Vi gør Danmark grønnere - et hus ad gangen
Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 1. marts 2021

Gør Black Friday til Green Friday: Tænk over forbruget, og sænk CO2-udslippet

Forbruget forurener: Derfor er Green Friday det nye sort

Er du også én af de danskere, der regner med at svinge betalingskortet d. 29. november 2019, når bølgen af tilbud ruller hen over Danmark? Så bør du i så fald tænke dig ekstra godt om! Indkøbene på dagen er nemlig på bekostning af vores klima og planet.

Danskerne har i høj grad taget Black Friday til sig, og det betyder, at vi i den forbindelse køber en masse materielle goder, der udleder en stor mængde CO2. Vi bør derfor have klimaforandringerne i baghovedet, før vi lader os friste af de mange tilbud.

GreenMatch.dk viser dig her, hvor meget CO2 fem forskellige forbrugsgoder udleder. Vi ønsker at sætte fokus på indkøbenes påvirkning på klimaet og har længere nede samlet en liste med 7 gode tips til, hvordan du nemt kan holde Green Friday. Læs med her på siden, og bliv klogere på, hvorfor grøn er det nye sort – og gør din Black Friday grøn.

På denne side

Så meget CO2 udleder 5 populære Black Friday-varer

Måske tænker du, at “det er bare en bærbar computer, den skader jo ingen”, men sagen er, at vores omfattende forbrug sætter et stort, sort klimaaftryk, når varerne produceres. For selvom selve strømmen til computeren ikke nødvendigvis er den største klimasynder, skal der bruges mange ressourcer i produktionen.

Det betyder, at du bør overveje, om du virkelig har brug for en ny t-shirt eller en ny smartphone, før du falder for butikkernes mange lokkende tilbud.

En gang i mellem har man dog behov for fx en ny vaskemaskine, når den gamle er stået af, eller noget helt andet. Så længe der er tale om et almindeligt forbrug, kan Black Friday være en god mulighed, for at spare penge.

Så meget CO2 på Green Friday

Tallene er fra den svenske brancheorganisation Avfall Sverige. Der er herover tale om 5 populære varer:

  • 210 kg: En bærbar computer
  • 6,3 kg: Et par bukser (produceret bomuld)
  • 110 kg: En smartphone
  • 11 kg: Sko (med læder)
  • 5 kg: Træningstøj (t-shirt + shorts).

Det der derfor ikke helt ligemeget, om du lige køber et par sko eller bukser på Black Friday – de sætter  et stort aftryk på vores planet. Du kan derfor med fordel holde en grøn Black Friday.

I 2017 brugte danskerne svimlende 2,1 milliarder kroner på Black Friday. Tænker man på, at langt de fleste varer koster et mindre beløb, er det skræmmende, hvor mange varer, der er blevet langet over disken.

Hvad kan du få for samme mængde CO2 i stedet?

I år lå Earth Overshoot Day d. 29. juli – det tidligste, der nogensinde er målt. Det betyder, at jordens ressourcer for 2019 allerede var opbrugt d. 29. juli i år. Danmark befinder sig tilmed på en skræmmende 9. plads over lande i verden, der forbruger mest.

Alt vi har købt og brugt tikker derfor direkte ind på klimakontoen. Det er vigtigt som aldrig før, at vi holder vores overforbrug i skak, hvis vi skal komme klimaforandringerne og temperaturstigningerne til livs.

Et tænkt eksempel: Vælger du at købe alle de 5 ovenstående varer på Black Friday, en bærbar, en smartphone, et par bukser, et par sko og et sæt træningstøj, har du udledt svimlende 342,3 kg CO2 på én dag.

Så meget CO2 på Green Friday vol. 2.

Oksekød og flyrejser er også to store klimasyndere. Alligevel kan du komme helt til Madrid, bage brød i de næste mange år eller spise 25,19% af danskernes årlige forbrug af oksekød på 52 kg for samme CO2-mængde.

7 gode tips: Sådan kan du gøre din Black Friday grøn

Måske sidder du og tænker, at du gerne vil gøre en indsats for miljøet, men det virker svært. Mange danskere er vokset op med stærke forbrugsvaner, lange ønskelister og shoppingture, og det kan derfor være svært at vende forbruget ryggen.

Rundt omkring i verden er flere anti Black Friday-initiativer begyndt at dukke op. Vi har derfor samlet 7 gode tips til, hvordan du nemt kan gøre din Black Friday til Green Friday.

1. Behold betalingskortet i pungen

Den mest indlysende mulighed er også den, planeten bliver gladest for: Nemlig, at du ikke køber noget – overhovedet. Det kræver selvfølgelig lidt selvkontrol at kunne modstå de mange lokkende tilbud.

Til gengæld vil du være med på en grøn bølge af både danskere og virksomheder, der siger “nej tak” til Black Friday og ja tak til Green Friday, og som er begyndt at få øjnene op for vores forbrugsvaners indflydelse på klimaet.

2. Donér til velgørenhed

Hvis du alligevel gerne vil bruge penge på Black Friday, kan du donere et beløb til en velgørenhedsorganisation. Der findes mange både danske og internationale organisationer, der kæmper for vores planet, mennesker og dyreliv.

Du kan alternativt købe varer fra en virksomhed, der holder Green Friday og donerer en procentdel af Black Friday-salget til velgørenhedsorganisationer.

3. Køb lokalt

Bor du i et område, som tilbyder bæredytige og lokalproducerede varer, kan du også støtte en lokal virksomhed. Dagen, der på engelsk kaldes Buy Local Day, har også fundet vej til Danmark og inviterer danskerne til at købe ind i deres lokalområde i stedet.

Kan du finde en mindre virksomhed med bæredygtige lokalproducerede varer, er dette en god mulighed for at holde Green Friday.

4. Reparer dine ejendele

Det mest bæredygtige er noget, du har i forvejen. Det betyder, at du kan bruge dagen til at give nyt liv til noget, der skulle have været smidt ud.

Faktisk findes der en specifik dag til dette. White Monday, som i år falder d. 18. november og er en modpol til forbrugerkulturen, inviterer til at reparere dine ting i stedet for at købe nyt. Måske kan dine gamle bukser repareres, din gamle iPhone sendes til reparation eller noget tøj sys om til noget helt nyt. Kun fantasien sætter grænser.

5. Køb brugt

Du kan også vælge at holde Green Friday ved at gå i en genbrugsbutik og købe ind.

Når du køber brugt, sørger du for at holde din CO2-udledning på et minimum. Går du i en genbrugsbutik, kan du endda være heldig at finde helt unikke varer, du ikke finder andre steder.

6. Køb bæredygtige varer

Vil du shoppe tøj eller tekstiler, er det en mulighed også at købe tøj fra brands, der producerer deres tøj økologisk.

Bomuldsproduktionen er en storforurenende del af tøjindustrien, og du kan derfor gøre en stor indsats ved at købe økologisk produceret tøj.

7. Gør naturen en tjeneste, og giv noget igen

Hvis du ikke vil købe noget, kan du alternativt hjælpe naturen ved at samle affald eller plastik op. På den måde holder du i sandhed, hvad der kan kaldes en Green Friday.

Om os: GreenMatch.dk er en grøn sammenligningstjeneste, der lader dig sammenligne priser på miljøvenlige energiløsninger, herunder bl.a. varmepumper, solceller og jordvarme.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?