Bestil tilbud på varmepumpe her
Udfyld formularen, og modtag op til 4 tilbud på en varmepumpe
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører.

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører.

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser.

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Grøn energi - Få op til 4 gratis tilbud på grønne energiløsninger
Det tager kun 2 minutter.
Det tager kun 2 minutter.
Sidst opdateret: 21. august 2019

Sådan låner du til grøn energi

Fordelene ved grøn energi er mange. Derfor er folk villige til at betale store summer for den grønne energi Her kan du læse om, hvordan du finansierer din investering.

Grøn energi er kommet for at blive. Fordelene er simpelthen ikke til at komme udenom, og derfor investerer flere og flere også i de forskellige former for alternative energikilder.

Ifølge Energistyrelsen er udviklingen stigende, og det er der primært tre grunde til:

 1. Grøn energi giver massive besparelser på husstandsudgifterne. Det gælder både på el - vand - og varmeudgifterne.
 2. Grøn energi er en gunstig løsning for miljøet. CO2 udslippet formindskes
 3. Grøn energi forøger din boligs værdi. Din bolig bliver mere attraktiv

Udover ovenstående, figurerer der også andre sekundære fordele.

Grøn energi er smart, men faktum er, at det kan være en dyr løsning. Derfor er de fleste mennesker nødt til at foretage et lån, for at få råd til at installere varmepumpen, jordvarmen eller en af de andre energiløsninger, der kan gavne på flere måder..

Der findes flere måder, hvorpå du kan finansiere din investering i grøn energi. Dem vil vi nu give dig et overblik over.

Finansiering i banken

Det oplagte valg, når du skal finansiere din investering, er naturligvis din lokale bank. Da grøn energi oftest, over tid, er en profitabel investering, samt at den forøger din boligs værdi, er bankerne også positivt indstillet, når du henvender dig.

Bankerne vil, afhængig af dit arrangement i den pågældende bank, oftest oprette et forbrugslån svarende til det beløb, det koster at indkøbe og installere den alternative energikilde. Renten ved denne finansieringsmodel er derfor ikke den laveste, og du vil derfor kunne lave en billigere finansiering på anden vis.

I nogle banker betegnes lån til energiforbedringer som “Grøn Energilån”.

Finansiering i realkreditinstituttet

Ved at foretage dit lån i dit realkreditinstituttet frem for i banken, får du som hovedregel altid lånet billigere, da renten er markant lavere.

Lånet i realkreditinstituttet fungerer i princippet på samme måde som i banken. Der er således tale om et slags forbrugslån, men da lånet i realkreditinstituttet tages i friværdien i din bolig, vil renten blive lavere. Det kræver naturligvis, at du har en ejerbolig med friværdi.

Da din bank som udgangspunkt samarbejder med et realkreditinstitut, kan du naturligvis henvende dig direkte til banken, som herefter både vil vurdere dine muligheder for lån via realkreditinstituttet og et almindeligt forbrugslån via banken.

Finansiering gennem producenterne

Du kender princippet fra elektronikforhandlerne: Det fungerer således, at du køber et produkt hos producenterne eller leverandørerne af din energiløsning, hvor du afdrager månedlige beløb direkte til den pågældende leverandør eller producent.

Nogle producenter og leverandører tilbyder en lånemodel, hvor du betaler en del af anlægget med en engangsbetaling, eksempelvis 20 %, og afdrager resten af anlæggets pris over årene. Hos nogle leverandører og producenter er det også muligt at lave finansieringen uden en engangsbetaling

Lånet kan sammenlignes med forbrugslånet i banken. Renten er dog oftest højere hos producenterne og leverandørerne. Finansieringsmodellen tilbydes næsten udelukkende af de største udbydere på markederne.

Lån hos andre låneudbydere

Ovenstående lånemodeller bærer præg af, at der opstilles forskellige krav, der skal opfyldes, før lånene kan bevilges. Nogle gange er kravene ikke til at opfylde, og så må man søge andre steder hen.

Derfor kan det være en mulighed at søge mod de lidt mere alternative låneudbydere, der figurerer på nettet. Oftest betegnes disse låneudbydere som såkaldte lånehajer. Faktum er dog, at de blot er almindelige banker med en højere rente sammenlignet med de traditionelle banker.

Mange vil fraråde folk fra at optage lånene hos låneudbyderne på nettet, men basalt set handler det om at forholde sig til omkostningerne på lånet sammenlignet med investeringen. Selvom renten er højere, kan det sommetider sagtens betale sig, når investeringens fordele tages i betragtning. Især, hvis det ikke er muligt at låne andre steder

Der findes et par gode sammenligningssider, hvor du kan få et overblik over, hvad det vil koste dig at låne pengene hos forskellige låneudbydere. Nogle af de bedste er www.mikonomi.dk og Lånio.dk. Hos sidstnævnte kan du indhente tilbud på forbrugslån.

Hvordan findes det billigste lån?

Indlysende nok skal du naturligvis vælge det lån, der er billigst. Men hvordan findes det billigste lån?

Virkeligheden er, at lån oftest bliver forbundet med renter. Denne rente er dog kun én af de omkostninger, der forbundet ved et lån. Udover renten, er der følgende omkostninger ved et lån:

 • Stiftelsesomkostninger
 • Ekspeditionsomkostninger
 • Månedlige/årlige kontogebyrer
 • Administrationsgebyrer
 • PBS-gebyrer
 • Andre omkostninger

Med andre ord handler det om at skulle forholde sig til alle omkostningerne, og ikke kun renten.

For at hjælpe os forbrugere med dette, er det ved lov vedtaget, at alle, der formidler lån af enhver art, skal angive ÅOP, der står for de årlige omkostninger i procent.

ÅOP viser således, hvor meget et lån koster, når alle omkostninger er medregnet. Når du vurderer og sammenligner finansieringsmodellerne, er det den model med lavest ÅOP, du skal vælge, hvis det er muligt.

Gode råd til valg af lån

Inden du finder og foretager et lån, kan du finde inspiration i disse råd:

 • Vælg det lån med lavest ÅOP: Som tidligere nævnt, bør du vælge det lån med den laveste ÅOP, hvis det er muligt, da det er det billigste.
 • Undersøg tilskudsmuligheder: Undersøg, om du kan få tilskud ved de forskellige energiløsninger. Tilskuddene kan have stor indvirkning på rentabiliteten af din investering.
 • Se på tilbagebetalingstiden: Hvis du har flere alternativer i forhold til valg af energiløsning, er det en god idé at se på tilbagebetalingstiden eller på det samlede tilbagebetalte beløb på dit lån.