Jordvarme

Sammenlign pris og kvalitet på jordvarme - Bestil flere tilbud her!

Spar tid

Udfyld kun 1 formular og modtag op til 4 tilbud fra særligt udvalgte samarbejdspartnere

Spar penge

Du kan spare op til 40% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
OK
Penge
bolio
energi

Få op til 4 tilbud her

Varmepumpe - Få op til 4 gratis tilbud fra førende leverandører

Det tager under et minut!
Det tager under et minut!

Info om jordvarme

Hvis du går og overvejer at skifte dit gamle olie- eller naturgasfyr ud, kan jordvarme være en rigtig god, ny løsning. Jordvarme fungerer på den måde, at jordvarmeanlægget gennem sine jordslanger optager energien i jorden, som derefter omdannes til varme og føres ind i huset. Jordvarme giver store besparelser på varmeregningen, da du i stedet for at hente al din energi hos elværket, rent faktisk henter den gratis i jorden. Selvom jordvarme er eldrevet, er det stadig en vedvarende energiform, idet jordvarmen producerer tre gange så meget energi som den selv bruger. Ud over besparelser på varmeregningen, er jordvarme også en rigtig god løsning i forhold til CO2-udslip, da jordvarmen reducerer dit hjems udslip med minimum 50 %.

Producenter af jordvarme

Der er mange producenter som tilbyder jordvarme til opvarmning af dit hus. Der er stor forskel på pris og kvalitet på disse jordvarmeanlæg. Derfor har vi samlet en liste over nogle af de bedste, og mest effektive leverandører, for at give dig et hurtigt og nemt overblik. Hvis du vil vide mere om de enkelte, så kan du læse nedenfor.

Bosch-Logo

Bosch har mange års efaring med innovative løsninger inden for grøn energi. Bosch jordvarme er et godt valg når det kommer til effektivitet og kvalitet. Læs mere

Danfoss-jordvarmepumpe

Danfoss jordvarme anlæg benytter sig af en unik teknologi, som sikrer dig et af de højeste COP-værdier på markedet inden for jordvarmepumper. Læs mere

DVI jordvarmepumpe

DVI er eksperter, når det gælder miljøvenlige og energibesparende løsninger. Derfor er DVI jordvarme et rigtig godt valg. Læs mere

Metro Therm jordvarmepumpe

Metro Therm jordvarme kan opvarme din bolig året rundt, ligegyldigt hvor koldt det er udenfor. Deres produkter har en høj effektivitet samt levetid. Læs mere

Nilan jordvarmepumpe

Nilan har specialiseret sig i vedvarende energi og ventilation. Med Nilan jordvarme har du også muligheden for et komplet klimaanlæg. Læs mere

Vaillant jordvarmepumpe

Vaillant er førende inden for opvarmning og varmtvandsproduktion. Vaillant jordvarme er et produkt med lavt forbrug og en høj ydeevne. Læs mere

Voelund Varmeteknik jordvarmepumpe

Vølund jordvarme er en god investering og en billig måde at opvarme dit hus. Deres varmepumpe kombinerer brugervenliged med effektivitet. Læs mere

Weishaupt jordvarmepumpe

Weishaupt jordvarme er for dig, som sætter pris på høj kvalitet og god service. Weishaupt jordvarme-pumper er blandt de mest effektive.Læs mere 

Hvordan virker jordvarme?

Jordvarme omdanner energien i jorden til varme, og et jordvarmeanlæg består således af to dele:

 • En jordslange
 • En varmepumpe

Jordslangen er gravet ned i jorden og optager energien, mens varmepumpen er den del af anlægget, som genererer varmen og fører den ind i huset. Jordvarme kan bruges til at opvarme hele dit hus, og kan samtidig også generere varmt brugsvand til din bolig. Med andre ord kan jordvarme betegnes som en totalløsning for både større og mindre beboelser. Jordvarmen virker året rundt, og fungerer således også i frostvejr, hvilket andre varmekilder kan have problemer med.

Jordvarme fungerer på den måde, at den energi der findes i jorden, bliver udvundet og omdannet til varme. Energien i jorden ses i form af varme, og denne varme genereres af solen. Skinner solen genereres der mest energi, men jordvarmen virker også selvom det er overskyet, eftersom energien også oplagres ved almindeligt dagslys. På den måde kan du sammenligne processen bag jordvarme med et solvarmeanlæg.

Rent teknisk fungerer jordvarme således, at jordslangen graves ned i haven med en meters dybde. Jordslangen er fyldt med frostvæske, og det er her jordens varme bliver samlet ind. Frostvæsken i jordslangen bliver via jordens varme opvarmet til en temperatur på cirka 5 grader, hvorefter væsken løber gennem jordslangen og hen til huset, hvor den skal igennem varmepumpen.

Varmepumpen til jordvarme er ofte af samme type som den der anvendes i et luft til vand varmepumpesystem. Varmepumpen består af fire elementer:

 1. En fordamper: Denne fungerer som varmeoptager
 2. En kondensator: Denne fungerer som varmeafgiver
 3. En kompressor: Denne får temperaturen til at stige
 4. En drøvleventil: Denne fungerer som regulator af frostvæsken

Den opvarmede frostvæske fra jordslangen bliver i første omgang ført videre til fordamperen, der, som navnet antyder, omdanner frostvæsken til damp. Her udvindes jordvarmens grundlæggende energi, og denne energi sendes videre til kondensatoren. Kondensatoren opsamler varmen i den udvundne energi, og sender den videre til kompressoren, der via forøgelse af trykket får temperaturen til at stige. Herefter sendes varmen ind i centralvarmeanlægget, enten via radiatorer eller som gulvvarme. Den energi der ikke udnyttes som jordvarme omdannes igen til frostvæske og løber, via den mængderegulerende drøvleventil, tilbage til slangen ude i jorden, hvorefter hele processen gentager sig. Jordvarme er med andre ord selvkørende, og processen starter hele tiden forfra, så længe I har tændt for varmen inde i huset.

Billedligt talt kan det siges, at jordvarme fungerer lidt som et omvendt køleskab: Et køleskab optager varmen fra de opmagasinerede fødevarer og sender den ud af køleskabet. Jordvarme optager varme fra jorden, men sender den videre ind i huset.

Læs mere om: Sådan virker jordvarme

Jordvarme installation i et hus

Hvilke fordele er der ved jordvarme?

Der findes flere klare fordele ved at anvende jordvarme. Her ses de vigtigste:

 • Jordvarme giver billig varme
 • Jordvarme kræver ingen vedligeholdelse
 • Jordvarme er en miljørigtig løsning
 • Jordvarme kan forhøje værdien af din bolig
 • Jordvarme støjer ikke

For mange mennesker investeres der i jordvarme, fordi der på denne måde spares store summer på varmeregningen. Jordvarme er især gunstigt, hvis man skifter fra et olie- eller naturgasfyr, som hele tiden skal vedligeholdes og fyldes med brændstof. I forhold til denne type opvarmning kræver jordvarme ingen vedligeholdelse.

Varmeregningens besparelse varierer naturligvis alt efter dit behov for og forbrug af varme. Jo større forbrug du har, jo større besparelser kan du gøre ved hjælp af jordvarme. En tommelfingerregel er dog, at du sparer minimum halvdelen på din varmeregning med jordvarme sammenlignet med en anden varmekilde.

Jordvarme er en god løsning rent vedligeholdelsesmæssigt, da du ikke selv behøver løfte en finger. Eftersom varmeprocessen ved jordvarme er selvkørende, kræves det ikke at du påfylder brændsel som for eksempel ved et pillefyr. Det eneste du skal være opmærksom på omkring vedligeholdelsen er, at du cirka én gang om året skal rengøre et filter i varmepumpen.

Politikere og eksperter i hele verden formaner os hele tiden om vores fælles ansvar i forhold til at passe på naturen, så de næste generationer også har en verden at leve i. Derfor er der stor fokus på både landes og enkelte husstandes CO2-udslip, hvilket gør det så vigtigt at vælge en miljøvenlig energikilde. En tommelfingerregel er, at du reducerer dit CO2-udslip med minimum 50 % ved hjælp af jordvarme, og i flere tilfælde kan det være helt op til 75 %.

Investerer du i jordvarme, kan du både se det som en investering, der, i form af besparelserne på varmen, giver dig flere penge mellem hænderne. En anden vigtig fordel er desuden at dit hus stiger i værdi. Dette skyldes, at huse med jordvarme bliver mere uafhængige overfor fremtidige stigninger i energipriserne, og at jordvarmen viser omtanke for miljøet.

Med jordvarme får du en meget lydløs varmekilde, da meget af kilden er gravet ned i jorden. Rent støjmæssigt er jordvarme en bedre løsning sammenlignet med en luft til vand varmepumpe og en luft til luft varmepumpe.

Begrænsninger ved jordvarme

Fordelene ved jordvarme er til at tage og føle på, men der ses også følgende begrænsninger:

 • Jordvarme kræver et velisoleret hus
 • Jordvarme er en dyr investering
 • Jordvarme kræver i udganspunktet et stort haveareal

Sammenlignet med andre opvarmningsformer, er jordvarme den dyreste at købe og installere. Prisen varierer naturligvis afhængigt af flere faktorer: Det vigtigste aspekt omhandler hvor stort et behov for og forbrug af varme du har. Dertil skal dit boligareal også tages i betragtning. Tommelfingerreglen er, at jordvarme koster minimum 100.000 kroner, men hvis du installerer jordvarme i forbindelse med en nybyggelse, kan det gøres langt billigere. Som med alt andet, afhænger prisen også af kvaliteten.

For at du kan spare mest muligt på din varmeregning, er det nødvendigt at dit hus er velisoleret. Det anbefales, at man tjekker isoleringen i sit hus inden man investerer i jordvarme. Som udgangspunkt er det nødvendigt, at dit loft er isoleret med minimum 25 millimeter, for at jordvarmen nemmest kan opvarme dit hus.

En stor begrænsning for mange mennesker i forhold til om de kan få jordvarme, er deres haveareal. Jordslangerne kræver nemlig en masse plads. Normalt siger man, at havens areal skal være cirka tre gange så stort som boligens, for at man kan lægge nok jordslange ned til at opvarme boligen.

Hvis du ikke er indehaver af en stor er det muligt, at installere et lodret jordvarmeanlæg, som ikke kræver en stor have. Anlægget koster dog en del mere og kan derfor for mange virke som en for stor investering.

LÆS OGSÅ: Lodret jordvarme

Hvad koster jordvarme?

Prisen på jordvarme er for mange mennesker en udfordring. Det er dog vigtigt her at huske, at investeringen, som jordvarme kræver, er tjent hurtigt hjem igen. Tilbagebetalingstiden afhænger naturligvis af dit forbrug og påvirker dermed hvor meget du sparer på din varmeregning. Ydermere skal du huske, at en investering i jordvarme gør at værdien på din bolig stiger.

Normalt vil jordvarme til et almindeligt parcelhus på 130 m2 med et almindeligt forbrug koste cirka 125.000 kroner. Det kan dog variere alt efter dit behov og kvaliteten af jordvarmeanlægget.

Foregår installationen som en del af nybyggelse af et hus, vil merinvesteringen dog kun være cirka 35.000 kroner. Dette skyldes at du i forvejen skal investere i varmtvandsbeholder og varmeanlæg o.l.

Udendoers jordvarmepumper paa graes

Kan jeg få jordvarme?

Hvis du overvejer at investere i jordvarme, er det vigtigt, du først får tjek på disse ting:

 • Om dit hus er velisoleret
 • Præcis hvor stor din have er, også i forhold til din bolig
 • Jordtypen i din have
 • Om du kan få godkendelse hos kommunen

Jordtypen kan spille en rolle i forhold til hvor godt dit jordvarmeanlæg virker. For eksempel virker jordvarme bedre med lerholdig jord, end med en jord der er meget sandet. Dette skyldes at fugten i jorden er med til at afgive varmen.

Inden du investerer i et jordvarmeanlæg, skal du sikre dig, at du har fået tilladelse hos kommunen. Desuden kræver jordvarme, at jordvarmeanlægget installeres minimum 50 meter fra vandboringer, der har med drikkevand at gøre.

Er du i tvivl om hvilken varmekilde du skal vælge?
Prøv vores testHvilken grøn varmekilde skal du vælge?

Ofte stillede spørgsmål om jordvarme

Nedenfor finder du en liste over de mest gængse spørgsmål og bekymringer i forhold til at installere jordvarme.

1. Hvem skal installere jordvarmeanlægget?

Du må ikke selv installere jordvarmeanlægget. Til dette arbejde skal du hyre en autoriseret kølemontør, der er godkendt til at arbejde med varmepumper. Du kan se hvem der er godkendt til at installere jordvarme hos dig på Varmepumpeordningen.

Det vil typisk tage omkring 2-3 dage at få monteret og installeret jordvarmen, da det er et relativt omfattende stykke arbejde. Først skal slangerne graves ned i jorden, dernæst skal de føres hen til huset og monteres på varmepumpen. Du bør desuden påregne en dag uden vand og varme, da disse midlertidigt vil blive nedlagt under installationen.

2. Kan jordslangen skade min have?

Du skal ikke være nervøs for, om dine planter og andet i haven kan vokse, hvis du har jordvarme. De vokser nemlig uden om slangerne. Det eneste, du skal være opmærksom på, er, at du skal så nyt græs de steder, hvor der er gravet, ligesom ved enhver anden type havearbejde. Du skal dog være opmærksom på efterfølgende, aldrig at grave så dybt, at du graver hul i slangen, når du eventuelt planter træer, blomster eller sætter stolper op.

3. Kan frostvæsken i slangen sive ud?

Selvom risikoen for at der går hul på en jordslange er meget lille, skal du vide, at den er der. Men sker det, er der ingen kemiske stoffer i frostvæsken, som kan forurene din have og gøre dit hus usælgeligt.

4. Er jordvarme afhængigt af el?

Svaret er ja. Men selvom jordvarmeanlægget skal have elektricitet for at virke, er det stadig meget energibesparende, idet anlægget for hver kWh den forbruger, genererer tre kWh. Med andre ord kan du sige, at du får tre gange så meget varme, som du betaler for.

5.Hvordan påvirkes jordvarme af udendørstemperaturen?

En af fordelene ved jordvarme er, at den kan generere varme, også selvom det er frostvejr udenfor. Jordvarme fungerer dog sådan, at jo højere temperatur jorden har, jo mindre el bruger jordvarmeanlægget til opvarmning.

6.Kan jordvarme give mig nok varme?

Der har været nogle sager, hvor folk har været utilfredse med deres jordvarmeanlæg, simpelthen fordi de mente, at det ikke gav dem nok jordvarme. I disse tilfælde var der dog tale om dårligt isolerede huse, hvor varmen trods stor produktivitet siver ud af vægge og vinduer. Det er altså rigtig vigtigt at dit hus er velisoleret, inden du installerer jordvarme. Du kan roligt regne med, at jordvarme kan give dig både varme og varmt vand nok, hvis ellers dit hjem er godt isoleret.

7.Hvor lang er levetiden på et jordvarmeanlæg?

Man deler dette op efter jordvarmeanlæggets to dele: Varmepumpen og slangerne. Varmepumpen har en levetid på minimum 20 år, mens slangerne har en levetid på minimum det dobbelte. Når du investerer i et jordvarmeanlæg er du altså garanteret jordvarme i meget lang tid fremover.

Hvis du har besluttet dig for at investere i jordvarme

Har du besluttet dig for at anvende jordvarme som din varmekilde, og skal du ud og finde et jordvarmeanlæg, så finder du her nogle gode råd til hvad du skal huske: Husk altid at få råd og vejledning af fagmænd, når du skal definere dit behov for størrelsen og ydelsen af jordvarmeanlægget. Når du har gjort det, og er klar til at få tilbud, bør du altid søge at få flere tilbud. På den måde sikrer du, at du får flere bud på, hvordan dine udfordringer bedst bliver løst. Ud over det, er du også sikker på at få den bedste pris.

Til højre på denne side er det muligt at indsamle tilbud fra flere leverandører. Du skal blot udfylde formularen, hvor du definerer dine behov for jordvarme. Derefter får du tilbud fra flere leverandører, der hver især giver dig deres bedste tilbud på et anlæg til jordvarme. Servicen er hurtig, det er gratis og det er uforpligtende for dig.