Indhent tilbud på solceller her
Sammenlign pris og kvalitet på solceller
Spar tid

Udfyld kun 1 formular og modtag op til 4 tilbud fra særligt udvalgte samarbejdspartnere

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Solceller - Få op til 4 gratis tilbud på solceller
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 07. marts 2018

Hvordan virker solceller?

Vidste du, at solceller virker, selvom det er overskyet? Bliv klogere på, hvordan solceller virker, og hvordan de virker bedst.

Mange mennesker er klar over, at solceller har nogle indiskutable fordele, såsom besparelser på el-regningen og reducering af forurening og CO2-udslip.

Mange mennesker er dog i tvivl om, hvordan solceller virker og er bange for, at de ikke selv kan opnår de fordele, der er forbundet ved solceller. Næsten alle mennesker kan med fordel erhverve sig solceller, da de findes i forskellige typer og i forskellige størrelser. Her får du en gennemgang af, hvordan solceller virker, og hvordan de virker bedst.

Solceller laver elektricitet. Vil du vide, hvordan du kan opvarme din bolig med grøn energi? Så kan du læse mere om varmepumper og jordvarme her: Varmepumpe og jordvarme

Sådan virker solceller

Kort fortalt virker solceller sådan, at der produceres elektricitet, når lyset rammer solcellerne. Solcellerne placeres oftest på husets tag, hvorfra de bedst kan optage energien i lyset.
Solcellerne består af siliciumplader, der er loddet sammen med hinanden. Silicium er et grundstof. Solcellerne opdeles i krystallinske solceller og tyndfilmssolceller. Når solen rammer silicumpladderne, produceres der jævnstrøm. Styrken af jævnstrømmen afhænger af lysets skarphed samt solcellernes størrelse. At der kan produceres jævnstrøm selv ved svagt lys, betyder også, at solceller faktisk virker, selvom det er overskyet - dog i mindre grad. Størrelsen af solcellerne afhænger af dit behov for el-forbrug.

Hvad der sker med jævnstrømmen efter, at den produceres i solcellerne afhænger af hvilken slags solcelleanlæg, man taler om. Der findes nemlig to typer:

  • Stand alone solcelleanlæg
  • Nettilsluttede solcelleanlæg

Et stand alone solcelleanlæg virker på den måde, at der oplagres energi fra solens lys i et batteri. Ofte anvendes denne type solceller på steder, der ikke er tilsluttet det offentlige el-net. Derfor kan et stand alone solcelleanlæg ofte være en god løsning på eksempelvis sejlbåde eller i kolonihavehuse. Disse solceller kan fås i alle størrelser.

De nettilsluttede solcelleanlæg lagrer ikke energien i eget batteri, men sender i stedet energien ud på det offentlige el-net. Det vil sige, at den el, du ikke selv forbruger, bliver anvendt af andre, der er tilsluttet el-nettet. Disse solcelleanlæg er de mest anvendte og kan benyttes af alle, der er tilsluttet det offentlige el-net. Det betyder faktisk også, at du tjener penge på den el, du producerer, men ikke selv bruger. Dette er også en af fordelene ved at investere i solceller. Du må tjene op til 7.000 kroner skattefrit om året.

Hvordan virker solceller i forhold til placering?

Placeringen er utrolig vigtig i forhold til, hvor godt solceller virker. Dette skyldes, at lyset rammer solcellerne forskelligt afhængigt af hældning og retning. Endvidere kan der også være forskelle i den optimale placering afhængigt af årstiderne.
Den optimale placering for solcellerne er, når de om sommeren er vendt mod syd og har en hældning på 45 grader. Jo mere der afviges fra denne placering, jo ringere bliver solcellernes effekt.

Herunder vises et skema over effekten på solceller. Tallene i skemaet viser, hvor høj effekten på solcellerne er. Det ses, at effekten er bedst, når solcellerne vender mod syd med en hældning på 45 grader. Dette symbolieres med tallet 100. Jo lavere tallet er, jo ringere effekt har solcellerne.

Retning Vest                   Vest/sydvest Syd Øst/sydøst  Øst
Hældning °          
0 86 86 86 86 86
15 84 89 94 90 85
30 81 90 99 91 82
45 77 89 100 90 79
60 72 85 97 86 73
75 65 77 89 78 68
90 57 67 77 68 58

 Kilde: Teknologisk institut

Få tilbud på solceller

Næsten alle kan med fordel investere i solceller. Når du skal indhente tilbud på solceller, er det vigtigt, at du indhenter tilbud fra flere leverandører, så du på bedst mulig vis kan sammenligne priserne. Hos GreenMatch kan vi hjælpe dig med at indhente tilbud fra flere leverandører. Du kan gøre det nemt og enkelt, og så er det naturligvis gratis for dig.

Udfyld formularen her: Solceller