Solfanger

Sammenlign pris og kvalitet på solfangere - Bestil flere tilbud her!

Spar tid

Udfyld kun 1 formular og modtag op til 4 tilbud fra særligt udvalgte samarbejdspartnere

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Solceller - Få op til 4 gratis tilbud på solceller
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!

Info om solfangere

Nogle mennesker forveksler solfangere med solceller. Det er dog forkert at gøre det. Solceller producerer strøm, mens solfangere producerer varme. Solfangere kan fungere som et rigtigt godt supplement, hvis du i dag opvarmer din bolig med elvarme eller olie- eller naturgasfyr. Der er nemlig gode besparelser at gøre på varmeregningen. Ud over besparelser på varmeregningen, vil du med solfangere også kunne gavne miljøet markant, fordi solfangere ikke udleder nogen form for Co2

Hvad er en solfanger?

En solfanger er en del af et samlet solvarmeanlæg. Mange mennesker bruger dog de to ord som synonymer. Det er heller ikke helt forkert at regne en solfanger og et solvarmeanlæg for det samme. Et solvarmeanlæg består foruden solfangeren af et element, der er i stand til at pumpe varmen, som solfangeren genererer, videre til husets varmtvandsbeholder.

Solfangerens opgave består i at optage solens stråler og omdanne disse til varme. Solfangere placeres oftest på husets tage, hvor solfangerne har den bedste mulighed for at kunne fange solens stråler. Det skal dog bemærkes, at solfangere ikke kun er i stand til generere varme, når solen skinner, men faktisk også, når det er overskyet.

En solfanger er i stand til lave varmt brugsvand, men nogle modeller kan også anvendes til rumopvarmning.

En solfanger består af en isoleret kasse, der er dækket til med et lag af glas. Inde i solfangeren ligger en såkaldt absorber, som i praksis bare er en sort plade. Det er denne absorber, der er i stand til at optage den ønskede solenergi. Laget af glas samt noget isolering sørger for, at solfangeren mister mindst muligt varme. Når solstrålerne rammer solfangeren gennem glaslaget og rammer absorberen, bliver energien omdannet til varme.

Der tales typisk om to forskellige slags solfangere:

 • Plansolfanger
 • Rørsolfanger

Plansolfangeren er den mest simple og også den billigste. Til gengæld besidder den også en markant lavere ydeevne sammenlignet med rørsolfangeren. Rørsolfangeren er en model, der er opbygget med vakuumrør. I vakuumrørene opsamles varmen via en absorber. Vakuumet gør, at der sker et minimalt varmetab, der derfor gør ydeevnen højere sammenlignet med plansolfangeren

Hvordan virker en solfanger?

En solfanger virker på den måde, at den opfanger solens stråler. Det er for nogle solfangere også muligt at opfange solens stråler, selvom det er helt eller delvist overskyet. Det kaldes det diffuse lys. Når solstrålerne kommer ind i solfangeren gennem laget af glas og dermed rammer absorberen, bliver solstrålernes energi omdannet til varme. På bagsiden af absorberen sidder nogle rør, hvori der løber en frostsikker væske igennem. Denne væske bliver opvarmet af absorberen. En cirkulationspumpe sørger for, at den opvarmede væske kan cirkulere mellem solfangeren og husets varmtvandsbeholder. Varmtvandsbeholderen har to spiraler, hvoraf den ene hører til solfangeren. Den anden hører til husets centralvarmeanlæg, og denne aktiveres, hvis solfangeren ikke er i stand til at generere varme grundet manglende sol.

Hvilke fordele er der ved solfangere?

Der ses flere fordele ved en solfanger. Fordelene er blandt andet:

 • En solfanger giver besparelser på varmeregningen
 • En solfanger har intet CO2-udslip
 • Solfangere er ideel til folk med en lille have
 • En solfanger kræver minimal vedligeholdelse

For mange mennesker er det besparelserne på varmeregningen, der anses som den bedste fordel ved solfangere. Du kan specielt gøre besparelserne, hvis du på nuværende tidspunkt har et olie- eller naturgasfyr eller elvarme. Hvor meget du kan spare, afhænger af flere faktorer. En vigtig ting er naturligvis dit nuværende forbrug. Jo større et forbrug du har, jo mere kan du spare. Besparelserne afhænger også af, om solfangeren kun skal bruges til at generere varmt brugsvand, eller om rumopvarmning også foretrækkes. Der kan naturligvis også være udsving i besparelsens størrelse afhængigt af, hvor god kvaliteten er på solfangeren.

For folk med et lille haveareal kan solfangeren være et godt alternativ. Et lille haveareal udelukker nemlig muligheden for at installere jordvarme.

En solfanger kræver minimal vedligeholdelse. Det eneste, du skal tænke på med en solfanger, er at udskifte væsken i rørene. Dette skal ske en gang hver 3.-5. år. Vedligeholdelsesmæssigt kan det også siges, at solfangerens levetid er på minimum 20 år. Med en solfanger følger der også glæden ved at være miljøbevidst med. En solfanger udleder nemlig intet Co2. Som udgangspunkt kan du reducere dit Co2 udslip med cirka et ton årligt, hvis dit hus på nuværende tidspunkt kun opvarmes med et oliefyr.

Hvad skal jeg overveje ved køb af en solfanger?

Inden du investerer i en solfanger, er der flere faktorer, du skal huske at overveje:

 • Dit tags hældning
 • Dit forbrug
 • Om du har vandbåren centralvarme
 • Din nuværende opvarmningsform
 • Om din have har høje træer, buske o.l.
 • Om der er ændringer på vej i lokalplanen

En forudsætning for, at en solfanger kan fungere er, at dit hus har vandbåren centralvarme.

Hældningen på dit tag er vigtig, fordi solfangerens mulighed for at optage strålerne fra solen afhænger af, hvordan solfangeren står placeret. I sommermånederne vil den optimale hældning for solfangeren være 45 grader. Er det ikke muligt at opnå denne placering af solfangeren, er det også muligt at installere solfangeren på diverse stativer. Det skal også bemærkes, at den optimale hældning varierer efter årstiderne.

Om en solfanger kan betale sig, afhænger naturligvis også af din nuværende varmekilde. Har du på nuværende tidspunkt elvarme eller et olie- eller naturgasfyr, kan det unægteligt betale sig at investere i en solfanger. Igen skal det bemærkes, at solfangeren kun kan benyttes som opvarmningssupplement. Solfangeren kan som udgangspunkt bidrage med 70 % af dit forbrug af varmt vand til haner og bad og mellem 20 og 30 % af din rumopvarmning. Dit forbrug af varmt vand skal også overvejes. En solfanger anbefales kun, såfremt dit forbrug er på minimum 100 liter om dagen.

Da solfangere ikke kan optage solens stråler, hvis der skygges for solen, er det vigtigt, at din have ikke er fyldt med høje træer, buske, paraboler m.m. Derfor skal du også overveje, om du i fremtiden har i sinde at plante høje træer i din have. Har din nabo høje træer, må de selvfølgelig heller ikke skygge for din solfanger. Med hensyn til skygger bør du også tjekke i Lokalplanen, om der er fremtidige høje bygninger på vej.

Hvor stor skal solfangeren være?

Når du skal vurdere størrelsen af solfangeren, bør du altid rådføre dig med en VVS-installatør. Denne vil kunne give dig helt nøjagtig rådgivning omkring størrelse af solfanger i forhold til din boligs størrelse, forbrug m.m. Der er dog følgende tommelfingerregler på området:

 • Skal solfangeren kun anvendes til varmt brugsvand, bør man have cirka 2 kvadratmeter solfanger pr. person i husstanden.
 • Skal man opvarme boligen med solfangeren, skal solfangeren være markant større. Størrelsen afhænger også af, hvor meget du ønsker, at solfangeren skal supplere opvarmningen med.

Installation af solfangere

Det anbefales, at din solfanger installeres af en autoriseret VVS-installatør. Nogle VVS-installatører har taget en uddannelse i solfangere. Disse installatører vil du kunne finde på KSO-ordningen.

Der er ingen lovgivning, der foreskriver, at du ikke selv må opsætte solfangeren, men det anbefales kun, hvis du helt præcist ved, hvordan det skal gøres.

Det tager maksimalt to dage at installere solfangeren. Det første der sker, er, at solfangeren monteres. Dette er oftest på taget. Herefter skal rørene forbindes til husets varmtvandsbeholder. Ved installationen kommer du ikke til at mangle vand eller varme, da solfangeren kun er en supplerende løsning, og du vil derfor kunne tære på din anden varmekilde under installationen. Når du har installeret solfangeren, skal du informere dit forsikringsselskab og BBR-registret.

Når du skal have tilbud på en solfanger

Hvis du har besluttet dig for at investere i en solfanger, skal du huske at være opmærksom på flere faktorer. Først og fremmest er det en god idé at få tilbud fra flere leverandører. På den måde sikres det, at du får flere bud på, hvordan du får løst dine udfordringer bedst. Ydermere er du sikker på, at prisen er den mest gunstige.

Når du undersøger priserne på solfangerne, skal du være opmærksom på, hvordan leverandøren angiver prisen. Prisen på en solfanger angives nemlig både inklusiv og eksklusiv moms afhængig af udbyder. Nogle udbydere oplyser også prisen på solfangeren inklusiv montering. Når du vælger din leverandør, skal du også være opmærksom på, om den tilbyder garantier. Dette kan ses i form af serviceordninger og defektgarantier.

Til højre på denne side er det muligt for dig at indhente uforpligtende tilbud fra flere forskellige leverandører. Det eneste du skal gøre er at udfylde kontaktformularen. I kontaktformularen udfylder du dine personlige behov og ønsker for solvarmeanlægget, hvorefter vi matcher med potentielle leverandører. Til sidst kontakter leverandørerne dig med henblik på tilbud. Det er gratis og uforpligtende og tager kun få minutter.