Varmekilder - Sammenlign priser fra lokale installatører
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
1/5
Spar tid
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge
Spar penge

Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste

Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 14. december 2023

Opvarmning

Info om opvarmning

Den største energisluger i de danske hjem er opvarmning af boligen. Danskerne bruger ca. 40 procent af deres samlede energiforbrug på opvarmning, og der kan derfor være signifikante besparelser at hente. Har man ikke adgang til fjernvarme, er man nødt til at tænke over, hvordan man mest hensigtsmæssigt – for både pengepungen og miljøet – kan få sin bolig opvarmet.

Hvis man i dag har et oliefyr, er det en god ide at overveje, hvilken anden opvarmningstype man ønsker som erstatning. I 2012 besluttede den daværende regering som led i deres Energiaftale, at udfase brugen af oliefyr som opvarmning. Denne aftale betyder, at:

  • Fra 2013 måtte der ikke installeres olie- eller naturgasfyr i nye huse, medmindre der ikke var egnede alternativer til rådighed.
  • Fra 2016 må der ikke installeres oliefyr i eksisterende huse i områder med fjernvarme og/eller naturgas.

Ideén med denne energiaftale er, at få danskerne til at anvende andre former for opvarmning, og allerhelst opvarmning ved hjælp af grøn energi.

Varme fingre på kop

Hvad er opvarmning

Opvarmning handler om, som ordet antyder, hvordan du opvarmer dit hus. Udover opvarmning af din bolig, indbefatter opvarmning også opvarmningen af det vand, som du bruger, når du skal i bad, vaske op etc.

Opvarmning fungerer på mange forskellige måder, og der er et hav af muligheder for, hvordan naturens ressourcer kan udnyttes til opvarmning af hjemmet. Både luften, solen, jorden, vand og menneskeligt producerede materialer kan anvendes til at opvarme din bolig, samt producere varmt brugsvand. I Norge og Sverige ser vi også, at bjerge kan udnyttes til opvarmning af huse.

Typer af opvarmning

Der findes mange forskellige måder, hvorpå man kan udvinde varmeenergien i naturen, for derefter at bruge den til opvarmning af bolig og brugsvand. Fordi der findes mange forskellige måder at udvinde naturens energi på, findes der også mange forskellige opvarmningsløsninger at vælge imellem. De mest anvendelige, og dem der giver de bedste besparelser på varmeregningen, er disse:

1. Opvarmning ved hjælp af et pillefyr eller stokerfyr

Opvarmning ved brug af et pillefyr eller stokerfyr fungerer på nogenlunde samme måde, som opvarmning med en gammeldags brændeovn eller oliefyr. Ligegyldigt hvilken type fyr du vælger, skal det fodres med en form for brændsel, for at kunne fungere.

I et pillefyr fyres der med træpiller, mens der med et stokerfyr er mulighed for at fyre med piller af både træ og andre materialer. Et pillefyr der fyrer med træpiller kaldes også for et træpillefyr, hvilket for nogle virker som et mere præcist navn. Opvarmning ved hjælp af et pillefyr er en opvarmningsmetode, der, på grund af de materialer der fyres med, er særdeles miljøvenlig sammenlignet med for eksempel oliefyr og brændeovne.

Et pillefyr består af tre dele:

  • Et pillemagasin
  • En brænder
  • En kedel

Du fodrer pillefyret med piller i pillemagasinet, der automatisk sender dem videre til brænderen, hvor pillerne afbrændes og bruges til at opvarme kedlen.

Beparelse ved opvarmning med pillefyr eller stokerfyr

Pillefyr-der-opvarmer-hus

Udover at pillefyr og stokerfyr er miljømæssigt gode opvarmningsformer, giver de dig også mulighed for at hente betydelige reduktioner på dine varmeudgifter. Forskellige faktorer er med til at afgøre, hvor store dine besparelser på varmeregningen vil blive med et pillefyr som primær opvarmningskilde, men et godt pejlemærke er, at du vil kunne skære halvdelen af din varmeregning, hvis du skifter fra et oliefyr til et pillefyr.

Den primære grund til at besparelsen er så stor er, at pillerne er langt billigere end olie. Endvidere er et pillefyr langt mere effektivt i forhold til opvarmning end oliefyret er, idet pillefyret er i stand til at generere mere varme pr. kWh strøm det forbruger. Bruger du i dag et ældre pillefyr til opvarmning af dit hus, kan det højst sandsynligt betale sig for dig at udskifte det til et nyt, fordi pillefyrene hele tiden forbedres og gøres mere effektive.

Der er mulighed for at få en række tilskud, hvis du vil bruge pillefyr til opvarmning af dit hus.

For at læse mere om tilskud til pillefyr, kan du klikke her: Energitilskud.

2. Opvarmning ved hjælp af varmepumper

Opvarmning med varmepumper er en rigtig god løsning, både for pengepungen og for miljøet. Sammenligner man brugen af varmepumper med brug af oliefyr, vil man kunne reducere sine varmeudgifter med ca. 50 %, mens ens CO2-udslip reduceres med ca. 40 %.

Varmepumper til boligopvarmning fungerer på den måde, at de udvinder den varmeenergi der findes i udendørsluften, hvorefter de overfører varmen til enten luft eller vand. På grund af denne funktion, taler man om to forskellige former for varmepumper:

Opvarmning med luft til luft varmepumper

Luft til luft varmepumper bruges til at opvarme mindre huse og rum, som for eksempel sommerhuse, kolonihavehuse, værksteder, garager og lignende.

Hvis du vælger at benytte en luft til luft varmepumpe til opvarmning af dit hus, fungerer varmepumpen på den måde, at udendørsdelen optager varmeenergien i luften, hvorefter den sender energien videre til indedelen. Når først energien er blevet behandlet af indedelen, sender denne varmen videre ud i lokalet med en højere temperatur. Du kan med andre ord kalde luft til luft varmepumpen for et omvendt airconditionanlæg. Desuden kan visse luft til luft varmepumper kan både varme og køle, så du har en løsning til både vinter- og sommermånederne.

Læs mere om, hvad koster en varmepumpe luft til luft i vores artikel.

Opvarmning med en luft til vand varmepumpe

En luft til vand varmepumpe består af en udendørsdel og en indendørsdel. Opvarmning med en luft til vand varmepumpe fungerer således, at udedelen optager varmeenergien fra udendørsluften. Denne energi bliver via en kompressor opvarmet til en høj temperatur, der via en væske bliver sendt videre til husets varmtvandsbeholder. Luft til vand varmepumpen kan både anvendes til opvarmning af huset, og til opvarmning af brugsvand til bad, opvask, tøjvask og lignende.

Læs mere om varmepumper i vores artikel, hvad er en varmepumpe.

3. Opvarmning ved hjælp af jordvarme

varmediagram-over-jordvarme

Opvarmning med jordvarme fungerer i princippet også ved hjælp af en varmepumpe, men der er også andre faktorer der gør, at det kan fungere som en alternativ opvarmningsmetode i dit hus. 

Vælger man jordvarme til opvarmning af sit hus, skal man vide, at det er den mest omstændige og dyre form for opvarmningsinstallation man kan gøre. Til gengæld er det den opvarmningsform, hvor der kan opnås størst besparelse på varmeregningen, når først jordvarmeanlægget er installeret.

Jordvarme virker på den måde, at der graves en lang jordslange ned i haven på en dybde af cirka en meter. I slangen findes der en frostvæske, der har til formål at optage varmeenergien i jorden. Herefter løber frostvæsken ind til varmepumpen, hvor temperaturen hæves, inden væsken løber videre ind til husets varmtvandsbeholder. På denne måde kan du anvende jordvarme både til opvarmning af rum og til opvarmning af brugsvand.

Jordvarme er den dyreste opvarmningsform at installere, med en pris på minimum 100.000 kroner. Til gengæld er det også denne opvarmningsmetode, der giver dig mulighed for  de største besparelser på varmeregningen. Har du i dag et oliefyr, kan du i mange tilfælde skære 75 % af din varmeregning ved at skifte til et jordvarmeanlæg.

Ønsker man at anvende jordvarme til opvarmning af sin bolig, kræver det dog, at man har en stor have. Som udgangspunkt skal haven være cirka tre gange så stor som huset målt i kvadratmeter, med et minimumskrav på 400 kvadratmeter. Dette skyldes, at for at jordvarmen kan fungere optimalt og være mest effektivt, skal der lægges en jordslange på cirka 400 meter ned i haven.

Hvilken type opvarmning skal jeg vælge?

Inden du investerer i en ny type opvarmning af din bolig, skal du gøre dig klart, hvilken opvarmningstype der bedst passer til din situation. For at afklare hvilken type opvarmning du skal vælge, kan du eksempelvis stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Har du brug for opvarmning af både rum og vand?
  • Har du i dag gulvvarme?
  • Hvor stor er din have?
  • Hvor stort er dit hus?
  • Hvor store er dine radiatorer?
  • Hvad er dit nuværende forbrug af varme?

Det første du skal overveje, når du ønsker at investere i en ny type opvarmning er, om du har behov for opvarmning af rum, opvarmning af vand eller begge dele.

Hvis du har behov for opvarmning af vand til brugsvand, radiatorer og gulvvarme, er det i hvert fald ikke en luft til luft varmepumpe, du har brug for. Dette skyldes, at luft til luft varmepumpen kun er i stand til at videresende varmen ved hjælp af luft, og ikke har kapaciteten til at opvarme vand. De øvrige former for opvarmning kan sagtens fungere til opvarmning af brugsvand.

Størrelsen af dit hus skal også tages i betragtning, når du skal investere i en ny type opvarmning. Er dit hus meget lille, kan det i mange tilfælde bedst betale sig at bruge en luft til luft varmepumpe, selvom du får brug for en supplerende løsning til at levere varmt brugsvand.

Endvidere skal du gøre dig klart, hvorvidt det er hele huset der skal opvarmes, eller om det kun er enkelte rum.

Hvis du overvejer at installere jordvarme som opvarmningsløsning til dit hus, kan dette kun lade sig gøre, hvis du har et relativt stort haveareal. Som udgangspunkt skal din have være tre gange så stor som dit hus, og ca. 400 kvadratmeter som minimum. Hvis du har en lille have, men ønsker en type af opvarmning der både kan stå for opvarmning af rum og opvarmning af vand, kan et pillefyr eller en luft til vand varmepumpe være den ideelle løsning for dig.

For at varmepumperne kan fungere mest effektivt, kræves det, at du har installeret gulvvarme i din bolig. Hvis ikke din bolig har gulvvarme, skal dine radiatorer være så store, at de nemt kan klare de store mængder vand. Hvis du hverken har gulvvarme eller store radiatorer, kan et pillefyr være den bedste løsning på opvarmning for dig.

Du skal også huske at medregne dit nuværende forbrug af varme, når du overvejer at investere i en ny type opvarmning. Jo større forbrug af varme du har, jo større incitament har du til at investere i jordvarme, hvis din bolig og have lever op til kravene for dette.

Inden du investerer i opvarmning

Det gælder for alle typer af opvarmning, at ens bolig skal være godt isoleret, for at ens opvarmning fungerer optimalt. Er ens hus dårligt isoleret, kan det i mange tilfælde bedre betale sig at investere i bedre isolering, end i en ny opvarmningskilde.

Du kan læse mere om isolering her: Isolering

Pris på opvarmning

Prisen-paa-opvarmning

Prisen på opvarmning af din bolig afhænger meget af hvilken opvarmningstype, der passer bedst til dine behov. Prisen på pillefyr er de billigste, mens jordvarme er den dyreste. Der kan dog være mange faktorer, der er med til at bestemme hvad der vil være den bedste løsning for dig.

Vi anbefaler, at du søger bredt mellem mange leverandører, når du skal investere i ny opvarmning. På denne måde sikrer du, at du får defineret hvilken type opvarmning der passer bedst til dig og din bolig. Endvidere sikrer du dig, at du får flere bud på prisen for din nye opvarmning, foruden at modtage forskellige tilbud på serviceordninger. Disse ordninger kan være en god idé at tilvælge, da det kan spare dig for penge ved fremtidige, mulige reparationer.

Skal du købe en ny form for opvarmning, kan vi være dig behjælpelig med at indhente tilbud fra flere leverandører. Det eneste du selv skal gøre, er at udfylde vores kontaktformular her på siden. Derefter matcher vi dine krav og behov til opvarmning med kompetente leverandører, der alle er eksperter inden for deres felt. Du vil herefter modtage gratis og uforpligtende tilbud fra de forskellige leverandører, hvorefter du selv vælger det tilbud, der passer dig bedst.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?