmepumpe får du en rigtig høj driftsikkerhed, hvilket giver dig sikkerhed for, at du ikke hele tiden skal betale for reparationer fremover. Denne forsikring afhænger naturligvis også af kvaliteten på den luft til vand varmepumpe, du køber og om du får den installeret på den korrekte måde. Sørg derfor for at købe en varmepumpe af høj kvalitet, som står på Energitjenestens Varmepumpeliste, og få den installeret af en godkendt montør.

For mange mennesker med oliefyr følger også den grimme lugt i fyrrummet, og det slipper du selvfølgelig for, da luft til vand varmepumpen er 100 % lugtfri.

Har du et lille haveareal, og dermed ikke kan få et jordvarmeanlæg, så er luft til vand varmepumpen den bedste løsning, da den giver den bedste besparelse, og er nemmest at betjene.

Varmepumper

Ulemper ved en varmepumpe luft til vand

Der er dog visse ulemper ved en luft til vand varmepumpe, som du skal tage højde for:

 • Luft til vand varmepumpen kan være støjende
 • Luft til vand varmepumpen fungerer ikke optimalt i dårligt isolerede huse
 • Luft til vand varmepumpen er ikke ligeså varmeeffektiv som et jordvarmeanlæg
 • Luft til vand varmepumpen har en lav fremløbstemperatur

Nogle mennesker mener, at udedelen på luft til vand varmepumpen er støjende. Det anbefales derfor, at du placerer luft til vand varmepumpen ved det rum i huset der bliver brugt mindst, for eksempel ved et bryggers, hvor vaskemaskinen alligevel larmer.

Hvis dit hus er dårligt isoleret, er det ikke en god idé at installere en luft til vand varmepumpe, da man ikke kan opretholde den ønskede indendørstemperatur, uden at det bliver meget dyrt. Derfor bør du isolere dit hus, før du installerer varmepumper luft til vand.

Den lave fremløbstemperatur ved en luft til vand varmepumpe gør, at dit hus skal være forsynet med radiatorer, der er i god stand, og som ikke er alt for små. Er dine radiatorer små, bør du udskifte disse i forbindelse med købet af din nye luft til vand varmepumpe.

LÆS OGSÅ: Jordvarme

Er mit hus egnet til en luft til vand varmepumpe?

Flere faktorer afgør hvorvidt dit hus er velegnet til en luft til vand varmepumpe. En vigtig ting er, at dit hus skal være godt isoleret. Er dit hus ikke det, bliver det for svært at opretholde den ønskede temperatur, og det bliver derfor dyrt at drive luft til vand varmepumpen. Derfor bør du altid investere i isolering, inden du køber en luft til vand varmepumpe. Man anbefaler, at huset skal være isoleret med minimum 250 millimeter i loftet.

Collage.jpg

Hvis dit hus har centralvarme og gulvvarme

Hvis du har gulvvarme i dit hus, og overvejer at investere i en luft til vand varmepumpe, er det vigtigt, at centralvarmeanlæggets fremløbstemperatur er så lav som muligt. Luft til vand varmepumpens effektivitet falder, jo højere fremløbstemperatur centralvarmeanlægget har. Luft til vand varmepumpens effektivitet falder med 3-4 % for hver grad fremløbstemperaturen øges.

Hvis dit hus har centralvarme og radiatorer

Det er vigtigt at dine radiatorer kan levere den nødvendige fremløbstemperatur med en optimal virkningsgrad. Du skal derfor sørge for at dine radiatorer er store nok, og at de er i god stand, så de bedst muligt kan benytte luft til vand varmepumpens energi til at opvarme huset.

Hvor meget kan jeg spare med en luft til vand varmepumpe?

Skifter du fra olie- eller naturgasfyr, vil du med en luft til vand varmepumpe opnå besparelser på cirka 50 procent på varmeregningen. Du skal dog være opmærksom på, at merinvesteringen på en luft til vand varmepumpe sammenlignet med et nyt oliefyr vil være en del højere, og at der derfor går flere år, før investeringen er tjent hjem. En luft til vand varmepumpe holder dog minimum 20 år, så det er en god, langsigtet investering.

Hvor meget kan jeg spare med en luft til vand varmepumpe?

Hvis du vælger at investere i en varmepumpe, vil du i høj grad have mulighed for at spare mange penge på din varmeregning. Der er dog forskel på, hvor meget du kan spare og man bør sammenligne det med den varmekilde, man benytter på nuværende tidspunkt.

Om du benytter el, olie, naturgas eller fjernvarme, spiller i høj grad en rolle i forhold til den årlige potentielle besparelse.

I nedenstående tabel kan du se, hvor mange penge der er at spare, hvis du skifter fra følgende opvarmningsformer til en luft til vand varmepumpe.

Opvarmningskilde Årlig besparelse
Fjernvarme 3.622 kr.
Træpillefyr 7.948 kr.
Nyt naturgasfyr 9.861 kr.
Nyt oliefyr 20.744 kr.
Gammelt oliefyr 32.673 kr.
Elvarme 35.136

Hvis du godt kunne tænke dig et bedre overblik over præcis hvor meget du kan spare, kan du med fordel benytte vores varmepumpeberegner

Energitilskud til luft til vand varmepumper

Energitilskud er et økonomisk tilskud, du kan få, hvis du vælger at energirenovere din bolig. Blandt andet kan du trække håndværkerregningen fra opsætningen af luft til vand varmepumpen fra i skat. Det er målet, at vi i Danmark skal reducere vores CO2-udslip, hvorfor energitilskuddet blev en realitet. Investerer du i en luft til vand varmepumpe, og samtidig søger energitilskud, er der mulighed for, at du kan spare helt op til 10.000 kr.

Der er dog en speciel proces, som du skal følge, når du søger tilskud. Er du allerede i kontakt med en leverandør af en luft til vand varmepumpe, har du ikke mulighed for at få energitilskud. Derfor bør det være først skridt i processen, at du søger om energitilskud.

Energitilskud er et kapitel for sig selv og du kan læse meget mere her her.

Støjer en luft til vand varmepumpe meget?

Hvis du installerer en luft til vand varmepumpe, er der risiko for, at denne kan støje. Dette kan være til stor irritation blandt nogle, da det ofte ikke er en faktor, man har med i sin beregning. Specielt hvis du placerer varmepumpen et uheldigt sted, kan dette ske.

De dele i luft til vand varmepumpen som larmer, er ventilatoren og kompressoren. Du bør i høj grad være opmærksom på støjen fra din varmepumpe, da en klage fra naboen til kommunen kan ende med, at du bliver nødt til at fjerne din luft til vand varmepumpe igen.

Der er ingen specifikke krav til, hvor meget en luft til vand varmepumpe må støje. Støjgrænsen varierer alt efter boligtype samt beliggenhed og naturligvis også hvornår på døgnet, din varmepumpe larmer.

Energistyrelsen har lavet en støjberegner, som er god at tage udgangspunkt i, når du skal finde frem til, hvor meget din varmepumpe må larme. Det er naturligvis en god idé at undersøge dette, inden du investerer i en luft til vand varmepumpe.

Du kan finde Energistyrelsens støjberegner her.

Sådan mindsker du støjen fra din luft til vand varmepumpe

Placeringen af din luft til vand varmepumpe har naturligvis en væsentlig faktor for støjniveauet. Ofte spiller korte rørforbindelser en væsentlig rolle, når folk skal vælge placeringen af sin luft til vand varmepumpe. Men vil placeringen af varmepumpen grundet korte rørforbindelser ende med sure naboer, er det pengene værd at vælge længere rørforbindelser.

Når du skal vælge placeringen af din luft til vand varmepumpe, bør du først og fremmest placere denne langt fra soveværelser. Her bør du have både dit eget samt naboens soveværelse i tankerne. Derudover er det ikke en god ide at placere varmepumpen inde i et skur eller udhus, da dette også vil øge støjen.

I det følgende giver vi dig en række tips til, hvad du kan gøre for at mindske støjen fra varmepumpe:

 • Køb en støjdæmper til luft til vand varmepumpen.
  • Tal evt. med installatøren om denne mulighed
 • Benyt en støjskærm
 • Gummifødder til varmepumpen kan mindske vibrationsstøj.

Endnu engang er det vigtigt at gøre opmærksom på, at varmepumpens støjniveau bør tages alvorligt og du bør undersøge dette, før du vælger at investere i en luft til vand varmepumpe. Snak med installatøren om dette.

Leasing af luft til vand varmepumpe

En luft til vand varmepumpe kan for mange være en stor investering og ofte vil en totalløsning koste op mod 100.000 kr. Det er et ønske fra regeringens side, at der skal opsættes flere varmepumpe i Danmark. Derfor vil regeringen frem mod 2019 afsætte 25 millioner kr. til en støtteordning.

Meningen med denne støtteordning er, at det skal blive lettere rent økonomisk for danskere at investere i en varmepumpe. Det er blevet besluttet, at 5 virksomheder får støtte til køb af varmepumper, som de så efterfølgende installerer hos de boligejere, som ønsker en varmepumpe til sin bolig.

Leasingpriserne på en varmepumpe kan variere fra leverandør til leverandør og det anbefales derfor, at der tages kontakt til disse for at høre nærmere om priserne på en luft til vand varmepumpe på abonnement.

Installation af en luft til vand varmepumpe

Du må ikke selv foretage installationen af luft til vand varmepumpen, men skal i stedet sørge for at hyre en professionel VVS-installatør. Det tager typisk et par dage at installere en luft til vand varmepumpe, og du skal regne med at være uden vand og varme i ca. en dag. Første trin i installationen af luft til vand varmepumpen er, at din gamle varmekilde skal fjernes. Dette trin springes dog over, hvis du i stedet for at bruge varmepumpen som totalløsning, blot bruger den som supplement. Herefter forbindes rørene fra luft til vand varmepumpen med husets varmtvandsbeholder. Til sidst opstilles udedelen af luft til vand varmepumpen, og de forskellige rør bliver forbundet med hinanden. Når installationen af luft til vand varmepumpen er fuldført, skal du huske at melde det til både dit forsikringsselskab og BBR-registret.

Placering af luft til vand varmepumpen

Da luft til vand varmepumpen kan være støjende, anbefales det, at udedelen placeres uden for det rum i huset, der bliver brugt mindst. Normalt kan man ikke høre luft til vand varmepumpen når døre og vinduer er lukkede, men om sommeren har mange mennesker døre og vinduer åbne, både om natten og om dagen. En placering nær soveværelser eller terrasse anbefales derfor ikke. Hvis din nabos grund ligger tæt op af din egen, vil det derudover være en god idé at konferere med naboen, inden du opsætter luft til vand varmepumpen tæt på dennes grund.

Hvis du skal have en luft til vand varmepumpe

Det allervigtigste når du skal finde den rigtige luft til vand varmepumpe er, at du får råd og hjælp af fagmænd. Erfarne fagmænd kan hjælpe dig med at definere dine behov til luft til vand varmepumpen. Du kan eventuelt få en fagmand til at komme ud til dig og kigge dit nuværende varmeanlæg igennem. Han vil efterfølgende være i stand til at rådgive dig i forbindelse med hvilken varmepumpe, der bedst egner sig til dig og din bolig. Du er også meget velkommen til at prøve vores varmepumpetest, der efter 10 spørgsmål hjælper dig med at finde ud af, hvilken varmepumpe der passer dig.

Det er også vigtigt, at du indhenter tilbud fra flere leverandører af luft til vand varmepumper. Dette vil gavne dig, fordi du på den måde kan finde ud af, hvem der dækker dine behov til en luft til vand varmepumpe bedst. Ved at søge blandt flere udbydere af luft til vand varmepumper er du også sikker på, at du får den bedste pris. Vær opmærksom på, at udbydere af luft til vand varmepumper anfører prisen både inklusiv og eksklusiv moms, og med og uden installation.

Luft til vand varmepumpe pris

Prisen på en luft til vand varmepumpe kan variere meget. Alt afhængig af dine behov og naturligvis kvaliteten, vil du have mulighed for at finde mange forskellige luft til vand varmepumpe priser. Pris og kvalitet vil ofte gå hånd i hånd og jo større investering du har mulighed for at lægge, vil kvaliteten naturligvis også blive bedre.

Luft til vand varmepumpe priser vil ofte ligge mellem 60.000 - 120.000 kr. Denne investering vil dog være tjent hjem inden for få år, da varmeregningen i høj grad vil blive formindsket, da en luft vand varmepumpe er billig i drift. En god idé er altid at sørge for at undersøge markedet grundigt for at finde en bedste varmepumpe luft til vand pris.

Indhent op til 4 varmepumpe luft til vand tilbud

Hvis du har besluttet dig for at købe en varmepumpe luft til vand, men ikke ved hvilken type du kunne tænke dig, står vi klar til at hjælpe dig med et tilbud på en luft til vand varmepumpe. Du udfylder blot kontaktformularen til højre på denne side med dine personlige ønsker og oplysninger, så sørger vi for at sætte dig i kontakt med op til fire forskellige leverandører af luft til vand varmepumper. Herefter kan du selv vælge hvilket tilbud der lyder mest relevant for dig, og hvilken varmepumpe du har lyst til at købe. Tjenesten er gratis og uforpligtende, og tager kun få minutter.