Solcelleanlæg

Sammenlign pris og kvalitet på solcelleanlæg - Bestil flere tilbud her!

Spar tid

Udfyld kun 1 formular og modtag op til 4 tilbud fra særligt udvalgte samarbejdspartnere

Spar penge

Du kan spare op til 40% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
OK
Penge
bolio
energi

Få op til 4 tilbud her

Solceller - Få op til 4 gratis tilbud på solceller

Det tager under et minut!
Det tager under et minut!

Info om solcelleanlæg

Et solcelleanlæg er en ideel løsning for dig, der ønsker at lave egen strøm. Et solcelleanlæg giver betydelige besparelser på elregningen og er samtidig skånsom over for naturen. Solcelleanlæg laver elektricitet, når den opfanger lyset fra solen. Også selvom, at det overskyet, er et solcelleanlæg i stand til at generere energi, men en skinnende sol fra en skyfri himmel er de optimale forhold for et solcelleanlæg

Solcelleanlægget placeres oftest på husets facade eller tag, men kan også integreres som en del af et vinduesparti. Ved opsætningen af solcelleanlæg er det vigtigt at overveje dets position. Normalt vil solcelleanlægget være vendt mod syd, da det her har bedst chance for at optage lyset fra solen.

Hvad er et solcelleanlæg

Mange mennesker forveksler solcelleanlæg med solvarmeanlæg. Solcelleanlægget genererer elektricitet, mens solvarmeanlægget laver varme.

Når solceller laver el, sker det helt uden forurening. De mest effektive solcelleanlæg er i stand til at omdanne omkring 20 % af solens energi til elektricitet. Normalt opsættes solcelleanlægget i såkaldte moduler, som omfatter mellem 30 til 80 solceller, afhængigt af deres størrelse. Modulerne består af siliciumplader, der er loddet sammen. Når lyset rammer pladerne genereres der jævnstrøm. Styrken af denne strøm varierer efter lysets skarphed og solcellernes størrelse.

Der eksisterer i dag to former for solcelleanlæg:

 • Stand alone solcelleanlæg
 • Nettilsluttede solcelleanlæg
Forklaring af solceller

Stand alone solcelleanlæg

Stand alone solcelleanlæg optager energien i lyset og oplagrer den i et batteri. Denne type solcelleanlæg er ikke tilsluttet det offentlige el-net og anvendes oftest på steder, hvor det offentlige el-net ikke er nødvendigt eller muligt. Et godt eksempel herpå er både og kolonihavehuse. Det er muligt at få stand alone solcelleanlæg i alle størrelser.

Nettilsluttede solcelleanlæg

De nettilsluttede solcelleanlæg er de mest anvendte, og forskellen på denne type og stand alone solcelleanlægget er, at denne er tilsluttet det offentlige el-net og derfor ikke oplagrer energien i eget batteri. Det vil sige, at den elektricitet, som du ikke selv bruger, sendes ud på det offentlige el-net og bliver dermed anvendelig for andre end dig selv. Det betyder også, at du kan sælge den strøm, som du ikke selv bruger. Jo større dit hus (eller anden bygning) er, jo større skal dit solcelleanlæg også være.

Solcelleanlæg opdeles i krystallinske og tyndfilmsanlæg. Endvidere opdeler man de krystallinske solcelleanlæg i monokrystallinske og polykrystallinske. Tyndfilms solcelleanlæg er non-krystalliserede solcelleanlæg og består af non-krystalliseret silicium. Tyndfilmssolceller er ikke lige så effektive som de krystallinske, men til gengæld er de bedre til at producere energi selv ved diffust lys.

Fordele ved solcelleanlæg

Den, for mange mennesker, vigtigste fordel ved et solcelleanlæg, er besparelserne på elregningen. Udover det, er der også følgende fordele ved at solcelleanlæg:

 • Solcelleanlæg støjer ikke
 • Solcelleanlæg er CO2-venlig
 • Solcelleanlæg producerer elektricitet, når behovet er størst
 • Solcelleanlæg har en lang levetid
 • Mulighed for at sælge overskydende strøm med et solcelleanlæg
 • Solcelleanlæg gør dig selvproducerende

Nogle grønne energikilder har den ulempe, at de kan være støjende. Et solcelleanlæg støjer ikke. Dette kan have meget at sige, hvis den optimale position for solcelleanlægget er uden for soveværelset. Her er det rart at vide, at du ikke får spoleret din nattesøvn.

Solcelleanlæg er meget skånsom ved naturen i forhold til CO2. Som tommelfingerregel reducerer du CO2-udslippet med et ton om året, hvis du har et solcelleanlæg på 20 kvadratmeter. Dette afhænger også af solcelleanlæggets effektivitet.

Det er i dagtimerne, at dit behov for elektricitet er størst. Derfor er det også en fordel, at det er her, at solcelleanlægget producerer mest strøm. Det kommer ikke til at betyde, at du kommer til at mangle elektricitet, når mørket falder på, for solcelleanlægget overproducerer strøm i forhold til dit forbrug. Den overskydende strøm sendes ud på det offentlige el-net, hvor det er muligt at hente strømmen tilbage, når du behøver den.

Solcelleanlæg er for mange mennesker en stor investering. Derfor er det også rart at vide, at levetiden er lang. Levetiden afhænger af effektiviteten og kvaliteten af solcelleanlægget, men en tommelfingerregel er, at du ikke skal tænke på en ny investering i 30 år. Leverandører af solcelleanlæg har oftest en effektivitetsgaranti på 20-25 år.

For mange mennesker, der køber et solcelleanlæg, er det også en dejlig følelse at vide, at man er uafhængig af andre for at kunne få elektricitet i sin bolig. Oven i købet følger der også glæden ved, at man kan generere strøm, som andre kan benytte.

Begrænsninger ved solcelleanlæg

Der er ikke tale om deciderede ulemper ved solcelleanlæg, men der er for nogle mennesker lidt begrænsninger. Den største begrænsning ved et solcelleanlæg er prisen. Prisen afhænger som med så meget andet af blandt andet kvaliteten og størrelsen, men som udgangspunkt koster et kvalitets solcelleanlæg 70.000 kroner.

En anden begrænsning er skygger. Da solcelleanlæg bruger lyset til at generere energien, er det vigtigt, at du kan installere solcelleanlægget et sted, hvor der ikke kan være træer, buske, antenner o.l., der kan skygge for solen.

Selvom solcelleanlæggets udseende hele tiden bliver udviklet, anser mange mennesker solcelleanlægget for at være grimt. Det skiller sig simpelthen for meget ud i forhold til husets udseende. Det er dog muligt at få solcelleanlæg i flere farver. Så har du for eksempel et sort tag, kan du "skjule" solcelleanlægget, hvis du køber et i sort.

Overvejelser ved køb af solcelleanlæg

Der er flere faktorer, som du skal overveje ved køb af solcelleanlæg. Én af dem er, om dit hus er egnet til solcelleanlæg i forhold til placeringen af det. Danmarks geografiske placering gør, at den optimale placering af solcelleanlægget er mod syd og med en hældning på 30-45 grader. Det er derfor vigtigt, at dit hus ikke umuliggør denne placering. Det skal dog bemærkes, at årstiderne også afgør, hvor den mest gunstige placering er.

Følgende faktorer er også vigtige at tage i betragtning:

 • Størrelse i forhold til behov
 • Krav til kvalitet
 • Lokalplansændringer
 • Fredning af din bolig
 • Regler for din boligs facade
 • Placering af anlægget i forhold til naboer
 • Solcelleanlæggets udseende

Da solcelleanlæg findes i flere farver, er der flere muligheder for at "skjule" dem bedst muligt. Skal du for eksempel montere solcelleanlægget på dit tag, kan det være mest hensigtsmæssigt at investere i et, der er ens farvemæssigt. Når du overvejer placeringen, er det også vigtigt vide, at solcelleanlægget kan genere naboerne med reflekser. Derfor bør du tale med naboen, inden du monterer solcelleanlægget.

Når du skal overveje køb af solcelleanlæg, er det naturligvis også væsentligt, hvor stort dit hus er i forhold til dit behov. Jo større forbrug du har, jo større skal solcelleanlægget være. Et hvert behov er individuel, men som udgangspunkt behøver et hus på 120 kvadratmeter et solcelleanlæg på cirka 40 kvadratmeter

Når du overvejer et solcelleanlæg, skal du også være opmærksom på kvaliteten. For eksempel afhænger levetiden af, hvor god en kvalitet solcelleanlægget har, da solcelleanlæg med høj kvalitet kræver mindre vedligeholdelse. Det kan derfor være billigst i længden at investere i et dyrere solcelleanlæg.

Installation af solcelleanlæg

Med de nettilsluttede solcelleanlæg skal en autoriseret el-installatør udføre arbejdet. Normalt er det bare en almindelig elektriker med en efteruddannelse i solcelleanlæg. Er der tale om stand alone solcelleanlæg, må du dog godt selv foretage installationen. Det anbefales dog, at du alligevel får professionel hjælp, da selv små anlæg kan være farlige.

Pris på solcelleanlæg

Selvom solcelleanlæg er en forholdsvis dyr teknologi, kan det som regel altid betale sig at investere i. For knapt 15 år siden forsøgte man fra regeringen side at udbrede solcelleanlæggene i Danmark. Man satte et mål for, hvor mange solcelleanlæg, der skulle være i Danmark. Man nåede dog ikke målet. Sidenhen er priserne på solcelleanlæg faldet med 30-40 procent.

Flere faktorer afgør prisen på solcelleanlægget, men som med alt andet, er kvaliteten væsentlig. Det skal bemærkes, at et dyrt solcelleanlæg med høj kvalitet godt kan betale sig på den lange bane, da vedligeholdelsen af solcelleanlægget reduceres.

Den vigtigste faktor er dit behov for kWh. Jo større et forbrug du har, jo større skal solcelleanlægget være, og jo højere vil prisen være. Et godt pejlemærke for prisen er, at et almindeligt parcelhus med et normalt forbrug, kræver et solcelleanlæg til cirka 70.000 kroner. Når du kigger priser på solcelleanlæg, skal du være opmærksom på, at leverandørerne ikke angiver priserne på samme måde. Nogle angiver inklusiv moms, og nogle angiver den eksklusiv. Nogle leverandører tilbyder også installation som en del af prisen. Prisen kan også variere efter, om leverandøren tilbyder service - og garantiordninger. Er disse ordninger inklusiv, er prisen naturligvis højere, men det kan være hensigtsmæssigt at vælge dem.

Med hensyn til prisen på installationen af solcelleanlægget, skal du huske, at du kan trække håndværkerregningen fra i skat.

LÆS OGSÅ:6 kW solcelleanlæg

Tilskud til solcelleanlæg

Der findes et par forskellige muligheder for tilskud. En af dem er håndværkerfradrag. Håndværkerfradraget blev indført af regeringen, fordi man gerne ville sætte gang i håndværkerbranchen igen efter nogle års tilbagegang. Fradraget fungerer på den måde, at du for hver person i husstanden, der er fyldt 18 år, kan trække 15.000 kroner fra i skat. I praksis vil det sige, at du vil få cirka en tredjedel af håndværkerregningen tilbage i skat. Det er kun det udførte arbejde under installationen, der kan trækkes fra. Selve solcelleanlægget er ikke fradragsberettiget. Du skal selv huske at indberette arbejdet til skat.

Nogle elselskaber giver også tilskud til dit forbrug, såfremt du vælger at anvende deres el-net.

Sælg din strøm

Med et solcelleanlæg er det muligt at sælge den strøm, som du ikke selv når at bruge. Det betyder simpelthen, at du får penge for den energi, som du producerer, når andre bruger den. Producerer man overskydende el, afregnes man på én af følgende måder:

Faste afregningspriser i 10 år (kr./kWh) 2013 2014 2015 2016 2017
1. Solcelleanlæg <= 6 kW per husstand 1.30  1.16  1.02  0.88 0.74
2. Fællesanlæg på tag/bygninger 1.45  1.28  1.11  0.94 0.77 
3. Fællesanlæg på jord og lign. 0.90  0.84  0.78  0.72 0.66

 

Disse priser gælder i 10 år, hvorefter man bliver afregnet til markedspriser

Ved at sælge den overskydende el, kan det blive et rigtigt fornuftigt regnestykke. Det koster cirka 60 øre med et solcelleanlæg at generere en kWh. Hvis man tager ovenstående tal i betragtning betyder det, at dit eget forbrug er gratis. Udover det må du tjene 7.000 kroner skattefrit om året på din el.

Tilbud på solcelleanlæg

Går du med overvejelser om at investere i et solcelleanlæg, bør du få tilbud fra flere forskellige udbydere. Dette vil sikre, at du finder et solcelleanlæg til den rigtige pris, og at du får dækket dine behov bedst muligt. Udover dette kan du også få et indtryk af, hvilken udbyder, der yder den bedste service i forhold til garantier. Her på siden kan du i fred og ro indhente tilbud fra flere udbydere. Dette gør du ved at udfylde formularen til højre, hvori du udfylder dine behov. Herefter vil du modtage tilbud fra flere udbydere. Det er helt uforpligtende og gratis og tager kun få minutter.