Sidst opdateret: 27. september 2018

GreenMatch.dk undersøger: Danskernes plastikforbrug og hvordan du reducerer dit eget

Måske tænker du ikke over det, men hver gang du bruger plastik, bruger du en begrænset ressource, som belaster planeten - men ved du egentlig, hvor meget plastik du bruger om året? Og hvordan du kan nedsætte dit forbrug? Hvis ikke, så læs med her, og bliv klogere på dit plastikforbrug - og hvordan du nemt kan reducere det.

Vi bruger i Danmark i gennemsnit 37 kg plastik om året på en række husholdningsprodukter. Plastik, som ofte ender i affaldsspanden efter brug, og som udgør en stor miljømæssig belastning. Det er hverdagsting, som du måske ikke skænker den store tanke.

GreenMatch.dk har undersøgt, hvilke 13 dagligvarer du især skal være opmærksom på at skifte ud, hvis du vil nedsætte dit plastikforbrug - og hvordan du finder et miljøvenligt alternativ. Du kan herunder se, hvor mange kg de forskellige varer udgør i det samlede forbrug i danskernes hverdag:

Spar plastik

Vil du bruge dette billede på din hjemmeside? Kopier nedenstående kode, og indsæt på din side.

<a href="https://www.greenmatch.dk/blog/2018/09/danskernes-plastikforbrug" target="_blank"> <img src="https://www.greenmatch.dk/media/2464158/spar-plastik.png" alt="Spar plastik " width="800px" border="0px" </a>

Emballagen: Den største plastiksynder i din hverdag

Som illustreret er den største plastiksynder i din hverdag emballage til dagligvarer - det udgør næsten 75% af danskernes årlige plastikforbrug. Ved at tænke over dit forbrug af emballage kan du hurtigt nedsætte dit plastikforbrug med 27 kg plastik om året. Da det desværre ikke altid er muligt at få fat i bestemte dagligvarer uden emballage, er det altid en god idé at sortere dit affald, så din plastikemballage kan blive genanvendt.

Derudover bør du også tænke over, hvilken type emballage du køber. F.eks. kan sort emballage ikke genanvendes, da affaldssorteringsmaskinerne ikke kan læse farven. Ved at købe emballage i andre farver og derefter sortere dit affald kan du reducere den mængde plastik, der bliver brændt af eller i værste tilfælde ender i naturen. Problemet er, at det tager mange hundrede år, før det bliver nedbrudt. 

Udover emballage til dagligvarer er der mange andre plastiksyndere i din hverdag. Du har måske ikke engang overvejet, at tingene indeholder plastik, såsom cigaretskodder, hygiejnebind eller vatrondeller.

Den næststørste plastiksynder er cigaretskodder, der udgør 11% af dit årlige plastikforbrug. I gennemsnit ryger en dansker 1378 cigaretter om året, hvilket bliver til 4,1 kg plastik, der ikke genanvendes eller i værste fald ryger ud i naturen.

 

Vidste du f.eks., at en dansker bruger 1,7 kg plastik om året på plastikposer? Ved at medbringe din egen stofpose når du køber ind, kan du derfor spare 1,7 kg plastik om året.

 

Sådan nedsætter du dit plastikforbrug

Det er dog heldigvis nemt for dig at nedsætte dit plastikforbrug. Ved at tage nogle aktive valg i din dagligdag kan du hurtigt spare 37 kg plastik om året.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening består 12-13% af det affald, en dansk husstand smider ud om året, af plastik, hvilket svarer til 50 kg plastikaffald om året. Dette er et stort problem, da plastik er lavet af olie, og når det bliver afbrændt, bidrager det til klimaforandringerne. Derudover er det også spild af en ressource, der kan genanvendes igen og igen.

Herunder kan du se, hvor mange procent de forskellige typer plastik udgør af en danskers samlede forbrug.

Plastiksynder

Vil du bruge dette billede på din hjemmeside? Kopier nedenstående kode, og indsæt på din side.

<a href="https://www.greenmatch.dk/blog/2018/09/danskernes-plastikforbrug" target="_blank"> <img src="https://www.greenmatch.dk/media/2464157/plastiksynder.png" alt="Plastiksynder" width="800px" border="0px" </a>

Tips til at nedsætte dit plastikforbrug

Nedenunder vil vi komme med tips og tricks til at gøre det lettere for dig at nedsætte dit plastikforbrug. Ved at følge disse tips vil du kunne nedsætte dit plastikforbrug med op til 37 kg plastik om året.

Vi er omringet af produkter lavet af plastik, og siden det blev introduceret for 100 år siden, er mængden kun vokset. Faktisk er der blevet produceret 8,3 milliarder ton plastik i de sidste 65 år. Derudover er det blevet fastlagt, at 70% af alt plastik ender som affald og derfor ikke bliver genanvendt. Af alt plastikaffald er det kun 12%, der ender til forbrænding, hvor 79% ender på lossepladser eller ude i naturen

 • Emballage på dagligvarer

Ved at gå i emballagefri supermarkeder og vælge daglivarer uden brug af plastikemballage, kan du spare 27 kg plastik om året. Det første emballagefri supermarked åbnede i 2016 i København og er det første skridt på vejen til at alle supermarkeder skal være emballagefri i 2020, hvis det står til politikerne. Hvis du ikke bor i nærheden af København, kan du indtil da vælge genanvendelige plastikbakker.

 • Cigaretskod

Cigaretter består ikke kun af tobak og papir. Filteret er nemlig lavet af plastik. De er også en af de værste syndere i forhold til affald i naturen. Ved at stoppe med at ryge kan du spare 4,1 kg plastik om året. For at undgå at cigaretskodderne ender i naturen, kan du købe dit eget genanvendelige askebæger.

 • Plastikposer

Hvis du tager din egen pose med, når du køber ind, og siger nej til plastikposer i de butikker, du bliver tilbudt, kan du hurtigt spare 1,7 kg plastik om året.

 • Hygiejnebind

Udover emballagen, består hygiejnebind af meget plastik. Ved at skifte til en menstruationskop kan du spare 1,3 kg plastik om året. Alternativt kan du også finde bind eller tamponer, der ikke indeholder plastik eller skadeligt kemi.

 • Plastik flasker

Plastikflasker bliver ofte set som det største luksusprodukt, du kan købe i Danmark, da vi har noget af det reneste drikkevand i verden. Ved at medbringe din egen drikkedunk, du kan fylde op i løbet af dagen, kan du dermed undgå at købe plastikflasker og spare 840 g plastik om dagen.

 • Papkrus

Næste gang du er på farten og har brug for kaffe, så husk din egen genanvendelige kaffekop, du enten kan fylde op derhjemme, eller få fyldt op på din lokale kaffebar. Ellers kan du sætte dig ned og nyde din kaffe i en porcelænskop og holde 5 min pause. Ved at undgå papkrus kan du nemlig spare 700 g plastik om året.

 • Engangsbestik

Næste gang du skal på picnic eller køber take-away, så medbring dit eget bestik. Ved ikke at anvende engangsbestik kan du spare 488 g plastik om året.

 

Plastik i havet: Det er estimeret, at der findes ca. 150 tons plastik, der flyder rundt i alle verdens have. Hvis der ikke bliver gjort noget ved det, forudsiger forskere, at der i 2025 vil være 1 ton plastik for hver 3 tons fisk. Dette tal vil blot stige, og i 2050 vil der være mere plastik end fisk i havene.

 

 • Vatrondeller

Vatrondeller er en af de mere skjulte plastiksyndere. Vatrondeller indeholder dog en del plastik og ved at bruge genanvendelige vatrondeller kan du spare 180 g plastik om året.

 • Shower gel

Ved at udskifte din shower gel med en økologisk sæbeblok uden plastikemballage og mikroplast, kan du spare 160g plastik om året.

 • Håndsæbe med dispenser

Hvis du køber bloksæbe i stedet for håndsæbe med dispenser, der indeholder en del plastik, vil du kunne spare 96 g plastik om året.

 • Vatpinde

Ved ikke at købe vatpinde med plastik og kun købe miljøvenlige alternativer såsom vatpinde af pap kan du spare 71 g plastik om året.

 • Sugerør

Ved at bidrage til kampagner såsom #nosucking og dermed sige nej til plastiksugerør, kan du spare 50 g plastik om året. Faktisk bruger vi i Danmark 300 millioner sugerør om året! Ved enten at sige nej til sugerør eller vælge sugerør af miljøvenlige materialer, såsom metal eller bambus, kan du være med til at nedbringe dette høje tal.

 • Tandbørster

Vores badeværelser er fyldt med plastik, og et af disse plastikprodukter er din tandbørste. Ved at skifte den ud med en tandbørste lavet af bambus, vil du spare 40 g plastik om året.

Fremgangsmåde - sådan har vi fundet frem til tallene

For at finde frem til vores information har vi fundet kilder på, hvor meget af det pågældende produkt en gennemsnitlig person bruger om året. Disse tal har vi derefter ganget med vægten af det pågældende produkt for at få tal på, hvor meget plastik en gennemsnitlig person kan spare om året ved de valgte produkter.

Tallene tager udgangspunkt i 13 udvalgte produkter, som er valgt ud fra det kriterium, at det er produkter, som danskerne bruger meget i hverdagen.

Om GreenMatch.dk

GreenMatch.dk er en online tjeneste, der lader dig sammenligne priser på grønne energiløsninger til boligen. Vi tilbyder bl.a. sammenligning af jordvarme, varmepumper og solceller.