Sidst opdateret: 05. december 2019
Så meget CO2-udledes der 1. maj

På søndag er det Arbejdernes Internationale Kampdag, og det betyder (forhåbentlig) solskin, musik, faglige taler og ikke mindst masser af kolde drikkevarer.

Men 1. maj i Fælledparken er andet end bare fornøjelse. Når de mere end 100.000 mennesker gæster arrangementet, bliver der samtidig indtaget og efterladt en massiv mængde flasker og dåser, og det efterlader et markant CO2-aftryk.

Antager vi, at hver enkelt person drikker 3 øl, løber det op i ikke mindre end 300.000 øl. Fordelt på Fælledparkens samlede areal svarer det til 0,6 øl pr. kvadratmeter, og trods en stor opfordring til en fælles oprydningsindsats, ligner parken mest af alt en losseplads den pågældende morgen.

Hep: Du kan spare penge på din grønne energi med Greenmatch.dk. Indhent tilbud på jordvarme eller varmepumper og gør noget godt for miljøet også.

Genbrug er guld

Der er store fordele ved at genbruge sine tomme øldåser. For det første er aluminium et bæredygtigt materiale, der kan omsmeltes og genanvendes i samme tilstand. Fordelen er, at en omsmeltning kræver max 5% af den energi, der går til grundfremstillingen af nyt materiale. Det reducerer samtidig udslippet af CO2 med 95%.

Fremstillingen af 1 kg ny aluminium skaber i snit ca. 85 kg affald. Tæller hver genbrugsdåse for 15 gram stykket, løber søndagens fejring op i 4,5 ton dåser. For hvert ton aluminium der genanvendes, spares atmosfæren for op imod 9 tons CO2, og er samtidig med til at forhindre den globale opvarmning.

Er du på farten, er det fristende at kyle panten i skraldespanden frem for at indkassere den i flaskeautomaten. Københavns Kommune er blevet opmærksom på tendensen, og har derfor installeret skraldespande med særlige pantholdere over hele byen.

Dasepant

Drop plasten

Er du på vandvognen, er der også råd for det. Hos Hovedstadsområdets Forsyningsselskab garanterer de drikkevand i topkvalitet uden klor - og det er et særsyn i mange storbyer. Kvaliteten på drikkevandet tjekkes der dagligt op på, så skal du have slukket tørsten, er der mulighed for at benytte parkens opsatte vandposter.

Og der er god grund til at drikke postevandet frem for flaskevand. Faktisk er postevand omkring 900 gange mere miljøvenligt end flaskevand. Forklaringen ligger bl.a. i, at vand direkte fra hanen udleder en minimal mængde CO2 på kun 0,0002 kg idet det pumpes op, filtreres og transporteres direkte til forbrugeren.

Vandflaskerne er til gengæld en helt anden sag. Her transporteres vandet med lastbiler, hvor beholderen på forhånd er blevet produceret, og vandet dernæst er blevet tappet på flasken - og det koster på CO2-kontoen. Slukker du tørsten i en liter flaskevand fra supermarkedet, koster det i snit 0,18 kg CO2 - en markant andel sammenlignet med postevandet.

I de københavnske gader finder du 65 vandposter placeret rundt i byens parker, legepladser og udvalgte turistattraktioner. 5 af disse befinder sig i Fælledparken, så har du planer om at deltage i søndagens festligheder, kan du stille tørsten ved vandposter nær trafiklegepladsen, sansehaven, tårnlegepladsen, skateparken og ved Trianglen.