Bestil tilbud på varmepumpe her
Udfyld formularen og modtag op til 4 tilbud på en varmepumpe
Spar tid

Udfyld kun 1 formular og modtag op til 4 tilbud fra særligt udvalgte samarbejdspartnere

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Varmepumpe - Få op til 4 gratis tilbud på varmepumper
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 06. januar 2018

Varmepumper slår fjernvarme i stor finsk test

Varmepumper har vist sig mere kosteffektive end fjernvarme

Varmepumper vinder i test

For nyligt viste en større finsk undersøgelse, som testede varmepumper mod fjernvarme, at varmepumper var mere kosteffektive end fjernvarme.

Undersøgelsen tog udgangspunkt i forskellige slags boliger, heriblandt moderne lejligheder, renoverede ældre lejligheder samt villaer.

Undersøgelsen blev udført af det finske Aalto Universitet, Green Net Finland, SULP(finsk varmepumpe organisation) og VTT(finsk teknisk forskningscenter).

Om den finske undersøgelse kan overføres direkte til det danske forhold er tvivlsomt, da Danmark og Finland har forskellige priser på fjernvarme, ligesom klima i de to lande er forskellige. Ikke desto mindre, giver denne undersøgelse anledning til i denne blog at gennemgå netop hvor effektive varmepumper kan være, både på økonomi- såvel som miljøsiden.

Varmepumpers økonomiske fordele

Et normalt oliefyr kræver brændsel, som både skal indkøbes, transporteres og påfyldes, yderligere skal olien opbevares og fyret holdes ved lige. Alt dette giver store omkostninger i forbindelse med opvarmning af bolig, for ikke at nævne de miljømæssige omkostninger, da et oliefyr ikke just er god mod klimaet.

Med en luft til luft varmepumpe, en luft til vand varmepumpe eller en jord til vand varmepumpe er der store økonomiske gevinster at hente.

I forhold til et konventionelt olie- eller naturgasfyr er besparelserne på cirka 50% af din varmeregning. Afhængig af hvilken slags varmepumpe, du vælger, og hvor god kvalitet denne varmepumper er, vil din el-regning stige en anelse. Jo bedre varmepumpen er til at anvende luften selv i de lave temperaturer der kan forekomme i Danmark, jo mindre elektricitet vil den bruge til at opvarme.

Med luft til vand og jord til vand varmepumperne er der yderligere besparelser at hente i kraft af disse varmepumpers evnen til også at opvarme brugsvand. Men en sådan varmepumpe kan du altså tage et varmt bad, opvarmet med energi der allerede er til stede i luften eller i jorden.

Varmepumpers effekt på miljøet

Varmepumper er en grøn og miljøvenlig opvarmningsløsning. Som nævnt ovenfor anvender de energi der allerede der er lagret i verdenen omkring os, og nem at få adgang til - jorden og luften. Udvindingen af energien er ganske skånsom mod miljøet, da det “kun” indebærer at udnytte temperaturforskellen mellem varmepumpens kølevæske og luften eller jorden. Kølevæsken bliver herfra anvendt i varmepumpens lukkede system til at drive pumpens opvarmningsproces, der opvarmer boligen via luft eller vand.

Med en varmepumpe, kontra et traditionelt oliefyr, er der besparelser på boligens CO2-udslip på cirka 50%. Årsagen til at CO2-udslippet ikke bliver lavere er at varmepumpen som nævnt stadig anvender elektricitet til sin drift, og en del elektricitet under koldere forhold. Med en nyere varmepumpe, der kan udnytte luften eller jorden bedre, kan du få CO2-udslippet endnu længere ned.

Du kan også installere et hybridanlæg, hvor eksempelvis solceller dækker varmepumpens elforbrug. Med et hybridanlæg kan du altså i perioder, da solcelleanlæg naturligvis er begrænset af solens tilstedeværelse, være tilnærmelsesvis CO2 neutral.

En ekstra bonus ved luft til vand og jord til vand varmepumperne, er deres mulighed for at udøve passiv afkøling i boligen. I året varmere sommermåneder, bruger flere og flere danskere blæsere eller klimaanlæg, til holde temperaturen i boligen behagelig. Dette koster strøm og penge, samt skaber CO2.

Med passiv afkøling lader varmepumpen køligt vand løbe igennem huset radiatorer og/eller varmerør, og afkøler derved boligen på en miljøvenlig og uhyre billig måde at holde boligen kold, i de varme sommermåneder.

Er du blevet nysgerrig om varmepumper, eller overvejer du at investere, kan du læse mere om dem, eller bestille op til 4 tilbud på en varmepumpe. Du kan også få det på jordvarme, hvis det er mere tillokkende.