Indhent tilbud på solceller her
Sammenlign pris og kvalitet på solceller
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Solceller - Få op til 4 gratis tilbud på solceller
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 12. juni 2019

Hvordan virker solceller?

Læs med her, og bliv klogere på, hvordan solceller virker og deres optimale virkningsgrad.

Solpaneler er blevet en populær energiløsning blandt danske boligejere, da de nemme at installere, og de holder længe. Disse fordele indebærer store besparelser på elregningen samt reducering af CO2-udslippet.

De findes i mange forskellige størrelser og typer, og stort set alle boligejere kan derfor få dem installeret. Der er dog nogle faktorer, der skal være opfyldt for, at de fungerer optimalt.

Herunder får du en gennemgang af, hvordan solceller virker og hvilke forudsætninger, der skal være opfyldt, for at de leverer mest strøm. Har du ikke tagareal, anbefaler vi, at du i stedet kigger på andre grønne energiløsninger såsom varmepumper og jordvarme

Sådan virker et anlæg

Kort fortalt, producerer cellerne elektricitet, når lyset rammer dem, da de omsætter lysets stråling til elektricitet. Selve cellen er en halvleder af grundstoffet silicium. Cellerne bliver loddet sammen og skaber på den måde et solpanel.

I en halvleder kan den elektriske strøm kun gå én vej. Det vil sige, når solens lys rammer siliciumpladerne, og materialets elektroner får tilført energi, kan det kun bevæge sig i én retning, og der bliver derfor skabt ensrettet elektrisk strøm.

Styrken af jævnstrømmen afhænger af størrelsen samt lysets skarphed og ikke solens stråler. Det betyder, at de faktisk virker, selvom det er overskyet - dog i mindre grad.

Effektiviteten i høj grad afhænger af årstiderne, kan du vælge at installere en luft til vand varmepumpe eller en luft til luft varmepumpe, enten som supplement i et hybridanlæg eller som primær energikilde. Derudover afhænger effekten også af, hvilken type du vælger. Vi vil derfor i næste afsnit gennemgå forskellige typer.

Hvordan virker solceller

Indhent tilbud på solceller Det tager kun 2 minutter

Disse forskellige typer findes der

Der findes forskellige typer, som adskiller sig fra hinanden på måden, de installeres samt hvilket materiale, de er lavet af. Når du skal vælge model til dit hus, er det vigtigt, at du har overvejet alle de forskellige muligheder.

For det første bør du overveje, hvor vigtig pris og effektivitet er for dig, og hvordan de skal se ud på dit tag eller i din have. Der findes både monokrystallinske og polykrystallinske celler, og de har hver især forskellige fordele og ulemper, som vi vil gennemgå nedenfor.

For det andet bør du overveje, hvilke fysiske rammer din bolig sætter. Der er to muligheder: Du kan enten tilslutte anlægget til et offentligt elsystem, eller du kan få installeret et batteri, som kan lagre energien. Disse to løsninger kaldes henholdsvis et stand alone og et nettilsluttet solcelleanlæg. Dette kan du læse mere om i de nedenstående afsnit.

Forskellen på polykrystallinske og monokrystallinske paneler

Der findes to forskellige typer celler, som dækker forskellige behov: Monokrystallinske og polykrystallinske. Der er både forskel på udseende, pris og effektivitet ved disse to typer.

Disse forskelle kan have afgørende betydning for dit valg, derfor vil vi gennemgå disse herunder.

    • Monokrystallinske

Monokrystallinske celler er opbygget af én slags siliciumkrystaller, der alle peger i samme retning. Dette gør, at de opnår en sort eller grålig ensartet overflade. Det skyldes, at lyset kun rammer fra én side, og refleksionen bliver derfor ens. Disse har den bedste ydeevne pr. m2 i forhold til andre typer.

Monokrystallinske celler skal derudover kun skiftes efter ca. 40-50 år. Hvis du investerer i denne type solcelle, vil du få en langtidsinvestering og dermed have mange år med billig strøm.

    • Polykrystallinske

Polykrystallinske celler har en mere blålig nuance, da de består af flere siliciumkrystaller. Da alle siliciumkrystallerne har forskellige størrelser og ligger i forskellige retninger, bliver lyset reflekteret i forskellige retninger, og de opnår derfor ikke samme ensartede overflade.

Selvom polykrystallinske oftest er billigere, har de stadig en effektiv produktion af elektricitet. Da de består af flere forskellige siliciumkrystaller, kan de leveres både med og uden ramme, hvilket gør det lettere at integrere dem i forskellige produkter, som f.eks. et tag eller fristående stativ.

visualisering af mono- og polykrystallinske

Forskellen mellem stand alone og nettilsluttede solcelleanlæg

Hvad der sker med jævnstrømmen, efter den produceres, afhænger af typen af anlæg. Der findes to slags: Stand alone og nettilsluttede.

    • Stand alone

Et stand alone anlæg virker ved, at der oplagres energi fra solen i et batteri. Ofte anvendes denne type på steder, der ikke er tilsluttet det offentlige elnet. Derfor kan et stand alone anlæg ofte være en god løsning på eksempelvis sejlbåde eller i kolonihavehuse. Disse kan fås i alle størrelser.

    • Nettilsluttede

De nettilsluttede anlæg sender energien ud på det offentlige elnet. Det vil sige at den el, du ikke selv forbruger, bliver anvendt af andre, der er tilsluttet elnettet. Nettilsluttede anlæg er de mest anvendte og kan benyttes af alle, der er tilsluttet det offentlige elnet. Det betyder, at du tjener penge på den el, du producerer, men ikke selv bruger.

Du må tjene op til 7.000 kr. skattefrit om året, på den strøm du producerer. Det er dog vigtigt, at du ansøger om støtte til vedvarende energi, inden du går i gang med installationen.

hvordan de virker

På GreenMatch.dk kan du modtage skræddersyede tilbud på solpaneler til din bolig. Udfyld nemt og hurtigt formularen øverst på siden, og modtag herefter op til 4 tilbud - 100% gratis og uforpligtende.

Sådan finder du det rigtige tilbud

Nu ved du, hvordan solceller virker. Dette er vigtigt i forbindelse med anskaffelsen og hjælper dig med at vælge den rette type.

GreenMatch.dk har gjort det nemt for dig, hvis du gerne vil have tilbud. Du skal blot udfylde formularen i toppen af denne side. Herefter får du op til 4 tilbud fra vores partnere.

Et solanlæg er en god løsning til dig, der ønsker en økonomisk og miljøvenlig energiløsning, da det tillader dig at producere din egen strøm.

Du kan hurtigt få en grøn energiløsning til dit hjem. I toppen af denne side kan du nemt indhente op til 4 tilbud - gratis og uforpligtende.

Få op til 4 tilbud på solceller Det tager kun 2 minutter