Solvarme

Sammenlign pris og kvalitet på solvarme - Bestil flere tilbud her!

Spar tid

Udfyld kun 1 formular og modtag op til 4 tilbud fra særligt udvalgte samarbejdspartnere

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Solvarme - Få op til 4 gratis tilbud på solvarme
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!

Info om solvarme

Solvarme har mange betegnelser: Solfanger, solvarmeanlæg, solfangeranlæg. Forskellen på disse betegnelser for solvarme er ikke den store. Solvarme sker, når solens energi bruges til at opvarme vand, der enten bruges til rumopvarmning eller blot til ren og skær brugsvand til vandhaner og bad. I Danmark skinner solen ca. 2.000 timer om året, og solvarmen bliver, foruden til solvarmeanlæg, også dagligt anvendt til solcelleanlæg og jordvarme, som henholdsvis anvendes til at producere elektricitet og varme.

Solvarme bliver naturligvis bedst udnyttet om sommeren, hvor solen står højere på himlen, og hvor den skinner i flere timer. Om vinteren, når der er færre solskinstimer, er det dog stadig muligt at producere varme, da solvarme også kan fungere ved såkaldt diffust lys. Diffust lys er, når solens lys er i stand til at trænge igennem ved helt eller delvist overskyet vejr. Dette gør det muligt at kunne bruge solvarme hele året rundt, hvilket gør solvarme til en meget gunstig løsning.

Solvarme er i stand til at bidrage med cirka 70 % af en husstands vandforbrug og mellem 20 og 30 % af en husstands forbrug til rumopvarmning. Dette betyder samtidig, at solvarme ikke kan bruges som totalløsning, men det er stadig en rigtig god opvarmningsform, der kan supplere din nuværende varmekilde.

Specielt, hvis du på nuværende tidspunkt har elvarme eller et olie- eller naturgasfyr, vil solvarme være en ideel løsning, fordi du vil kunne lave gode besparelser på din varmeregning samt være mere skånsom mod naturen.

Gør solvarme en forskel?

Solvarme kan helt sikkert gøre en forskel både for dig og for miljøet. Solvarme er en af de reneste energikilder, vi har til rådighed på jorden. Solvarme er en vedvarende energikilde, hvilket vil sige, at man til evig tid kan udnytte solvarmen. Den vil med andre ord altid eksistere, og der vil altid komme energi fra den. Indtil nu er solvarme dog stadig en meget uberørt energikilde. Ud af 2,6 mio. husstande i Danmark, har kun 30.000 husstande installeret solvarme.

Solvarme gavner miljøet

Solvarme er en miljørigtig løsning, fordi:

 • Solvarme er en forureningsfri energikilde
 • Solvarme erstatter fossile brændstoffer og mindsker dermed CO2-udslippet
 • Solvarme er en af de mest rene og effektive energiformer

Investerer du i solvarme, kan du med god samvittighed sige, at du gør noget godt for miljøet. Solvarme har nemlig intet Co2 udslip og forurener heller ikke. Dette skyldes, at der ikke anvendes fossile brændstoffer, som for eksempel olie, til at generere varme i din bolig. Som tommelfingerregel kan du med solvarme skåne miljøet for cirka et ton CO2 om året, hvis din nuværende varmekilde er et oliefyr.

Endvidere forurener solvarme heller ikke med andre partikler.

Solvarme gavner dig

Der ses flere fordele ved solvarme:

 • Solvarme giver besparelser på varmeregningen
 • Solvarme gør dig uafhængig af fremtidige energipriser
 • Solvarme kræver minimal vedligeholdelse

Den mest iøjnefaldende fordel ved solvarme er, at du kan lave betydelige besparelser på dine varmeudgifter. Især hvis din nuværende opvarmningskilde er elvarme eller et olie- eller naturgasfyr, vil du kunne skære dele af din varmeregning. Flere faktorer afgør, hvor meget du kan spare. En vigtig del er kvaliteten af solvarmeanlægget. Kvaliteten er nemlig kendetegnet ved, hvor effektiv solvarmeanlægget er. Jo bedre effektivitet, jo mindre varme slipper ud af anlægget, og jo mere varme kan der genereres.

Endvidere har dit forbrug også indflydelse på, hvor stor din besparelse ved solvarme bliver. Jo større et forbrug du har, jo mere kan du spare. Yderligere afhænger størrelsen på besparelsen også af, om du benytter solvarmen til udelukkende at producere varmt brugsvand, eller om du også anvender solvarmen til rumopvarmning.

Ved at investere i solvarme gør du ikke kun besparelser på varmeregningen øjeblikkeligt. Du bliver også mindre afhængig af fremtidige stigninger i energipriserne. Dette vil også kunne øge værdien af din bolig.

I forhold til olie- og naturgasfyr kræver solvarme minimal vedligeholdelse. Det eneste, der kræves, er, at frostvæsken i solvarmeanlægget skiftes en gang mellem hver 3.-5. år. Sammenlignet med et oliefyr, der skal rengøres jævnligt, er det klart en fordel at tage med.

Dette skal du overveje ved investering i solvarme

Som udgangspunkt kan det altid betale sig at investere i solvarme på grund af miljørigtigheden og udgiftsbesparelserne. Inden du investerer i solvarme, bør du dog først stille dig følgende spørgsmål:

 • Har mit tag den rigtige hældning?
 • Hvad er mit forbrug af varme og vand?
 • Har jeg vandbåren centralvarme?
 • Hvad er min nuværende opvarmningsform?
 • Hvordan er bevoksningen i min have?
 • Hvad foreskriver Lokalplanen?
 • Behøver jeg en totalløsning?

Et krav for, at solvarme kan benyttes som opvarmningskilde til bolig er, at dit hus har vandbåren centralvarme.

Den nuværende opvarmningsform skal altid tages i betragtning, når det overvejes at investere i solvarme. Det vil være mest optimalt for dig at investere i solvarme, hvis du på nuværende tidspunkt har et olie- eller naturgasfyr. På den måde kan du lave de største besparelser på varmeregningen samt reducere dit Co2 udslip mest. Hertil skal det også vurderes, hvor stort dit forbrug er. Det kan som udgangspunkt kun betale sig med solvarme, hvis dit forbrug af varmt vand er minimum 100 liter om dagen.

Dit tags hældning er vigtig, fordi solfangerens evne til at optage solenergi afhænger af, hvordan den placeres. Den optimale hældning for solfangeren er 45 grader i sommermånederne. På andre årstider skifter den optimale hældning af solfangeren. Hvis dit tag umuliggør, at solfangerens hældning er optimal, kan det i nogle tilfælde løses med stativer.

For at solvarme skal fungere bedst, er det vigtigt, at der ikke skygges for solen. Derfor bør der ikke være høje bevoksninger i din have. Dette kan være i form af træer, buskadser og paraboler m.v. Endvidere bør naboernes bevoksninger også tages i betragtning. Med hensyn til skygger kan det også være en god idé at læse i Lokalplanen, om der er ændringer på vej i form af nybyggerier.

Solvarme kan ikke anvendes som eneste varmekilde i din bolig. Det er sådan, at solvarme kan stå for cirka 70 % af dit vandforbrug, mens solvarmen kan bidrage mellem 20 og 30 % af forbruget til rumopvarmning. Har du derfor brug for en løsning, der ikke behøves at blive suppleret anden varmekilde, er det ikke solvarme, du skal investere i.

Tilskud til solvarme

Der findes et par muligheder for tilskud. Først og fremmest er derMoenter håndværkerfradraget. Dette fradrag kan du anvende ved installationen af solvarmen. Det fungerer sådan, at du for hver person i husstanden, der er fyldt 18 år, kan modtage et fradrag på 15.000 kr. Det er kun arbejdet ved installationen, der er fradragsberettiget. Du kan derfor ikke trække selve solvarmeanlægget fra i skat.

Ud over dette er det også muligt at få tilskud fra forskellige energiselskaber, der støtter med et beløb for hver kWh, du forbruger.

Et suverænt eksempel på solvarme

Byen Broager har taget solvarme til sig og har fundet deres egen måde at anvende solvarme på. De har lavet et solvarmeanlæg på 10.000 kvadratmeter, hvilket i deres tilfælde svarer til 795 solfangere. Dette dækker cirka 22 % af fjernvarmeforbruget i Broager. Dette har medført at Broager har sænket deres Co2 udslip med 1.000 ton om året.

Det, som specielt har gjort Broagers solvarmeanlæg til en succes, er optimeringen af alle detaljerne. For eksempel er hældningen af solfangerne og placeringen af solvarmeanlægget optimeret, så solfangerne står i den helt korrekte position, for at kunne opfange mest muligt solenergi. De har også monteret solfangerne med en afstand på 6,25 meter mellem rækkerne, hvor man normalt bruger 4-5 meter. Dette gav dem muligheden for at placere solfangerne med en hældning på 45 grader, hvilket er den mest optimale hældning i forhold til at få så meget udnyttelse ud af anlægget som muligt.

Installation af solvarme

Ved installation af solvarme, kan det være en god idé at vælge en installatør, der er anført på den såkaldte KSO-ordning. Installatører på denne ordning har taget en efteruddannelse i solvarme og kan således installere solvarmeanlægget uden fejl. Samtidig kan de også rådgive dig om, hvad dine behov og ønsker er. Du kan se hvilke installatører, der er med i ordningen her: KSO-ordningen

Hvis du helt præcist ved, hvordan solvarmeanlægget skal installeres, er der ingen lov, der foreskriver, du ikke selv må udføre arbejdet. Det anbefales dog at få hjælp til dette.

Køb af solvarme

Hvis du har besluttet dig for at investere i solvarme, skal du huske at være opmærksom på flere faktorer.

Først og fremmest er det en god idé at få tilbud fra flere leverandører på din solvarme. Hermed er du sikker på, at du får flere bud på, hvordan dine udfordringer bliver løst på bedst mulig vis. Udover det er du også sikker på, at du får den bedste pris.

Når du undersøger priserne på solvarmeløsningerne, skal du være opmærksom på, at leverandørerne oplyser prisen forskelligt. Prisen på solvarme kan nemlig både være oplyst inklusiv og eksklusiv moms afhængigt af udbyder. Nogle udbydere oplyser også prisen på solvarme inklusiv montering. Når du vælger din leverandør, skal du også være opmærksom på, om den tilbyder garantier. Dette kan ses i form af serviceordninger og defektgarantier.

Til højre på denne side er det muligt for dig at indhente uforpligtende tilbud fra flere forskellige leverandører. Det eneste du skal gøre er at udfylde kontaktformularen. I kontaktformularen udfylder du dine personlige behov og ønsker for solvarmeanlægget, hvorefter vi matcher med potentielle leverandører. Til sidst kontakter leverandørerne dig med henblik på tilbud. Det er gratis og uforpligtende og tager kun få minutter.