Indhent tilbud på solceller her
Sammenlign pris og kvalitet på solceller
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Solceller - Få op til 4 gratis tilbud på solceller
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 06. december 2018

Hvordan virker solceller?

Vidste du, at solceller virker, selvom det er overskyet? Læs med her, og bliv klogere på, hvordan solceller virker og deres optimale virkningsgrad.

Solceller er blevet en populær energiløsning blandt danske boligejere, da de nemme at installere, og de holder længe. Disse fordele indebærer store besparelser på elregningen samt reducering af CO2-udslippet.

Solceller findes i mange forskellige størrelser og typer, og stort set alle boligejere kan derfor få solceller installeret. Der er dog nogle faktorer, der skal være opfyldt for, at de fungerer optimalt.

Herunder får du en gennemgang af, hvordan solceller virker og hvilke forudsætninger, der skal være opfyldt, for at de leverer mest strøm. Har du ikke tagareal til solceller, anbefaler vi, at du i stedet kigger på andre grønne energiløsninger såsom varmepumper og jordvarme.

Sådan virker solceller

Kort fortalt, producerer solceller elektricitet, når lyset rammer dem, da solceller omsætter lysets stråling til elektricitet. Selve solcellen er en halvleder af grundstoffet silicium. Cellerne bliver loddet sammen og skaber på den måde et solpanel.

I en halvleder kan den elektriske strøm kun gå én vej. Det vil sige, når solens lys rammer siliciumpladerne, og materialets elektroner får tilført energi, kan det kun bevæge sig i én retning, og der bliver derfor skabt ensrettet elektrisk strøm.

Styrken af jævnstrømmen afhænger af solcellernes størrelse samt lysets skarphed og ikke solens stråler. Det betyder, at solceller faktisk virker, selvom det er overskyet - dog i mindre grad.

Da solceller effektivitet i høj grad afhænger af årstiderne, kan du vælge at installere en luft til vand varmepumpe eller en luft til luft varmepumpe, enten som supplement til solceller i et hybridanlæg eller som primær energikilde. Derudover afhænger effekten af solcellerne også af, hvilken type solceller du vælger. Vi vil derfor i næste afsnit gennemgå forskellige typer af solceller.

Hvordan solceller virker

Typer af solceller

Der findes forskellige typer solceller, som adskiller sig fra hinanden på måden, de installeres samt hvilket materiale, de er lavet af. Når du skal vælge solceller til dit hus, er det vigtigt, at du har overvejet alle de forskellige muligheder.

For det første bør du overveje, hvor vigtig pris og effektivitet er for dig, og hvordan solcellerne skal se ud på dit tag eller i din have. Der findes både monokrystallinske og polykrystallinske solceller, og de har hver især forskellige fordele og ulemper, som vi vil gennemgå nedenfor.

For det andet bør du overveje, hvilke fysiske rammer din bolig sætter for dine solceller. Der er to muligheder: Du kan enten tilslutte dine solceller til et offentligt elsystem, eller du kan få installeret et batteri, som kan lagre energien. Disse to løsninger kaldes henholdsvis et stand alone og et nettilsluttet solcelleanlæg. Dette kan du læse mere om i de nedenstående afsnit.

Forskellen mellem polykrystallinske og monokrystallinske solceller

Der findes to forskellige typer solceller, som dækker forskellige behov: Monokrystallinske og polykrystallinske. Der er både forskel på udseende, pris og effektivitet ved disse to typer solceller.

Disse forskelle kan have afgørende betydning for dit valg af solceller, derfor vil vi gennemgå disse herunder.

    • Monokrystallinske solceller

Monokrystallinske solceller er opbygget af én slags siliciumkrystaller, der alle peger i samme retning. Dette gør, at de opnår en sort eller grålig ensartet overflade. Det skyldes, at lyset kun rammer solcellerne fra én side, og refleksionen bliver derfor ens. Disse solceller har den bedste ydeevne pr. m2 i forhold til andre typersolceller.

    • Monokrystallinske solceller skal derudover kun skiftes efter ca. 40-50 år. Hvis du investerer i denne type solcelle, vil du få en langtidsinvestering og dermed have mange år med billig strøm.
    • Polykrystallinske solceller

Polykrystallinske solceller har en mere blålig nuance, da de består af flere siliciumkrystaller. Da alle siliciumkrystallerne har forskellige størrelser og ligger i forskellige retninger, bliver lyset reflekteret i forskellige retninger, og de opnår derfor ikke samme ensartede overflade.

Selvom polykrystallinske solceller oftest er billigere, har de stadig en effektiv produktion af elektricitet. Da de består af flere forskellige siliciumkrystaller, kan de leveres både med og uden ramme, hvilket gør det lettere at integrere dem i forskellige produkter, som f.eks. et tag eller fristående stativ.

visualisering af hvordan mono- og polykrystallinske solceller fungerer

Forskellen mellem stand alone solcelleanlæg og nettilsluttede solcelleanlæg

Hvad der sker med jævnstrømmen, efter den produceres i solcellerne, afhænger af typen af solcelleanlæg. Der findes to slags: Stand alone og nettilsluttede solcelleanlæg.

    • Stand alone solcelleanlæg

Et stand alone solcelleanlæg virker ved, at der oplagres energi fra solen i et batteri. Ofte anvendes denne type solceller på steder, der ikke er tilsluttet det offentlige elnet. Derfor kan et stand alone solcelleanlæg ofte være en god løsning på eksempelvis sejlbåde eller i kolonihavehuse. Disse solceller kan fås i alle størrelser.

    • Nettilsluttede solcelleanlæg

De nettilsluttede solcelleanlæg sender energien ud på det offentlige elnet. Det vil sige at den el, du ikke selv forbruger, bliver anvendt af andre, der er tilsluttet elnettet. Nettilsluttede solcelleanlæg er de mest anvendte og kan benyttes af alle, der er tilsluttet det offentlige elnet. Det betyder, at du tjener penge på den el, du producerer, men ikke selv bruger.

Du må tjene op til 7.000 kr. skattefrit om året, på den strøm du producerer. Det er dog vigtigt, at du ansøger om støtte til vedvarende energi, inden du går i gang med at installere dine solceller.

stand alone og nettilsluttet solcelleanlæg og hvordan de virker

På GreenMatch.dk kan du modtage skræddersyede tilbud på alle slags solceller. Udfyld nemt og hurtigt formularen øverst på siden, og modtag herefter op til 4 tilbud på solceller- 100% gratis og uforpligtende.

Få op til 4 tilbud på solceller Det tager kun 2 minutter

Placering af solceller

Solcellerne placeres oftest på husets tag, hvorfra de bedst kan optage energien i lyset. Placeringen er vigtig i forhold til virkningsgraden. Dette skyldes, at lyset rammer solcellerne forskelligt afhængigt af hældning og retning. Endvidere kan der også være forskel på den optimale placering afhængigt af årstiderne.

Den optimale placering for solcellerne er, når de om sommeren er vendt mod syd og har en hældning på 45 grader. Jo mere der afviges fra denne placering, jo ringere bliver solcellernes effekt. Hvis dit tag ikke har den rette hældning eller retning, kan du også vælge en alternativ grøn energiløsning såsom et pillefyr, da det kan installeres i din garage.

Herunder ser du et skema over solcellernes effektivitet i forhold til placering. Tallene i skemaet er udtryk for solcellernes effekt. Effekten er bedst, når solcellerne vender mod syd med en hældning på 45 grader. Dette er symboliseret med tallet 100. Jo lavere tallet er, jo ringere effekt har solcellerne.

Effekten af solceller i forhold til placering
Retning/ Hældning Vest Vest/sydvest Syd Øst/sydøst Øst
86 86 86 86 86
15° 84 89 94 90 85
30° 81 90 99 91 82
45° 77 89 100 90 79
60° 72 85 97 86 73
75° 65 77 89 78 68
90° 57 67 77 68 58

Integrerede solceller

Da solceller kan påvirke husets udseende, kan du også vælge at få installeret solceller, der er integrerede i dine tagsten. På den måde ligner det blot et almindeligt tag, men har de samme fordele som ved normale solceller.

Du behøver derfor ikke have solcellerne hængende over tagfladen, men du kan få dem som en integreret del af din tagflade. Dette betyder, at solcellerne ikke på samme vis kan ses, og det vil derfor være en oplagt mulighed for dig, der normalt ville fravælge solceller på grund af udseendet.

Derudover får du den fordel, at du bruger færre materialer, da du ikke skal have et tag under dine integrerede solceller. Endvidere udnytter du hele hele tagets areal til solenergi, hvilket giver dig en stor flade til opsamling af energi.

Sådan finder du de bedste solceller

Nu ved du, hvordan solceller virker. Dette er vigtigt i forbindelse med anskaffelse af solceller, og hjælper dig med at vælge den rette type.

GreenMatch.dk har gjort det nemt for dig, hvis du gerne vil have tilbud på solceller. Du skal blot udfylde formularen i toppen af denne side. Herefter får du op til 4 tilbud på solceller fra vores partnere.

Solceller er en god løsning til dig, der ønsker en økonomisk og miljøvenlig energiløsning, da det tillader dig at producere din egen strøm.

Du kan hurtigt få en grøn energiløsning til dit hjem. I toppen af denne side kan du nemt indhente op til 4 tilbud på solceller - gratis og uforpligtende.

Få op til 4 tilbud på solceller Det tager kun 2 minutter