Bestil tilbud på varmepumpe her
Udfyld formularen, og modtag op til 4 tilbud på en varmepumpe
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Varmepumpe - Få op til 4 gratis tilbud på varmepumper
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 22. februar 2019

5 råd til at finde den bedste varmepumpe

Det kan være svært at gennemskue markedet for varmepumper, for hvordan finder man den varmepumpe, der passer bedst til ens behov?

At der er store besparelser på varmeregningen forbundet med en varmepumpe, er en kendt sag. Derfor vælger flere og flere danskere også at undersøge markedet for varmepumper. Problemet er bare, at markedet kan være pokkers svært at gennemskue, fordi leverandørerne ofte anvender teknologiske udtryk, som os almindelige danskere ikke forstår. Men der er håb forude. Her kommer vi med nogle råd, som du bør huske, når du er ude og se på varmepumper.

Råd 1: Hvilken type varmepumpe har du brug for?

For nogle virker det måske elementært at vide hvilken type varmepumpe, man har brug for. Her følger der dog en forklaring for jer, der ikke aner om, I skal have hverken den ene eller den anden varmepumpe. Først og fremmest skal du vide, at vi her taler om to forskellige varmepumper: Luft til luft og luft til vand. Det, du skal starte med at spørge dig selv, er:

Skal varmepumpen virke som supplerende løsning eller som primær løsning? Hvis du er glad for din nuværende varmekilde, og blot mener, at der lige mangler den sidste varme i dit hus, så er det en luft til luft varmepumpe, du skal vælge. Hvis du derimod ønsker en varmepumpe, der skal kunne levere al varmen i hele dit hus, bør du vælge en luft til vand varmepumpe. Luft til luft varmepumpen kan dog godt levere varme til hele dit hus, hvis det ikke er så stort. Det kan eksempelvis være i et sommerhus eller kolonihavehus.

Skal varmepumpen kunne levere varmt vand? Både luft til vand - og luft til luft varmepumpen kan levere rumopvarmning. Luft til luft varmepumpen kan dog ikke levere varmt brugsvand, som du bruger, når du skal i bad eller vaske op. Ønsker du, at varmepumpen skal kunne dette, er det en luft til vand varmepumpe, du skal vælge.

Råd 2: Varmepumpens SCOP/COP værdi

Dette er et af de udtryk, som producenterne og forhandlerne ynder at bruge i flæng. Dette er med god grund, for det har meget at sige. Oversat til dansk står COP-værdien og SCOP-værdien for varmepumpens virkningsgrad - altså dens effektivitet eller ydeevne. Værdien er et udtryk for hvor mange kWh varme, som varmepumpen leverer for hver kWh strøm, den får tilført. Jo højere værdi, jo mere varme kan varmepumpen levere for den strøm, der bliver tilført. Værdien skal altså være så høj som mulig.

Men hvad er så forskellen på SCOP og COP? Kort fortalt er forskellen, at COP-værdien viser varmepumpens virkningsgrad ved en given temperatur, mens SCOP-værdien viser varmepumpens virkningsgrad ved temperaturer fordelt over hele året. Når du sammenligner de respektive varmepumper, bør du som udgangspunkt hellere se efter SCOP-værdien frem for COP-værdien, da førstnævnte er mest retvisende. Nogle iagttagere mener, at hvis ikke SCOP-værdien er oplyst, er det fordi, at den for den pågældende varmepumpe er ringe.

LÆS OGSÅ: Hvad er en varmepumpes SCOP / COP værdi?

Råd 3: Dimensionering af varmepumpen

Endnu et af de udtryk, som vi almene danskere ikke fatter. Kort fortalt betyder det, at varmepumpen skal passe til netop den type hus, som du bor i. Derfor skal du give leverandøren af varmepumpen så mange oplysninger om dit hus som muligt, så han kan finde frem til hvilken varmepumpe, der passer bedst til dig. Hvis du får en for lille varmepumpe, vil det betyde, at den vil kræve for meget tilskudsenergi for at kunne imødekomme dit varmebehov. Er varmepumpen for stor, vil det afstedkomme, at varmepumpen konstant starter og stopper. Begge tilfælde vil forringe levetiden og virkningsgraden.

Råd 4: Levetiden

Det er vigtigt at sammenligne levetiden på de forskellige varmepumper, fordi den er med til at afgøre, hvornår du skal investere i en ny varmepumpe. Det er derfor vigtigt, at investeringen kan tjene sig hjem, inden varmepumpen ikke kan klare mere. Der kan være forskelle i levetiden på varmepumper, men som udgangspunkt ligger levetiden på cirka 15 år. Dette kræver dog, at varmepumpen er installeret og dimensioneret korrekt.

Råd 5: Det danske klima

Det kan være en fatal fejl at købe en varmepumpe, der ikke er gearet til det danske klima. Mange varmepumper importeres fra egne, hvor klimaet er anderledes end i Danmark. Det betyder, at varmepumperne er udviklet til at kunne fungere under andre forhold, end dem vi lever under. Om vinteren, hvor varmepumperne bliver brugt mest, skifter vores klima meget mellem frost - og plusgrader. Det er varmepumper fra Sydeuropa ikke udviklet til, og disse vil ikke kunne fungere optimalt under vores forhold. Bor du nær kysten, skal du også sikre dig, at varmepumpen kan fungere med et højt saltindhold i luften.

Tilbud på varmepumper

Går du med tankerne om at få installeret en varmepumpe, og ønsker mere information, er leverandørerne af varmepumperne de bedste specialister at spørge til råds. De arbejder med det til dagligt, og kan give dig råd og vejledning, der passer specifikt til dine behov.

Hvis du har besluttet dig for at investere i en varmepumpe, kan du hurtigt og nemt indsamle tilbud fra flere leverandører her på Greenmatch. Her udfylder du blot en formular, hvori du udfylder dine personlige behov, som vi matcher med potentielle leverandører. Herefter tager leverandørerne direkte kontakt til dig med et tilbud. Det er gratis og uforpligtende, og det tager kun få minutter.

Udfyld formularen her: Varmepumpe