Indhent tilbud på jordvarme her
Modtag op til 4 tilbud på jordvarme
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Jordvarme - Få op til 4 gratis tilbud på jordvarme
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 09. marts 2018

Da Birger og Jytte gik fra oliefyr til jordvarme

Der var store forventninger hos Birger og Jytte, da de traf beslutningen om at skifte fra oliefyr til jordvarme. Den beslutning har de ikke fortrudt. Hør deres historie her.

Birger Larsen og hans kone, Jytte, har det rigtig godt i deres hus på Sydsjælland. Varme har de masser af i den store dagligstue, og alligevel kan de se deres pengepung blive tykkere og tykkere. Birger og Jytte har nemlig for et halvt års tid siden investeret i jordvarme. Før havde de et gammelt oliefyr.

- Vi var trætte af at bruge mange penge på at købe olie, siger Birger og fortsætter: - Og så er det jo åndssvagt ikke at udnytte den natur, der alligevel omgiver vores hus.

Valget faldt på jordvarme

Inden Birger og Jytte besluttede, at deres nye varmekilde skulle være jordvarme, var de i syv sind. For hvilken varmekilde skulle erstatte det oliefyr, de havde brugt de seneste 20 år.

- Vi havde jo forhørt os hos familie og venner, og de havde rigtig mange meninger om, hvad der bedst kunne betale sig for os. Og de aner jo faktisk ikke noget som helst om det, siger Birger og slår en latter op.

Birger og Jytte valgte derfor at få en fagmand til at komme og kigge på forholdene omkring deres hus. De havde både hørt, at løsningen kunne være en varmepumpe, et pillefyr eller jordvarme, som valget faldt på.

- Ham manden vi havde ude sagde, at vores hus havde alle forudsætninger for jordvarme. Vi har jo en ret stor grund, og så er vores hus vældig godt isoleret. Manden sagde, at vi burde efterisolere mere i loftet, og det gjorde vi så, siger manden i huset med stor tilfredshed i stemmen, inden Jytte bryder ind:
- Ja, jeg syntes jo det lød lidt som om hele huset skulle rives ned, men Birger beroligede mig heldigvis. Jeg har jo ikke forstand på sådan noget, men til gengæld er jeg god til at lave stegt flæsk med persillesovs, fortæller hun inden latteren atter bryder løs.

Oliepriserne var gået amok

De er nu søde som de sidder der med en kop kaffe og en af Jyttes hjemmebagte småkager. Livsglæden er der i hvert fald ingen, der har taget fra dem. Birger har altid insisteret på at spare penge, hvor det var muligt. Derfor ærgrer det ham også, at de først så sent har udskiftet deres oliefyr til fordel for jordvarme.

- Jeg tror det har noget at gøre med, at være ærekær omkring sin bolig. Vi har jo altid haft oliefyr, og på en eller anden måde er oliefyret også lidt nostalgisk. Men for fanden, man kan jo ikke blive ved med at leve i en svunden tid, man bliver nødt til at være rationel, ikke? Vi burde have skiftet til jordvarme for længe siden, siger Birger med en smule ærgrelse i stemmen.

Birgers ærgrelse har nok sin berettigelse, for priserne på olie er steget gevaldigt de seneste 10 år. Faktisk er der sket en firedobling af prisen fra år 2000 frem til 2010, og i en periode var prisen oppe på at være syv gange så dyr som ved årtusindskiftet. Her kan du se udviklingen mere billedligt:

Udvikling I Oliepris

Kilde: Nationalbanken

Birger og Jytte kan se pengene tikke ind

Både Birger og hans kone var lidt skeptiske, da de fandt ud af, at jordvarme var en dyr fornøjelse. For kunne det betale sig? Det ville nødig kaste penge ned i et sort hul. Jytte var nærmest ved at falde ned af stolen, da hun hørte prisen på de 170.000 kr.

- Jeg tænkte: Det kan du godt glemme. For de penge kunne vi næsten købe en ferielejlighed nede i Tyrkiet, hvor vi ofte har været på ferie, siger Jytte med sin efterhånden velkendte "ingen skal tage røven på mig"-stemme.

Men Birger og fagmanden fik Jytte overtalt. For som Birger siger:
- Jeg kan da i hvert fald huske, at jeg købte blomster til hende den næste dag. Det går nok altsammen.

Jordvarme er nemlig en dyr løsning, men det er til gengæld også den løsning med størst potentiale for besparelser. Prisen på jordvarme afhænger meget af størrelsen på huset. Birger og Jyttes hus er på cirka 200 kvadratmeter, så der er en del, der skal varmes op. Den skepsis som Jytte gik rundt med, er dog hurtigt faldet til jorden. Og det kan man godt forstå. Her kan man se, hvad de to turtelduer sparer på deres varme:

Årlige udgifter med oliefyr 28.000 kr.
Årlige udgifter med jordvarme 12.000 kr.
Besparelse 16.000 kr.
   
Investering 170.000 kr.
Tilbagebetalingstid 10,625 år

 - Tallene taler for sig selv, filosoferer Birger

Der er krav til jordvarme

- Det første, som fagmanden ville se, var om vores hus var isoleret ordentlig. Det mente jeg nu nok det var, og det gav han mig sådan set ret i. Dog skulle der lige isoleres lidt i loftet, tænker Birger tilbage på samtalen med fagmanden, der så på husets stand.

Det er vigtigt, at et hus er isoleret ordentligt. Ellers vil der ske det, at varmen som jordvarmeanlægget producerer, vil fosse ud af huset. Og det vil sende jordvarmeanlægget på overarbejde og mindske besparelsen betragteligt. Man plejer at sige, at loftet skal isoleret med minimum 250 mm. Endvidere kræver jordvarme en stor have. Minimum 300-400 kvadratmeter plejer at være parolen fra fagmændende.

Hvem vil købe Birger og Jyttes hus?

- Det er selvfølgelig dejligt, at vi har skåret så meget ned på varmeregningen, men nogle gange er jeg næsten gladere over, at vores hus er steget i værdi, fortæller Birger.

Birger og Jytte rådførte sig nemlig med en ejendomsmægler i forbindelse med installationen af jordvarmen. Ejendomsmægleren fortalte ægteparret, at deres hus unægteligt ville stige i værdi, fordi boligen i fremtiden ville være mindre sårbar over for stigninger i energipriserne. Derfor kan Birger og Jytte nu sove roligt om natten velvidende om, at der er lidt gemt på kistebunden., når de om en 8-10 års tid går pension.

Samtalen med Jytte og Birger rundes af med en kærlig opsang:

- Jeg synes, at alle der har mulighed for det, bør investere i jordvarme. Det er både godt for dem selv, og jo også for naturen ikke sandt, afslutter Jytte.

Vil du gå i deres fodspor?

Hvis du er blevet inspireret af denne solstrålehistorie, og ønsker at gå i deres fodspor, kan du her på Greenmatch læse meget mere om jordvarme. Du kan både finde informationer om fordelene, ulemperne, kravene og installationen. Du kan endvidere også bestille tilbud ved at udfylde en kontaktformular, hvor du beskriver dine personlige ønsker. Herefter matcher vi din forespørgsel med leverandører, der bedst kan levere, hvad du har brug for. Disse leverandører tager herefter direkte kontakt til dig med et tilbud.

LÆS OGSÅ: Jordvarme