SPAR hundredevis af kroner om året på din elregning ved at installere solceller
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
1/3
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 4600 kr. om året
Spar op til 4600 kr. om året

Sænk din elregning ved at installere solceller

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 8. marts 2024

Solvarmeanlæg

Solvarmeanlæg

Info om solvarmeanlæg

Et solvarmeanlæg anvendes til at skabe varme og varmt brugsvand i din bolig. Dermed kan du ikke samenligne et solvarmeanlæg med solcelleanlæg. Et solvarmeanlæg vil give besparelser på din varmeregning. Har du et gammelt olie- eller naturgasfyr, eller står og skal udskifte det, kan et solvarmeanlæg være en ideel løsning til at supplere fyret med.

Et solvarmeanlæg kan også bruges som supplement til elvarme. Grundet få rigtige solskinsdage i Danmark, kan et solvarmeanlæg ikke stå alene for din boligs opvarmning. Hvis din have ikke er stor nok til at installere jordvarme, er et solvarmeanlæg eller en varmepumpe et godt alternativ.

Du kan læse alt om, hvorfor du skal have en stor have i vores artikel, hvordan fungerer jordvarme.

Lad os hjælpe dig med at finde den helt rette installatør til dit projekt, udfyld en kort formular også er du i gang!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Fordele ved solvarmeanlæg

Der er flere fordele ved at installere et solvarmeanlæg. De mest iøjnefaldende fordele er:

  • Solvarmeanlæg reducerer varmeudgifter
  • Solvarmeanlæg er gunstig til folk med et lille haveareal
  • Solvarmeanlæg har intet CO2-udslip
  • Solvarmeanlæg behøver minimal vedligeholdelse

For mange mennesker er den bedste fordel ved et solvarmeanlæg, at de kan reducere varmeudgifterne. Specielt, hvis du på nuværende tidspunkt har et olie- eller naturgasfyr, kan der være store besparelser at hente ved supplere op med et solvarmeanlæg. Besparelsens størrelse afhænger af flere faktorer. Dels afhænger det af dit nuværende forbrug, og om du skal anvende solvarmeanlægget til at producere til rumopvarmning, eller om det kun skal anvendes til at producere varmt vand.

For folk med et lille haveareal er jordvarme ikke en mulighed. Der kan et solvarmeanlæg være et godt alternativ, fordi solvarmeanlæggets elementer typisk placeres på husets tag samt inde i huset. Med et solvarmeanlæg er man god mod miljøet, fordi man intet CO2 udleder. Som tommelfingerregel kan du med et solvarmeanlæg reducere dit CO2 udslip med omkring et ton om året, hvis din bolig i dag er 100% opvarmet med et oliefyr.

Et solvarmeanlæg har den ulempe, at det ikke er arkitektonisk særlig flot. Dette skal ses på den baggrund, at solfangerne skiller sig ud fra husets udseende. Det er dog muligt, hvis man skal have nyt tag, at lægge solfangerne ned, så de bliver en mere integreret del af taget. En begrænsning ved et solvarmeanlæg er, at det ikke kan benyttes som eneste varmekilde.

Gør solvarme en forskel?

Solvarme kan helt sikkert gøre en forskel både for dig og for miljøet. Solvarme er en af de reneste energikilder, vi har til rådighed på jorden. Solvarme er en vedvarende energikilde, hvilket vil sige, at man til evig tid kan udnytte solvarmen. Den vil med andre ord altid eksistere, og der vil altid komme energi fra den. Indtil nu er solvarme dog stadig en meget uberørt energikilde. Ud af 2,6 mio. husstande i Danmark, har kun 30.000 husstande installeret solvarme.

Solvarme gavner miljøet

Solvarme er en miljørigtig løsning, fordi:

  • Solvarme er en forureningsfri energikilde
  • Solvarme erstatter fossile brændstoffer og mindsker dermed CO2-udslippet
  • Solvarme er en af de mest rene og effektive energiformer

Investerer du i solvarme, kan du med god samvittighed sige, at du gør noget godt for miljøet. Solvarme har nemlig intet Co2 udslip og forurener heller ikke. Dette skyldes, at der ikke anvendes fossile brændstoffer, som for eksempel olie, til at generere varme i din bolig. Som tommelfingerregel kan du med solvarme skåne miljøet for cirka et ton CO2 om året, hvis din nuværende varmekilde er et oliefyr.

Endvidere forurener solvarme heller ikke med andre partikler.

Solvarme gavner dig

Der ses flere fordele ved solvarme:

  • Solvarme giver besparelser på varmeregningen
  • Solvarme gør dig uafhængig af fremtidige energipriser
  • Solvarme kræver minimal vedligeholdelse

Den mest iøjnefaldende fordel ved solvarme er, at du kan lave betydelige besparelser på dine varmeudgifter. Især hvis din nuværende opvarmningskilde er elvarme eller et olie- eller naturgasfyr, vil du kunne skære dele af din varmeregning. Flere faktorer afgør, hvor meget du kan spare. En vigtig del er kvaliteten af solvarmeanlægget. Kvaliteten er nemlig kendetegnet ved, hvor effektiv solvarmeanlægget er. Jo bedre effektivitet, jo mindre varme slipper ud af anlægget, og jo mere varme kan der genereres.

Endvidere har dit forbrug også indflydelse på, hvor stor din besparelse ved solvarme bliver. Jo større et forbrug du har, jo mere kan du spare. Yderligere afhænger størrelsen på besparelsen også af, om du benytter solvarmen til udelukkende at producere varmt brugsvand, eller om du også anvender solvarmen til rumopvarmning.

Ved at investere i solvarme gør du ikke kun besparelser på varmeregningen øjeblikkeligt. Du bliver også mindre afhængig af fremtidige stigninger i energipriserne. Dette vil også kunne øge værdien af din bolig.

Du kan kombinere dit solvarmeanlæg med et solcelleanlæg med batteri, for at opnå en endnu højere besparelse. Læs vores artikel: Hvad er det bedste solcelleanlæg?, så du kan vælge det solcelleanlæg der er mest effektivt.

I forhold til olie- og naturgasfyr kræver solvarme minimal vedligeholdelse. Det eneste, der kræves, er, at frostvæsken i solvarmeanlægget skiftes en gang mellem hver 3.-5. år. Sammenlignet med et oliefyr, der skal rengøres jævnligt, er det klart en fordel at tage med.

Vil du i gang med at opnå besparelser på varmeregningen? Så lad os hjælpe dig hurtigt og nemt i gang. Du skal bare udfylde en kort formular, så sætter vi dig i kontakt med danske installatører der vil give dig tilbud på installation af solvarmeanlæg.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Hvad skal jeg overveje ved køb af solvarmeanlæg?

Der figurerer en del faktorer, du skal overveje, inden du investerer i et solvarmeanlæg:

  • Dit forbrug af varmt vand
  • Hældningen af dit tag
  • Om du har vandbåren centralvarme
  • Din nuværende varmekilde
  • Om der skal vokse træer eller andet, der kan skygge for solfangeren
  • Lokalplanen

Det vigtigste at overveje ved investering i et solvarmeanlæg er, om det overhovedet kan betale sig. Derfor skal du tage din nuværende varmekilde i betragtning. Har du olie – eller naturgasfyr eller elvarme, kan et solvarmeanlæg sagtens betale sig som et supplement. Det er dog sådan, at et solvarmeanlæg “kun” kan bidrage med cirka 70 % af dit vandforbrug samt mellem 20 og 30 % af rumopvarmningen af dit hus. Det er derfor vigtigt at pointere, at et solvarmeanlæg ikke kan bruges som totalløsning. Dog er der andre opvarmningsformer, der kan opvarme din bolig uden supplement fra andre opvarmningsformer.

Med hensyn til dit forbrug af varmt vand skal du som hovedregel forbruge minimum 100 liter dagligt, før et solvarmeanlæg vil kunne betale sig.

For at solvarmeanlægget skal fungere, skal dit hus have vandbåret centralvarme. Dit tags hældning er også betydelig, fordi solfangerens muligheder for at optage solens stråler afhænger af dette. Den optimale hældning for en solfanger vil i sommermånederne være 45 grader, men dette kan skifte efter årstiderne.

Lokalplanen bør tjekkes, fordi solvarmeanlægget kan miste sin virkning, hvis det besluttes at opføre en bygning, der kommer til at skygge for solen, så solfangeren dermed ikke kan optage varmen. Det samme gør sig gældende med hensyn til træer o.l. Har du derfor planer om at plante høje træer, der kan skygge for solen, bør du ikke investere i et solvarmeanlæg. Du bør også tale dette aspekt igennem med dine naboer.

To former for solvarmeanlæg:

Passiv solvarme

Passiv solvarme skal ses som et solvarmeanlæg, der er integreret i bygningen. Der, hvor passiv solvarme adskiller sig fra den aktive er ved, at der ikke figurerer nogen cirkulationspumpe til at pumpe varmen rundt i huset. I stedet er husets facade bygget i materialer, der i sig selv er modtagelig over for solens stråler og som kan holde på varmen. Det kan for eksempel ses i form af en såkaldt solvæg, der består af glas eller andet transparent materiale. Det kan også ses i form af et tag/loft, der kun består af glas. Passiv solvarme er meget nyt på markedet, og det er derfor de færreste danskere, der kender til det.

Aktiv solvarme

Aktiv solvarme er den mest gængse, og det er dette, som man oftest forbinder med almindelige solvarmeanlæg. Aktiv solvarme defineres ved, at der figurerer en cirkulationspumpe i solvarmeanlægget, der fører den varme, som solfangeren opfanger, videre til husets varmtvandsbeholder.

Hvad er et solvarmeanlæg?

Et typisk solvarmeanlæg består af følgende elementer:

  • Solfanger
  • Cirkulationspumpe

Solvarmeanlæggets solfanger er det element, der optager varmen fra solen lys. Solfangeren monteres typisk på husets tag for at have den bedste mulighed for at fange solens stråler. Cirkulationspumpens opgave er at cirkulere varmen rundt mellem solfangeren og husets varmtvandsbeholder. Det er muligt at få solvarmeanlæg, hvis formål kun er kunne producere varmt vand til bad og vandhaner, men det er også muligt at købe solvarmeanlæg, der kan bruges til rumopvarmning.

Ventilations solvarmeanlæg er en ny type solvarmeanlæg, der fungerer som en kombination af solceller og luft til luft varmepumper.

Solvarmeanlæggets solfanger ses typisk i disse forskellige udgaver:

  • Plansolfanger
  • Rørsolfanger

Plansolfangeren består typisk et lag glas, en ramme i aluminium, isolering og en såkaldt absorber af kobber eller aluminium. Denne absober er i princippet bare en plade. Absorberen optager varmen. Hermed afgives varmen til en frost – og varmesikker væske, der ved hjælp af cirkulationspumpen løber ind til husets varmtvandsbeholder. Plansolfangerens ydeevne er lavere end en rørsolfangers, men er til gengæld også billigere. Rørsolfangeren er en model, der er opbygget med et antal vakuumrør. I vakuumrørene opsamles varmen via en absorber. Vakuumet gør, at der sker et minimalt varmetab, der derfor gør ydeevnen højere.

Hvordan virker et solvarmeanlæg?

Solvarmeanlægget virker typisk på den måde, at solfangeren opfanger solens stråler. Herefter opvarmes væsken i solfangeren. Cirkulations-pumpen får den opvarmede væske til løbe mellem solfangeren og husets varmtvandsbeholder. Her kan varmen så anvendes til brugsvand og/eller til rumvarme i forbindelse med boligens normale varmeanlæg.

Varmtvandsbeholderen indeholder to spiraler. Den ene er til solfangeren, og den anden er til centralvarmen, som bliver aktiv, når solen ikke skinner, og solvarmeanlægget dermed ikke kan holde huset varmt.

Installation af solvarmeanlæg

Som udgangspunkt bør et solvarmeanlæg installeres af en autoriseret VVS-installatør. Sådanne installatører kan du finde på KSO-ordningen: KSO-ordningen. Ved at vælge en installatør fra denne ordning sikres, at installatøren har taget en efteruddannelse i solvarmeanlæg. Der er i princippet ingen lov, der siger, du ikke selv må udføre arbejdet. Dette anbefales dog kun, hvis du helt nøjagtigt ved, hvordan solvarmeanlægget skal installeres.

Varigheden af installationen af solvarmeanlæg er højst to dage. Første step ved installationen er, at solfangeren skal monteres. Monteringen sker oftest på taget. Herefter føres slangerne fra solfangeren ind til varmtvandsbeholderen. Da et solvarmeanlæg kun er en supplerende løsning på dit varmebehov, er det kun sjældent, at du kommer til at mangle varme og varmt vand under installationen. Når solvarmeanlægget er installeret, skal du huske at informere dit forsikringsselskab samt BBR-registret.

Få tilbud på solvarmeanlæg

Hvis du har besluttet dig for at investere i et solvarmeanlæg, er der flere ting, som du skal være opmærksom på. Først og fremmest er det en god idé at få tilbud fra flere leverandører. Dette sikrer, at du får flere bud på, hvordan du får opfyldt dine behov og ønsker bedst. Endvidere sikres det, at prisen er den rigtige.

Når du kigger priserne igennem på solvarmeanlæg, skal du være opmærksom på, hvordan leverandøren opgiver prisen. Prisen på et solvarmeanlæg opgives nemlig både inklusiv og eksklusiv moms afhængig af leverandør. Nogle leverandører opgiver også prisen på solvarmeanlægget inklusiv montering.

Øverst på denne side er det muligt for dig at indhente uforpligtende tilbud fra flere forskellige leverandører. Det eneste du skal gøre er at udfylde kontaktformularen. I kontaktformularen udfylder du dine personlige behov og ønsker for solvarmeanlægget, hvorefter vi matcher med potentielle leverandører. Til sidst kontakter leverandørerne dig med henblik på tilbud. Det er gratis og uforpligtende og tager kun få minutter.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris
Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?