Vi gør Danmark grønnere - et hus ad gangen
Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 1. marts 2021

Bitcoin - Miljødræberen

Bitcoin er en såkaldt kryptovaluta, som er en virtuel valuta. En virtuel valuta fungerer ligesom en traditionel betalingsmetode, og dermed kan Bitcoin benyttes som betaling til forskellige tjeneste varer og ydelser. I en længere periode, har Bitcoin oplevet en kæmpe vækst på aktiemarkedet, hvilket har fået utallige af personer op i den syvende himmel.

Dog er virkeligheden ikke så positiv som ellers givet ud, eftersom at Bitcoin desværre bruger store mængder af energi. Her på Greenmatch.dk har vi analyseret, hvor meget energi Bitcoin bruger.

Greenmatch undersøger: Bitcoin - Miljødræberen

Hvad er Bitcoin egentlig?

Bitcoin har fået meget mediedækning på det seneste. Men hvad er Bitcoin egentlig? Da Bitcoin er et mere teknisk område at beskrive, og man nemt kan blive forvirret af, hvad Bitcoin egentlig drejer sig om, vil der her være en overordnet beskrivelse af, hvad Bitcoin er.

Først og fremmest fungerer Bitcoin som en virtuel betalingsmetode. Dette kan virke fjernt for de fleste, men Bitcoin fungerer ligesom en helt anden valuta. Forskellen er dog, at det hele foregår virtuelt. Derudover er flere firmaer gradvist begyndt at acceptere Bitcoin som et betalingsmiddel. Man kan ligeledes se, at Bitcoin er begyndt at lægge sin vægt på betalingsmarkedet, og har allerede formået at overhale finansieringsgiganten Western Union.

Ligeledes hvis du i 2010 ikke vidste, hvad du egentlig skulle gøre med dine 700 kr., kunne du have investeret dem i Bitcoin frem for at købe et nyt par sko. Hvis du havde gjort dette, ville du kunne 1228 Bitcoin, som har en værdi på 63.421.994,44 kr i dag.

Forneden vil der være en oversigt over forskellige Bitcoin-relaterede termer.

BegrebForklaring
BlokBlokkene findes i den såkaldte Bitcoin-blokkæde, som forbinder transaktionerne. Transaktionerne kombineres i enkeltblokke og kontrolleres hvert tiende minut gennem minedrift, som efterfølgende styrker verificeringen af de foregående blokke.
Bitcoin-blokkædeBitcoin-blokkæden er en offentlig oversigt over alle Bitcoin transaktioner der findes, i rækkefølge.
BlokbelønningNår en blok bliver succesfuldt minet på Bitcoin-netværket, er der en belønning til minearbejderne. Blokbelønningen består af Bitcoins, og kan også indeholde transaktionsgebyrerne.
DecentralisationBitcoin-netværket er decentraliseret, hvilket betyder, at der er ikke én specifik enhed, som styrer netværket. Denne er derimod bygget på en peer-to-peer protokol, hvor alle brugerne i netværket arbejder og kommunikerer direkte til hinanden og undgår derfor en mellemmand.
MiningBitcoin mining er processen ved at bruge hardware til at lave matematiske beregninger i Bitcoin-netværket for at bekræfte transaktionerne. Minearbejdere opkræver transaktionsgebyrer for de transaktioner de bekræfter, og tildeles Bitcoin for hver blok de verificerer.
TransaktionEn virtuel transaktion fungerer ligesom de traditionelle finansielle transaktioner, hvor du sender penge fra en person til en anden. Værdien af Bitcoins er baseret på matematiske egenskaber, frem for de fysiske.
Virtuel tegnebogEn Bitcoin tegnebog er en digital tegnebog, hvor du kan gemme, sende og modtage dine Bitcoins sikkert ligesom en fysisk tegnebog.  Din virtuelle tegnebogs sikkerhed er bundet i digitale krypteringer.

 

Hvordan fungerer Bitcoin?

Bitcoin fungerer på en sådan måde, at du starter med at installere din virtuelle tegnebog på din computer eller mobiltelefon. Herefter bliver der genereret din egen personlige Bitcoin-adresse. Denne adresse bruger du til at holde styr på dine transaktioner, og du kan bruge den til at sende og modtage Bitcoins. For sikkerhedens skyld bør du kun benytte den enkelte Bitcoin-adresse én enkelt gang.

Når du herefter har overført en transaktion, vil denne blive inkorporeret i den såkaldte blokkæde. Din personlige nøgle, som du får via din virtuelle tegnebog, bruges til at signere transaktioner, og er et bevis på, at de kommer fra dig. Dette fjerner ligeledes nødvendigheden for et centraliseret system. Alle Bitcoin transaktionerne sendes igennem systemet, og en bekræftelse vil blive modtaget i de følgende 10 minutter gennem en proces, der kaldes mining.

Den primære funktion for Bitcoin transaktioner, er det decentraliserede system. Et decentraliseret system er processen ved at distribuere pengene væk fra en central placering og myndighed. Dette sker ved, at mining, som er et distribueret konsensus system, bruges til at bekræfte ventede transaktioner. Dette skaber en kronologisk rækkefølge i blokkæden, og beskytter netværkets neutralitet. Transaktionerne bliver derefter pakket ind i en blok, som passer i specifikke kryptografiske regler, som forhindrer tidligere blokke at blive ændret.

For at gøre det nemmere at forstå, kan du forestille dig et lotteri, hvor der ikke er en nem mulighed for at tilføje nye blokke i blokkæden. På den måde bliver lotteriet mere jævnbyrdig, og ingen enkeltpersoner kan styre, hvad der inkluderes i blokkæden.

Bitcoin Kryptovaluta

Bitcoin – Hvad er problemet?

Det overordnede problem med Bitcoin er, at det simpelthen bruger for meget energi at producere. Det kræver store mængder af hardware for at kunne mine en Bitcoin. Dette betyder, at der er etableret store Bitcoin centre, som kun har den egenskab at mine Bitcoins.

Dette skyldes, at Bitcoins algoritme gør, at regnestykkernes vanskelighed er stigende, jo flere Bitcoins der bliver minet. Denne metode kaldes også ”Proof of Work”. Proof of Work, som er den nuværende model Bitcoin benytter, handler om, at jo flere computere du har tilgængeligt, jo mindre tid tager det at udregne regnestykket og validere transaktionerne. Dette medfører, at produktionen af Bitcoin er hurtigere.

Denne model ender med at bruge store mængder energiressourcer, da det kræver kæmpe mængder af hardware. Faktisk bliver der brugt hele 12.000 tons hardware til hele Bitcoin netværket, hvilket svarer til omtrent to Eiffeltårne.

Men hvor meget energi bruger Bitcoin?

På nuværende tidspunkt er det estimeret, at der bliver brugt 28.24 TWh pr. år på Bitcoin mining, hvilket er svarende til 0.12% af verdens samlede energiforbrug. Samtidig er det estimeret, at et års energiforbrug for Bitcoin mining koster 8.766.102.257,65 kr.

En Bitcoin transaktion udgør 203 KWh, og alene for oktober måned var der 8.900.000 transaktioner. Med andre ord blev der brugt hele 41.248 kilowatt hvert minut, hvilket er samme mængde elektricitet, som skal bruges til at drive en vaskemaskine i 192 år. Endvidere betyder dette, at der blev brugt 1.806.700.000,00 kWh for en måneds Bitcoin transaktioner. Dette svarer til en måneds gratis elektricitet til omkring 2.000.000 husstande. Bitcoin brugte altså nok energi i oktober til at forsyne alle Danmarks husstande i mere end en måned.

Disse tal kan være svære at relatere til, så for at sætte energiforbruget for Bitcoin-netværket i perspektiv, kan man sammenligne det med et andet betalingssystem som f.eks. Visa. I 2016 havde Visa i gennemsnit 6,85 milliarder transaktioner pr. måned, hvor Bitcoin blot havde 8.928.143 mio. transaktioner for oktober måned.

Den mængde af energi Visa brugte pr. måned i 2016, er svarende til 50.000 husstandes forbrug pr. måned, hvor Bitcoin derimod, for blot en måned, brugte energi tilsvarende til 2.000.000 husstande pr.måned. Det er 40 gange mere end Visa, trods dens 76.779% færre transaktioner.

Nedenstående ses udviklingen af energiforbruget for Bitcoins for blot en måned.

Bitcoins energiforbrug

Proof of Stake

Heldigvis er der et alternativ til, hvordan man kan reducere energiforbruget på Bitcoin mining. Dette alternativ kaldes for Proof of Stake, og er en model, hvor transaktioner bliver valideret digitalt, og derfor fjerner behovet for de kæmpe computercentre. Dette fjerner dermed også den store mængde af energi, som Proof of Work-modellen kræver.

I en overordnet gennemgang, fungerer Proof of Stake på samme måde, som Proof of Work. Denne er dog fokuseret på, at den digitale validering sker ved, at du indsætter et hvis beløb, og baseret på din indsats størrelse, har du en procentdel chance for at vinde puljen.

Derefter fungerer på samme måde som Proof of Work, hvor et distribueret konsensus system er i centrum. Proof of Stake er en model, som allerede er i horisonten for en anden kryptovaluta, Ethereum. Dette tiltag vil træde i kraft i det nye år for Ethereum, men er desværre ikke kommet på tale for Bitcoin endnu.

Kilder:
https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption
https://digiconomist.net/bitcoin-sustainability-report-10-2017

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner

Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?

Bliv samarbejdspartner